11 نوامبر؛ روز جهانی اوریگامی

هنر تا کردن کاغذ



20 آبان مصادف با 11 نوامبر روز جهانی اوریگامی می‌باشد. نام دیگر اوریگامی هنر کاغذ و تا است.

 

به گزارش صبح ساحل، دهم نوامبر روز جهانی اوریگامی نامگذاری شده است. این هنر سنتی نمادی از امید در بین مردم مختلف دنیا مطرح شده است.

در این هنر سعی می شود با استفاده از کاغذ و بدون استفاده از قیچی و چسب اشکال مختلفی را درست کرد.

در این روز این هنر باستانی گرامی داشته می شود و شرکت کنندگان در جشن های مختلف با استفاده از کاغذ مربعی شکل اشکال متعددی درست می کنند.

 

معرفی اوریگامی

کلمه اوریگامی از دو بخش «اوری به معنی تا زدن» و «گامی به معنای کاغذ» تشکیل شده است.

در این هنر تنها با تا زدن کاغذ و بدون برش و چسب باید اشکال مختلف را ساخت.

محصولاتی که با روش اوریگامی ساخته می شدند اندک اندک در سراسر جهان به عنوان تزئین مورد استفاده قرار گرفت و دیری نپایید که این هنر در سراسر جهان از محبوبیت خاصی برخوردار شد.

«راز ساخت هزار مرغ ماهیخوار» قدیمی ترین کتابی ست که در مورد اوریگامی در سال ۱۷۹۷ منتشر شد.

 

 

تاریخچه اوریگامی

روش ساخت کاغذ ظاهراً در حدود سال ۱۰۰ میلادی در چین شروع شد و تا بیش از پانصد سال به‌صورت یک راز نگهداری می‌شد. در حدود قرن ششم میلادی این صنعت توسط راهبان بودایی از چین به ژاپن وارد شد. سپس در نیمه ی قرن هشتم میلادی و پس از تسلط اعراب مسلمان بر آسیای مرکزی، این صنعت توسط آنان به نقاط دیگر برده شد و در قرن دهم میلادی به مصر و در قرن دوازدهم میلادی به اسپانیا رسید. پس از ورود اعراب به سیسیل این صنعت وارد ایتالیا شد و کارگاه‌های کاغذسازی در ۱۲۷۶ در فابرینوی ایتالیا و در ۱۳۴۸ در تروی فرانسه آغاز به کار کردند. از این زمان به بعد یعنی از نیمه ی دوم قرن چهاردهم میلادی مصرف کاغذ برای کتاب در اروپا متداول شد. اگر چه از ابتدای همین قرن استفاده از کاغذ در انگلستان رواج یافت، ولی اولین کارگاه تولید کاغذ در قرن پانزدهم در هرتفورد انگلستان برپا شد. اولین کارگاه ساخت کاغذ در آمریکای شمالی در سال ۱۶۹۰ ایجاد شد.

گروهی معتقدند که اولین بار خم کردن کاغذ در چین متداول شده است. استفاده از ماکت‌های کاغذی خانه، برای سوزاندن در مراسم تدفین از دلیل این ادعا است. اما شکی نیست که این ژاپنی‌ها بودند که هنر خم کردن کاغذ را کمال بخشیدند و به عبارتی از آن خود ساختند. البته هزینه ی بالای تهیه ی کاغذ موجب شده بود که از این هنر فقط برای مراسم خاص استفاده شود، مانند پروانه‌های کاغذی نر و ماده که برای تزیین فنجان‌ها در مراسم ازدواج استفاده می‌شد.

در دوره‌های مختلف تاریخی ژاپن، اوریگامی حضور داشته است. در خلل دوره ی موروماچی، در قرون چهاردهم تا شانزدهم میلادی (۱۳۳۳–۱۵۷۳) اوریگامی مدرن به‌گونه‌ای اصولی توسط یک نویسندهی ناشناس نگاشته شده است. سپس در دوره ی ادو اوریگامی به‌صورت یک سرگرمی فراگیر درآمد که البته در آن زمان نامیده می‌شد. کتاب “چگونه ۱۰۰۰ مرغ ماهیخوار با کاغذ بسازیم؟” در سال ۱۷۹۷ در ژاپن به چاپ رسید. دردوره ی میجی اوریگامی در برنامه درسی مدارس و حتی مهدکودک‌ها وارد شد. تا کودکان هنر و مهارت کار با انگشتان را بیاموزند. از آن زمان تاکنون کاغذ مربعی ۱۵ در ۱۵ سانتی‌متری اوریگامی در همه‌جا فروخته می‌شود و اوریگامی برای سرگرمی و آموزش در مقیاس وسیع مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

اوریگامی درنا، پرنده مقدس برای ژاپنی ها

در میان حرکات عجیب و غریب حیوانات و پرندگان رقص زیبای درنا هنگام جفتگیری را به یاد داشته باشید:

این پرنده با گردن و پاهای بلندی که دارد هنگام جفتگیری رقصی زیبا از خود بروز می دهد. این پرنده در اسطوره بسیاری از فرهنگ ها جایگاه خاص خود را دارد.

ژاپنی ها درنا را پرنده سعادت و خوشبختی می دانند. دیدن درنا که به زبان ژاپنی آن را «تانچو» می نامند م ایه خوش شانسی ست به ویژه اگر دو درنا را یک جا ببینی!

درنا در افسانه های ژاپنی جایگاه ویژه ای دارد و بیشتر مردم فکر می کنند این پرنده هزاران سال زندگی می کند.

 

 

چگونه روز اوریگامی را جشن بگیریم؟

خب، این کار واقعا ساده می باشد. یک کاغذ بردارید و شروع به تا کردن کنید تا یک شکل هیجان انگیز بسازید. درست است این کار واقعا انقدرها هم ساده نیست ولی شما شانس بسیار زیادی برای یافتن مدل دلخواهتان در اینترنت، پکیج های آموزش و یا کتاب ها دارید.

 

منابع: اطلس، اوریمان

برای این مطلب تا کنون نظری ثبت نشده‌ است.
0 / 200
  • نظر شما پس از بررسی و تایید منتشر خواهد شد.
  • لطفا از بکاربردن الفاظ رکیک، توهین و تهمت به اشخاص حقیقی و حقوقی خودداری کنید.

آخرین خبرها