29

آبان

1403


اجتماعی

13 آذر 1402 08:31 0 کامنت
همه‌ی ما دوست داریم کودکانی داشته باشیم که در مواقع چالش برانگیز بتوانند بر احساساتشان مسلط شوند و مقدار کمتری خشم، قشرق و گریه راه بیاندازند. گاهی با دیدن کودکانی که از نظر ارتباطی راحت و بی‌دردسر به نظر می‌رسند، به حال والدین‌شان غبطه می‌خوریم که چنین فرزندانی دارند.
اما لازم است بدانیم میزان کنترل هیجان کودکان به محیط، آموزش، خانواده، ژنتیک و حتی سبک غذایی کودک وابسته است. هر کودکی روند رشدی منحصربه‌فردی را طی می‌کند و ممکن است زودتر یا دیرتر از همسالانش به رشد عاطفی و مهارت‌های شناختی، برنامه‌ریزی و توجه که زمینه‌ساز تنظیم هیجان است دست پیدا می‌کند. به طور کلی تنظیم هیجان به توانایی کنترل وضعیت احساسی و عاطفی گفته می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهند، کودکانی که در نوپایی توانایی تنظیم هیجان نداشته‌اند و کودکان دشواری تلقی می‌شدند، در بزرگسالی میزان بیشتری از افسردگی را تجربه کرده‌اند. وظیفه‌ی والدین این است که مسیر تسهیل کننده‌ای برای آموزش تنظیم هیجان برای کودک فراهم کنند. در گام اول کودک باید احساسات خود را بشناسد و راه‌های برخورد با آن‌ها را تجربه کند.
والدین می‌توانند هنگام دیدن انیمشن‌ها و برنامه‌های کودکانه، در مورد احساسات و عواطف شخصیت‌ها با فرزندشان گفتگو کنند. نظرش را در باره‌ی هیجانات شخصیت‌های انیمیشن بپرسند و از او بخواهند شخصیت داستان را راهنمایی کند که برای مواجهه با این هیجان باید چه کاری انجام دهد. راه دیگر شناسایی احساسات، استفاده از عروسک‌ها یا نقاشی‌هایی است که احساسات اولیه را در چهره‌ی خود نشان می‌دهند. والدین با معرفی هر هیجان و راه مواجهه با آن می‌توانند کودک را به سمت شناخت و مدیریت هیجان راهنمایی کنند. همیشه به یاد داشته باشید که تنبیه بیشتر می‌تواند احتمال رفتار بد را افزایش دهد. بنابراین هربار که برای استفاده ار تنبیه یا روش‌های خشن وسوسه شدید، از خود بپرسید که آیا دوست دارید فرزندی پرخاشگر و فاقد توانایی مدیریت هیجان داشته باشید؟ به ازای هر بار استفاده از سرزنش و تنبیه، برای جبران آن باید از پنج یا چهار تعامل مثبت استفاده کنید. روانشناسان متخصص در حیطه‌ی کودکان توصیه می‌کنند که والدین از تضاد‌های مثبت استفاده کنند. برای مثال اگر کودک برای رفتن به مدرسه قشقرق به راه می‌اندازد، او را برای این رفتار تنبیه نکنید، سعی کنید با او ارتباط برقرار کنید، همدلی کنید و آرام بمانید. به جای تنبیه، هر بار که کودک بدون دشواری به مدرسه می‌رود او را تشویق کنید، تمجید کنید و پاداش کوچکی هم برا او در نظر بگیرید.
کودکان دوست دارند در بازی‌های مختلف خود را در جایگاه‌های متفاوت تصور کنند. مثلا در جایگاه پلیس با مجرم چگونه برخورد می‌کنند؟ یا در جایگاهی که دوستشان وسیله‌ی بازی‌ آن‌ها را برداشته است؟ این ایفای نقش‌ها به کودک فرصت می‌دهد که هیجانات مختلف را تجربه کرده، راه‌های برخورد با آن‌ها را در حضور شما امتحان کنند و بهترین راه را به کمک شما برگزینند. به یاد داشته باشید که قبل از شروع تمرین، بازی‌های آموزشی و آموزش تنظیم هیجان به کودکان، باید خودتان نسبت به این مساله آگاهی داشته باشید. بنابراین مقالات و کتاب‌های به‌روز این حیطه را مطالعه کنید، از ویدئوهای آموزشی بهره بگیرید و خودتان تنظیم و کنترل هیجان را روزانه تمرین کنید، رفتار والدین همواره یک نسخه‌ی عالی برای آموزش تنظیم هیجان به کودکان است. 

روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img