29

آبان

1403


اقتصادی

31 مرداد 1403 08:37 0 کامنت

انتشار یک متن در سیزدهم صفر، موجی را به راه انداخت که طی چندین سال گذشته سابقه نداشته است. «رابطه خرید طلا در سیزدهم صفر و  خرافات خوش‌یمنی آن» موجب شد، برخی از مردم، همان اول صبح  سیزده صفر برای خرید طلا به بازار بروند و بازار طلافروشان را رونق بخشند تا روزی جیب‌خودشان پر سود شود. در شرایطی که مردم با تورم و گرانی در جدال هستند، این صف‌ها و ایده‌های خرافی شاید به ضرر برخی از مردم تمام شود؛ زیرا طلا در این بازه زمانی به دلیل عرضه و تقاضا گران‌تر هم می‌شود.

     

به گزارش صبح ساحل، سیزدهم ماه صفر  روز یکشنبه، پیامی در فضای مجازی مبنی بر «خوش یمنی خرید طلا در این روز» منتشر شد و از همان اول صبح بازار طلافروشان را داغ کرد. این روزها شرایط اقتصادی به قدری وخیم است که مردم با یک حرف و خرافه به امید سود و سرمایه بیشتر، اندوخته‌ی فعلی خود را از دست می‌دهند. در این پیام که هیچ مستندی در روایات و احادیث ندارد، آمده بود: «یکی از مهم‌ترین روزهای این ماه که توصیه فراوانی به اندوخته کردن طلا در آن شده است، خرید طلا در ۱۳ صفر است. حتی خرید یک تکه کوچک طلا در این روز می‌تواند برکت و فراوانی را به مال بیاورد. لزومی ندارد که حتما سرمایه بزرگی برای خرید طلا در ماه صفر داشته باشید.» البته برخی از مردم، طلا خریدن در ۱۳ صفر و خوش‌یمنی آن را به روایتی از امام صادق (ع) نسبت داده‌اند. در متنی که دست‌به‌دست می‌شود ادعا شده امام ششم توصیه اکید کرده خرید طلا در ۱۳ صفر شگون دارد و پر از خیروبرکت است. با جست‌وجو در پایگاه داده جامع الاحادیث، نه تنها چنین روایتی نیافتیم بلکه روایاتی خلاف آن به دست آمد که هم روز سیزدهم هر ماه قمری را نحس می‌داند. از جمله، سید بن طاووس نقل کرده که روز سیزدهم نحس است و هر کاری در آن کراهت دارد. با این حال همین امر باعث شد شماری از مردم شهرهای مختلف ایران راهی بازارهای طلا شده و مقابل طلافروشی‌ها صف بکشند، بازاری که طی سالیان گذشته در ماه‌های محرم و صفر به طور کامل راکد بود را رونقی عجیب بخشیدند.

  
 بی‌سابقه بودن فروش طلا در سیزدهم صفر از نظر فعالان بازار
در همین رابطه، «محمد کشتی‌آرای»، فعال قدیمی بازار طلا که به گفته خودش ۶۳ سال است در این بازار کار می‌کند، گفت: اتفاق یکشنبه برای خود من هم عجیب بود. من از یازده سالگی در این بازار کار کرده‌ام. شاید باور نکنید در سابقه ذهنی من اصلا چنین چیزی نبود. اتفاقا اغلب مردم در ماه محرم و صفر، خصوصا تا پایان سیزدهم صفر برای خرید دست نگه می‌داشتند و ملاحظاتی می‌کردند. اعتقادی وجود داشت که این ماه‌ها سنگین است اما یک باره دیروز با این موج عجیب و غریب خریداران روبرو شدیم و حتی حبابی در بازار شکل گرفت و روند قیمت‌ها را افزایشی کرد. کشتی‌آرای درباره نحوه خرید افزود: عمده خریدها هم برای طلاهای یک گرم و کمتر از یک گرم بود. معتقدم این اقدام و این رویه یک مبارزه دینی است و هر تشکیلاتی که با هر نیتی با انتشار این محتوا در فضای مجازی و شبکه اجتماعی که در روز ۱۳ صفر باید یک تکه طلا خریداری کرد، می‌تواند در حوزه‌های دیگر هم چنین اثری را بر باور مردم بگذارد . نایب رییس اتحادیه طلا و جواهر ادامه داد: همین اقدام مردم و باور جدید باعث شد روز یکشنبه، سکه ۷۵۰ هزار تومان و هر گرم طلا ۱۰۰ هزار تومان گران شود در حالیکه نرخ ارز و انس جهانی تغییری نکرده بود.
    
 خرافات یا سنت
طبق یک سنت قدیمی ۱۳ صفر یکی از روزهایی است که مردم آن را خوش یمن می‌دانند؛ و توصیه زیادی برای خرید طلا در ابن روز شده است. برخی می‌گویند که اگر کسی در روز ۱۳ صفر یا چهارشنبه آخر ماه صفر طلا بخرد به هرنیتی که خریده، حاجتش برآورده می‌شود. اما به طور کلی سیزدهم ماه صفر روز و مناسبت خاصی در تقویم قمری و شمسی نبوده و صرفا به دلیل خوش یمن بودن این روز برای خرید طلا مشهور شده است. ظاهرا به نوشته برخی از اروپاییان مقیم ایران تا قبل از زمان رضاشاه و استفاده از تقویم شمسی در ایران این روز به عنوان سیزده بدر برگزار شده است. در حالی که فعالان بازار طلا معتقدند چنین ماجرایی در بازار طلا سابقه نداشته و تنها نوزدهم فروردین با تقاضا برای خرید شرف‌الشمس در هر سال مواجه می‌شوند، خریداران اما معتقد بودند این کار فاقد ضرر است و اگر حتی این روایات درست نباشد، چیزی را از دست نداده‌اند.

 ایسنا - عرشه آنلاین- شهرآرانیوز

دیدگاه ها (0)
img