29

آبان

1403


فرهنگی و هنری

شهرستان‌ها

20 اسفند 1402 19:29 0 کامنت

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی هرمزگان از ثبت مجموعه قنات‌های کیش در فهرست آثار ملی کشور خبر داد.

 

به گزارش صبح ساحل، محمد محسنی روز یکشنبه با بیان این مطلب گفت: روز گذشته در نشست شورای ثبت وزارت میراث‌فرهنگی، رشته قنات‌های حریره، بیوت سالم و باغو در کیش که قدمت آن‌ها به دوره ایلخانی برمی‌گردد، در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت.

وی با اشاره به اینکه آن چیزی که قنات‌های کیش را از قنات‌های سایر نقاط ایران متمایز می‌کند، وضعیت شاخه‌های منشعب شده آن است، افزود: شاخه‌های منشعب این قنات‌ها کاملا برعکس آن چیزی است که در قنات‌های دیگر می‌بینیم.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان اظهار کرد: در قنات‌های سایر نقاط ایران، شاخه‌های فرعی برای افزایش میزان آبدهی و گسترش منطقه آبگیر حفر می‌شوند و در نهایت همه شاخه‌ها به کانال اصلی وصل شده و آب را به نقطه واحدی منتقل می‌کنند اما قنات‌های کیش از کانال اصلی منشا می‌گیرند که در منطقه آبدار حفرشده و سپس در پایین‌دست کانال اصلی به ۲ یا چند شاخه‌ فرعی تقسیم شده که هرکدام بخشی از آب را به منطقه جداگانه‌ای می‌رساندند.

محسنی تاکید کرد: از مجموعه قنات‌های کیش برای مصرف آب آشامیدنی و کشاورزی استفاده می‌شد.

 

گفتنی است، قدمت قنات کیش به بیش از ۲ هزار سال می‌رسد ،آب شیرین و گوارای آن حاصل بارندگی‌های فصلی بوده که نیاز ساکنان جزیره و همچنین کشتی‌های عبوری خلیج‌فارس از طریق آن تامین می‌شد.
تنها مسیر دسترسی به قنات‌های قدیمی در کیش، پایاب‌های بود که مردم از طریق پله‌ها از سطح زمین به عمق ۱۴ متری می‌رفتند و آب مورد نیازشان را تامین می‌کردند.
هر قنات شامل دهانه، مظهر، هرنج، مجرای تونل، چاه، میله، خشکه کار، پایاب، آبده قنات، مادر چاه و پیشکار قنات است.

دیدگاه ها (0)
img