30

آبان

1403


سیاسی

31 مرداد 1403 08:33 0 کامنت

بررسی کابینه دولت چهاردهم آخرین روز خود را نیز سپری کرد و اکنون چشم انتظار رای و نظر نمایندگان مجلس دوازدهم است تا دولت وفاق ملی کار خود را برای سیاست‌ورزی و مدیریت کشور آغاز کند.
موضع گیری نمایندگان مجلس در مورد وزرا پیشنهادی نشان از وضعیت مطلبوب اکثریت کابینه مدنظر مسعود پزشکیان دارد اما مخالفت پایداری‌ها به رهبری امیرحسین ثابتی و حمایت‌های رسایی، وضعیت ۳ وزیر پیشنهادی تاحدودی با چالش مواجه کرده است.

        

 ساز مخالف پایداری‌ها با دولت وفاق ملی
پایداری‌ها با موضع گیری صریح و تند در مقابل دو گزینه اصلاح‌طلب کابینه یعنی محمدرضا ظفرقندی(وزیر پیشنهادی بهداشت)و احمد میدری(وزیر پیشنهادی کار و رفاه)، خواهان عدم رای اعتماد سایر نمایندگان به دلیل گرایش سیاسی آنها شدند اما شواهد چندان نشان از موفقیت آنها در این امر ندارد. محمدباقر قالیباف و برخی از نمایندگان با تاکید بر اخذ استعلام مثبت تمامی وزیران پیشنهادی از سوی نهاد‌های امنیتی و اطلاعاتی به صحبت‌های پایداری‌ها پاسخ دادند.
همچنین مخالفت امیرحسین ثابتی با عباس عراقچی وزیر پیشنهاد امور خارجی حواشی زیادی به همراه داشت. این مجری پرحاشیه سابق تلویزیون که از هر فرصتی برای ایجاد مانع بر سر راه دولت وفاق ملی نمی‌گذرد، با مطرح کردن خروج آمریکا از برجام تمام تلاش خودش را به کار گرفت تا فضا مجلس را ضد عراقچی تبدیل کند اما سخنان این دیپلمات باسابقه و حمایت قاطع منوچهر متکی، وزیر خارجه اسبق جمهوری اسلامی با اعلام اینکه عراقچی بهترین گزینه حال حاضر برای تصدی وزارت امور خارجه است، به نظر بازهم فضا را از آن چیزی که مدنظر ثابتی و همفکرانش بود، دور کرد.
صبح روز دوشنبه اما جو آرامی بر بهارستان حاکم بود و وزرا پیشنهادی جهاد کشاورزی،دفاع و دادگستری مخالفت‌های چندانی را در مقابل خود ندیدند. مسئله قابل توجه اما موضع مثبت نمایندگان مجلس در برابر خانم صادق وزیر پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی به عنوان تنها زن وزیر کابینه وفاق ملی بود.
در زمان بررسی برنامه‌های خانم صادق، ۱۷۰ نماینده به عنوان موافق ثبت‌نام کرده بودند که نشان از موفقیت وی در جلب نظر اعتماد نمایندگان مجلس دارد. خانم صادق ضمن تشکر و قدردانی از نمایندگان مجلس وعده داد دوطرح مسکن مهر و مسکن ملی را به اتمام خواهد رساند.
قطع میکیرفون ثابتی توسط قالیباف و بحث و جدل میان آنها از مسائل حاشیه‌ای بود که مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت. روزنامه‌ها اصولگرا نیز با انتقاد از تندوری‌ها و مخالفت‌های برخی نمایندگان، از اقدامات رئیس مجلس در کنترل فضا مجلس حمایت کردند.  فضا روز سه شنبه نیز حکایت از همکاری و حمایت نمایندگان از وزرا پیشنهادی صمت، علوم،فرهنگ و ارشاد و کشور داشت. تمامی کمیسیون‌های تخصصی مرتبط با وزارتخانه‌ها مذکور موافقت خود را با اسامی پیشنهاد اعلام کردند. همچنین هیچ نماینده‌ای برای مخالف با صالحی وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت نام نکرد‌.
اما شرایط محسن پاک‌نژاد همچنان برای کسب رای اعتماد مطلوب نیست. درخواست مجدد برای تشکیل دوباره جلسه کمیسیون نیز هرچند با موافقت هیئت رئیسه برگزار شد اما وی باز هم از کسب نظر موافق کمیسیون تخصصی مربوط به این وزارتخانه بازماند تا کار دشورای را در روز چهارشنبه حساس دولت پیش رو خود ببیند.

 
وفاق دولت و مجلس برای کابینه وفاق ملی
اما در مجموع اگر فضا حاکم بر مجلس در روز چهارشنبه نیز به همین صورت ادامه داشته باشد، راه سختی پیش روی مسعود پزشکیان، رئیس جمهور دولت چهاردهم برای تشکیل دولت وفاق ملی تصور نمی‌شود و کابینه پینشهادی وی با رای اعتماد اکثریت نمایندگان مجلس دوازدهم کار خود را از روز‌های آینده آغاز خواهد کرد.
همراهی اکثریت نمایندگان مجلس دوازهم با کابینه پیشنهادی دولت چهاردهم بدون شک حاصل روابط خوب این روز‌های مسعود پزشکیان و محمد باقر قالیباف است که بعد از اعلام اسامی وزرا پیشنهادی و حضور همه جناح‌های سیاسی قابل پیش بینی به نطر می‌رسید. در صورت رای اعتماد نمایندگان مجلس به اعضا پیشنهادی کابینه دولت، باید دید این ائتلاف سیاسی تا چه زمانی ادامه خواهد یافت و چه نتیجه‌ای را برای آینده سپهر سیاسی ایران رقم خواهد زد.

   

علی قاسمی نژاد//کارشناس ارشد علوم سیاسی

دیدگاه ها (0)
img