30

آبان

1403


خواندنی‌ها

07 خرداد 1403 12:32 0 کامنت

پژوهشگران دانشگاه هاروارد دریافته اند که دمای بسیار بالا و دمای بسیار پایین ممکن است باعث افزایش ریسک مرگ ناشی از سکته مغزی ایسکمیک یا هموراژیک شود. آن ها نشان داده اند که این ارتباط میان دمای بالا یا پایین با مرگ ناشی از سکته مغزی در کشور های کم درآمد از کشور های پردرآمد قوی تر است.

دیجیاتو نوشت: پژوهشگران نتایج تحقیق خود را در ژورنال Stroke منتشر کرده اند. آن ها می گویند که این یافته ها یک پیشرفت در راستای فهم آثار تغییر اقلیم بر سکته هستند. با شدیدترشدن دما ها، آن ها انتظار دارند که سکته های مرگ بار افزایش یافته و شاهد یک نابرابری در آمار مرگ ومیر میان کشور های کم درآمد و پردرآمد باشیم.

پژوهش های قبلی درباره ارتباط میان دما های شدید و مرگ ومیر ناشی از سکته مغزی نتایجی ضدونقیض داشتند. اکثر پژوهش ها به یک شهر یا کشور پردرآمد محدود بودند و تعداد کمی از آن ها بین انواع مختلف سکته مغزی تفاوت قائل می شدند.

برای حل این مشکل، پژوهشگران یک مجموعه داده چندملیتی و چندناحیه ای از مرگ ومیر ناشی از سکته های ایسکمیک و هموراژیک ایجاد کردند. این داده ها شامل بیش از ۳.۴ میلیون مرگ با سکته ایسکمیک و ۲.۴ میلیون با مرگ سکته هموراژیک از سال ۱۹۷۹ تا ۲۰۱۹ در ۵۲۲ شهر از ۲۵ کشور بودند.

کار بیشتر در محیط باز احتمالاً یکی از عواملی است که مرگ ومیر ناشی از سکته را در کشور های کم درآمد افزایش می دهند.

ارتباط میان دمای بسیار بالا یا پایین و مرگ ناشی از سکته مغزی

پژوهشگران دریافتند که به ازای هر ۱٬۰۰۰ مرگ ناشی از سکته های ایسکمیک و هموراژیک، حدود ۱۱ عدد از آن ها مرگ های اضافی مرتبط با روز های بسیار گرم یا سرد بودند. از این ۱٬۰۰۰ سکته، ۹.۱ و ۲.۲ مرگ به ترتیب مربوط به ۲.۵ درصد از گرم ترین و سردترین روز های سال بودند. از هر سکته هموراژیک، ۲.۵ درصد از گرم ترین و سردترین روز های سال به ترتیب شامل ۱۱.۲ و ۰.۷ مرگ بیشتر می شدند.

آن ها همچنین دریافتند که در کشور های کم درآمد، بار مرگ ومیر ناشی از سکته هموراژیک در گرم ترین روز ها از کشور های پردرآمد بالاتر است. احتمالاً چنین ارتباطی برای سردترین روز ها نیز وجود داشته باشد، اما نتایج در این خصوص قطعی نبودند. از طرف دیگر، پژوهشگران نتوانستند چنین ارتباطی را برای مرگ ومیر ناشی از سکته ایسکمیک پیدا کنند.

فرضیه دانشمندان این است که سیستم‌های تهویه هوای درونیِ بهتر و نرخ کارِ کمتر در فضای آزاد در کشور های پردرآمد، و همچنین کیفیت پایین تر خدمات سلامت در کشور های کم درآمد، باعث این تفاوت می شوند.

محدودیت های این مطالعه عبارتند از محدود بودن گستره جغرافیایی آن (نمونه های مربوط به روستا ها و کشور های جنوب آسیا، آفریقا و خاورمیانه در داده ها کافی نبود) و عدم جمع آوری خصوصیات فردی. به علاوه، این مطالعه فقط روی مرگ ومیر ناشی از سکته ها متمرکز بود. پژوهش های بیشتر روی سکته هایی که به مرگ منجر نمی شوند، می توانند ارتباط دقیق تر دما و سکته مغزی را آشکار کنند.

دیدگاه ها (0)
img