21

مهر

1405

آمار مطالعه شما
  • در این صفحه ۰ ثانیه
  • مجموع مطالعه ۰ ثانیه
مهمان
img

سیاسی

17 شهریور 1405 08:02 258 بازدید 0 کامنت

از وعده بازسازی تا بحران مخاطب

یکی از مهم‌ترین وعده‌های دوره ریاست «پیمان جبلی»، اجرای سند تحول صداوسیما و تغییر در ساختار و محتوای رسانه ملی بود؛ سندی که قرار بود این سازمان را با تحولات سریع فضای رسانه‌ای و تغییر ذائقه مخاطبان همراه کند. جبلی همچنین در طول دوره مدیریتش بارها بر بازگرداندن چهره‌ها و هنرمندان شناخته‌شده به تلویزیون تأکید کرد و این موضوع را یکی از راه‌های افزایش جذابیت و مخاطب رسانه ملی عنوان کرد؛ با این حال، این وعده در عمل به شکل گسترده محقق نشد و بسیاری از چهره‌های شناخته‌شده و مخاطب‌دار همچنان از تلویزیون فاصله گرفتند.

در کنار این موضوع، مسئله کاهش مخاطب همچنان یکی از اصلی‌ترین چالش‌های صداوسیما در پایان دوره پنج‌ساله جبلی است. حتی خود رئیس سازمان نیز در اظهاراتی در سال ۱۴۰۴، تداوم روند کاهش مخاطبان را پذیرفت و هدف سازمان را توقف و معکوس کردن این روند عنوان کرد؛ مسئله‌ای که نشان می‌دهد اجرای سند تحول، دست‌کم در حوزه بازسازی رابطه رسانه ملی با مخاطب، هنوز با نتیجه مورد انتظار فاصله دارد.

آمارهای منتشرشده از سوی ایسپا نیز تصویر دشوارتری از وضعیت مرجعیت رسانه ملی ارائه می‌کند؛ بر اساس یک نظرسنجی در سال ۱۴۰۳، تنها ۱۲.۵ درصد پاسخگویان اخبار صداوسیما و ۱۱.۵ درصد فیلم و سریال‌های این سازمان را دنبال می‌کردند. البته مقایسه این آمار با دوره‌های گذشته نشان‌دهنده روندی طولانی‌تر از ریاست جبلی است و نمی‌توان تمام کاهش مخاطب را به عملکرد یک مدیر نسبت داد.

در کنار مخاطب، مسائل مالی، رقابت با شبکه‌های نمایش خانگی و رسانه‌های اجتماعی، تغییر ذائقه مخاطبان و انتقادها از نحوه پوشش برخی رویدادهای سیاسی و اجتماعی، مجموعه‌ای از چالش‌هایی است که رئیس آینده صداوسیما نیز با آن‌ها مواجه خواهد بود. به همین دلیل، بحث جانشین جبلی صرفاً انتخاب یک مدیر جدید نیست؛ بلکه به انتخاب رویکرد آینده رسانه ملی گره خورده است.

۵ چهره برای صندلی جام‌جم

در ماه‌های گذشته، نام‌های متعددی به عنوان گزینه‌های احتمالی ریاست سازمان صداوسیما مطرح شده‌اند. البته نمی‌توان پیش‌بینی کرد که آیا به طور قطع حکم جبلی تمدید می‌شود یا خیر؛ حتی می‌توان در شرایط کنونی و به دلیل شرایط خاص و ویژه کشور، تمدید حکم جبلی را اصلی‌ترین احتمال در نظر گرفت. یکی از گزینه‌های آینده جام جم، بدون تردید «علی دارابی» است.

او که از شناخته‌شده‌ترین نام‌های این فهرست است، سابقه معاونت سیما، قائم‌مقامی رئیس سازمان، معاونت امور استان‌ها و معاونت امور مجلس و استان‌های صداوسیما را دارد و در دوره مدیریت خود در تلویزیون، توسعه شبکه‌هایی مانند نسیم، پویا، ورزش، نمایش، مستند، افق و سلامت را تجربه کرده است. دارابی از سال ۱۴۰۰ نیز قائم‌مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی بوده است. سابقه طولانی او در رسانه ملی و حضور همزمان در حوزه فرهنگ و میراث فرهنگی، باعث شده نامش از جمله گزینه‌های جدی مطرح‌شده باشد. خود دارابی نیز در واکنش به شایعات ریاست صداوسیما گفته بود که این شایعات را شنیده است.

«سید مرتضی میرباقری» دیگر مدیر باسابقه رسانه ملی است. او دو بار معاون سیما در این سازمان بوده است؛ نخست در فاصله سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۹ و بار دیگر از سال ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۹. پیش از آن و در فاصله این دو دوره نیز سابقه فعالیت در حوزه‌های اجتماعی و فرهنگی، از جمله ریاست سازمان ملی جوانان و قائم‌مقامی وزیر کشور را داشته است. تجربه مستقیم او در مدیریت تلویزیون، مهم‌ترین پشتوانه میرباقری برای قرار گرفتن در فهرست گزینه‌هاست.

«عبدالرضا رحمانی‌فضلی» اما گزینه‌ای است که علاوه بر سابقه مدیریتی در صداوسیما، کارنامه سیاسی و اجرایی گسترده‌تری دارد. او در سال‌های فعالیت خود در رسانه ملی مسئولیت‌هایی مانند معاون امور مجلس و استان‌ها و قائم‌مقامی رئیس سازمان را تجربه کرده و سابقه ریاست حوزه خبر اتحادیه رادیو و تلویزیون‌های آسیا و اقیانوسیه را نیز دارد.نمایندگی مجلس، ریاست دیوان محاسبات و وزیر کشور در دولت‌های یازدهم و دوازدهم، از دیگر سوابق اوست. رحمانی‌فضلی از سال ۱۴۰۴ سفیر ایران در چین بوده است. ترکیب تجربه رسانه‌ای، اجرایی و سیاسی، او را به یکی از چهره‌های متفاوت این فهرست تبدیل می‌کند.

«محسن اسماعیلی» برخلاف سه گزینه نخست، عمده سابقه خود را در حوزه حقوق، سیاست‌گذاری و مدیریت کلان سپری کرده است. او چهار دوره عضو حقوقدان شورای نگهبان بود و سابقه ریاست هیئت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین را دارد. اسماعیلی همچنین در دوره پنجم مجلس خبرگان رهبری حضور داشت و از سال ۱۴۰۴ معاون راهبردی و امور مجلس رئیس‌جمهور و رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک شد.

«علی بخشی‌زاده» نیز سابقه طولانی در صداوسیما دارد. مدیریت شبکه دو، ریاست مرکز نظارت و ارزیابی سازمان و معاونت صدا از جمله مسئولیت‌های اوست. تجربه او بیشتر در حوزه مدیریت رادیو، نظارت و ساختار داخلی رسانه ملی شکل گرفته است.

در میان نام‌های مطرح‌شده، فعلاً نمی‌توان از یک گزینه به عنوان رئیس قطعی آینده صداوسیما نام برد. با این حال، مطابق شنیده‌ها، در صورتی که تغییری در مدیریت این سازمان رخ دهد، شانس سه گزینه «عبدالرضا رحمانی‌فضلی»، «علی دارابی» و «محسن اسماعیلی» به صورت جدی‌تری مطرح شده است.

جبلی می‌ماند یا جام‌جم مدیر تازه می‌خواهد؟

اما پرسش اصلی که مطرح است، این است که آیا حکم «پیمان جبلی» تمدید خواهد شد یا او نیز به سرنوشت «عبدالعلی علی‌عسگری»، رئیس سابق این سازمان، پس از یک دوره فعالیت از جام جم کنار خواهد رفت؟

گمانه‌زنی‌ها در ماه‌های اخیر بسیار زیاد بوده است. از یک سو، طرح نام گزینه‌های مختلف و حتی محدود شدن فهرست احتمالی جانشینان و البته انتقادات بی‌شمار جریان‌های سیاسی مختلف از نوع مدیریت جبلی در صدا و سیما، نشان می‌دهد بحث تغییر مدیریت جدی شده است. از سوی دیگر، باید توجه داشت که سیاست حاکمیت در روزهای جنگی بر تغییر و جابحایی حداقلی مدیران استوار است. با نزدیک شدن به مهرماه، مسئله صداوسیما دیگر تنها انتخاب یک رئیس جدید نیست. سازمانی که طی سال‌های گذشته با کاهش مخاطب، تغییر عادت رسانه‌ای جامعه، رقابت شدید پلتفرم‌های جدید و چالش اعتماد و مرجعیت مواجه بوده، بیش از هر زمان دیگری به مدیری نیاز دارد که بتواند میان سیاست‌گذاری ابلاغی و خواست مخاطب تعادل ایجاد کند.

حالا باید دید در ایستگاه مهرماه، حکم پنج‌ساله پیمان جبلی یک بار دیگر تمدید می‌شود یا یکی از چهره‌های قدیمی و جدید فهرست گزینه‌ها کلید ساختمان شیشه‌ای جام‌جم را تحویل خواهد گرفت.

روزنامه صبح ساحل

به این مطلب امتیاز دهید:

هنوز امتیازی ثبت نشده است؛ اولین نفر باشید!
دیدگاه ها (0)
img
تبلیغ تبلیغ
خـبر فوری:

صدای انفجار در بندرخمیر مربوط به عملیات معدنی شرکت سیمان است

آگهی:
عکس بده و الگو بگیر ، خیاطی آنلاین

عکس بده و الگو بگیر ، خیاطی آنلاین

بپرس!

رادیو صبح ساحل

استریم زنده

صفحه رادیو