01

دی

1403


سیاسی

29 مرداد 1403 08:25 0 کامنت
با شروع روند بررسی صلاحیت  وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم در مجلس، اظهار نظرها در مورد ترکیب دولت مسعود پزشکیان به مهم‌ترین بحث این روزهای محافل سیاسی، اقتصادی و فعالان این حوزه و حتی آحاد مردم تبدیل شده است. عمده‌ی کارشناسان براین باورند که دولت چهاردهم ماموریت بسیار خطیری در حل معضلات اقتصادی کشور دارد و بی شک مهم‌ترین وظیفه‌ی دولت هم توسعه‌ی اقتصادی‌ست چه آنکه به باور کارشناسان توسعه‌ی اقتصادی بر همه‌ی اشکال توسعه مقدم است و  برای دست یافتن به توسعه در عرصه‌های دیگر، پیش نیاز اصلی آن توسعه و پیشرفت اقتصادی کشور و البته در چارچوب عدالت است تا همه‌ی آحاد جامعه از مواهبش بهره‌مند گردند. همینطور ریشه‌های این طرز فکر هم در فرهنگ و آیین ما بسیار پررنگ است. از آن جمله که نقل معروف فقر کفر را به بار می‌آورد یا انسان گرسنه دین و ایمان ندارد. 
از این رو تیم اقتصادی دولت به معنای قلب تپنده‌ی آن است و مهم‌ترین جزء کارکردی آن محسوب می‌شود.
  
  
صاحب نظران اقتصادی هم بالاتفاق معتقدند، «تورم» علت اصلی مشکلات اقتصادی کشور است که سایر مشکلات دیگر چون کاهش سطح رفاه عمومی، اشتغال، کاهش قدرت خرید خانوار و.... ارتباط تنگاتنگی با  آن دارند.
البته حل مشکلات اقتصادی به اینها ختم نمی‌شود و دولت نیازمند آن  است به حل دو چالش بزرگ دیگر یعنی  بهبود روابط خارجی، رفع تحریم‌ها و خروج از لیست سیاه FATF به همراه حل مشکلات زیست محیطی بپردازد.
در این گزارش سعی شده است اعضای اقتصادی دولت مورد بررسی اجمالی قرار گیرد.البته از علی طیب نیا که رئیس جمهور اورا به عنوان مشاور عالی خود برگزیده وبه اذعان عمده‌ی کارشناسان، یکی از توانمندترین اقتصاددانان حال حاضر کشور است و نقش او در کابینه هم محوری‌ست که بگذریم، به ترتیب شامل وزیر اقتصاد و دارایی، رئیس سازمان برنامه و بودجه، وزرای نفت، جهاد کشاورزی، راه وشهرسازی، صنعت معدن تجارت، تعاون کار ورفاه اجتماعی است.  
همچنین از بررسی رئیس بانک مرکزی (که گفته می‌شود در کوتاه مدت تغییری نخواهد کرد) چون عضو تازه ای نیست می گذریم.
البته کارشناسان اذعان دارند در  بررسی‌های  اولیه، تیم اقتصادی پزشکیان نه تنها یک سرو گردن از تیم اقتصادی دولت قبل بالاتر است بلکه در میان ادوار مختلف دولت‌ها هم این تیم جایگاه مناسبی دارد. چه آنکه با بررسی فاکتورهایی چون تحصیلات، عملکرد، سوابق و نقطه نظرات خوب این تیم را شاید بتوان به عنوان دسترنج ارزشمند کادرسازی کشور در این 45 سال اخیر نامید.
ولی این به معنی معصوم از خطا بودنشان نیست و نباید راه  را بر منتقدان منصف بست. همینطوردر کنار همه‌ی توانمندی‌ها و پتانسیل‌های ذکر شده، کشور برای دست یافتن به پیشرفت و ترقی، به اجماع بین نخبگانی و تمامی مجموعه‌های حاکمیتی به شدت نیازمند است. این یعنی آنکه همه‌ی نیروهای موثر کشور به این باور برسند که توسعه و پیشرفت اقتصادی البته در چارچوب عدالت، مهم‌ترین و حیاتی‌ترین نیاز کنونی کشور است چه آنکه در غیر این صورت اگر از توانمندترین و خبره‌ترین کارشناسان دنیا هم استفاده شود راه به جایی برده نشده و به سرمنزل مقصود نمی‌رسیم. خوشبختانه  نشانه‌هایی از ایجاد وفاقی که توسعه  را در راس امور کشور بداند را شاهدیم و امیدواریم این نشانه ها و علامت‌ها در عرصه‌ی عمل هم رنگ واقعیت به خود بگیرد و ایران عزیز در مسیر رشد و توسعه‌ی همه جانبه قرار گیرد،پرواضح است که این نظر به این معنانیست که در کشور کاری صورت نگرفته یا در روند توسعه گامی برداشته نشده بلکه مقصود این است که روند کنونی با شایستگی‌ها و توانمندی‌ها و ظرفیت‌های این آب و خاک و توان بالای نیروی انسانی‌اش فاصله‌ی زیادی دارد.
  

 عبدالناصر همتی در جایگاه وزیر اقتصاد

همتی که سابقه‌ی ریاست کلی بانک مرکزی و ریاست بر بیمه مرکزی و مدیرعاملی بانک ملی را در کارنامه دارد، در سال ۱۳۳۶ در کبودرآهنگ به دنیا آمده. وی دانش‌آموخته دکترای اقتصاد از دانشگاه تهران است و فعالیت خود را از سال ۱۳۵۹ در سازمان صدا و سیما آغاز کرده و تا ۱۳۶۸ به عنوان مدیرکل خبر فعالیت نمود و از ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۳ معاون سیاسی سازمان صدا و سیما بوده. او از سال‌های ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۵ به مدت ۱۲ سال، ریاست بیمه مرکزی  را برعهده داشت. وی از ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۲ برای مدت ۷ سال مدیرعامل بانک سینا و از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ نیز مدیرعامل بانک ملی بود. همتی از ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ برای بار دوم ریاست بیمه مرکزی را برعهده داشت او به مدت ۵ سال در زمان ریاست جمهوری حسن روحانی عضو کمیته اقتصادشورای عالی امنیت ملی بود.همچنین او از  مرداد ماه سال 1397 تا خرداد 1400 هم ریاست بانک مرکزی را برعهده داشت که در آن زمان کشور به شدت درگیر کرونا و خروج آمریکا از برجام بود و باتوجه به همین مشکلات  بزرگ،اگر چه شاهد منفی شدن برخی شاخص‌های مهم اقتصادی چون رشد نقدینگی،تورم و قیمت ارز بودیم اما با توجه به همه‌ی این موانع و لحاظ کردن آن‌ها عملکردش از سوی بسیاری از کارشناسان قابل دفاع بوده است.
  

 برنامه بودجه به ریاست پورمحمدی

اگر از محمد کردبچه با حدود نیم قرن فعالیت در سازمان برنامه بودجه که به عنوان مرد بودجه‌ی کشور معروف است بگذریم، یکی دیگر از سابقون این نهاد مهم سید حمید پررمحمدی گل سفیدیست که البته نسبتی با شیخ مصطفی پور محمدی کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ندارد و بختیاری الاصل و از سال 68 سابقه فعالیت در نهادهای اقتصادی کشور دارد. در بررسی سوابقش، حضور او از اواسط دهه‌ی 70 به دین سو شاهد صعود او از  رده‌های میانی به سطوح عالی‌تر مدریتی در نهادهای  سیاست‌گذار اقتصادی کشور در همه‌ی دولت‌ها هستیم. گفته می‌شود دو معاون توانمند اخیرش که بر این سازمان گمارده با پشت گرمی به همین سوابق او و آشنایی بالایش از بدنه‌ی کارشناسی سازمان برنامه و بودجه کشور است. سوابق بالا را اگر از نقاط قوت او بدانیم  کارشناسان فقدان سابقه مدیریتی در  اولین سطوح کلان مدیریتی را نقطه ضعف او دانسته‌اند. چه آنکه او در بالاترین مرحله، معاون بوده است.
   

 پاک نژاد در وزارت نفت

این مدیر 58 ساله وزارت خانه نفت هم اگر چه شروع فعالیتش در اوایل دهه 70 در وزارت نیرو بوده اما از سال 86 به وزارت نفت منتقل شده از این رو در این بخش مهم اقتصادی  کشور رزومه‌ی بالایی  دارد و مسئولیت‌های مهمی چون معاونت وزارت نفت از سال 97 تا 1400 همینطور معاونت شرکت بسیار مهم ملی نفت ایران، معاون برنامه ریزی شرکت مناطق نفت مرکزی و... را برعهده داشته است اما نقطه ضعف این مهندس صنایع خوانده در نگاه اقتصادی‌اش به حامل‌های انرژیست که گفته می شود او دیدگاه مهندسی یعنی صرفه‌جویی با مصرف بهینه را به راهکارهای قیمتی ترجیح می‌دهد حال آنکه هر دو مقوله برای رفع ناترازی انرژی باید در کنار هم استفاده شود.
  

 غلامرضا نوری قزلجه

این نماینده‌ی آذربایجانی مجلس که برای وزارت جهاد کشاورزی پیشنهاد شده است تحصیلاتی  مرتبط(کشاورزی و سیاستگذاری) با حوزه‌ی فعالیت خود دارد و از نکات مثبت در کارنامه‌ی او نظر مساعدش به اقتصاد آزاد است اما به جز نمایندگی مجلس وعضویت در کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی آن، سابقه‌ی مدیریتی شاخصی ندارد.
  

فرزانه صادق مالواجرد، وزارت راه وشهرسازی

این مدیر 47 ساله همدانی که به خانم متخصص هم در بین صاحب نظران حوزه‌ی فعالیتش معروف است از سال 80 که در وزارت خانه‌ی راه وشهرسازی مشغول به کار شده از سطوح پایین کارشناسی تا معاونت وزیر را به عنوان مدارج ترقی طی نموده است. او مدتی هم در زمان شهرداری پیروز حناچی در شهرداری تهران به مدیر کل شهرسازی و معماری تهران منصوب شد تا آنکه در دوره‌ی وزارت اسلامی به معاونت معماری و شهرسازی وزارت خانه انتخاب شد. اما اوج کار او زمانی بود که به مخالفت با علیرضا زاکانی شهردار وقت تهران پرداخت. گفته می‌شود پس از ایستادگی‌اش در مقابل تخلفات زاکانی، او هم با فشار به بذرپاش موجبات اخراج مالواجرد را فراهم کرد. مالواجرد اعلام کرده است که مبارزه با فساد را از اولویت‌های خود می داند.
  

 وزارت صمت، محمد اتابک

این مهندس عمران با 66 سال سن ضمن آنکه یکی از مسن ترین افراد کابینه است عمده سابقه‌اش برمی‌گردد بر مدیریتش بر هلدینگ‌های بزرگ اقتصادی دولتی و خصولتی همینطور بخش خصوصی عضویت و ریاست هیئت مدیره شرکت‌های مختلف از جمله سرمایه‌گذاری بانک مسکن، شرکت صدرو  مدیرعامل سیمان تهران به مدت هشت سال از سال ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۰  و مدیرعامل هلدینگ صنایع معدنی کاوه پارس از سال ۱۳۹۰ تا سال ۱۳۹۸ و معاون اقتصادی بنیاد مستضعفان از سال ۱۳۹۸. البته او با آمدن حسین دهقان به بنیاد مستضعفان در دی 1402 از این سمت کنار رفت.
  

 احمد میدری، وزارت تعاون کار و رفاه

این اقتصاددان خوزستانی الاصل  به نظر بسیاری نماد بال چپ کابینه به لحاظ نگاه  اقتصادی‌ست این یعنی آنکه دیدگاه نهاد گرایی و اقتصاد برنامه‌ای بر اقتصاد بازار در او می چربد چون به صراحت برخی تجویزهای  اقتصاد بازار را رد می کند. 
میدری که در سوابقش از نمایندگی مجلس گرفته تا معاونت وزارت رفاه به چشم می‌خورد اگر چه خود را فردی نهاد گرا نمی‌داند اما  خط‌مشی پژوهشی او نهادگرایی را نشان می‌دهد.
او زمانی که در دولت روحانی در وزارت رفاه بود منتقد جدی پرداخت نقدی یارانه بود،ازاین رو از بانیان اصلی سبد کالاشد. دیدگاه او هم علی‌رغم برخی اختلافات در روش‌های اجرا با علی طیب نیا  اما به شدت ضد تورمی‌است.
روزنامه صبح ساحل
دیدگاه ها (0)
img