03

دی

1403


اقتصادی

05 شهریور 1403 09:04 0 کامنت

 به‌تازگی طلای جهانی سقف قیمتی جدیدی را به ثبت رسانده است و عجیب‌تر آنکه در همان سطوح بالا در حال تثبیت قیمتی است. قیمت طلای جهانی در بحبوحه افزایش خوش‌بینی نسبت به تسهیل پولی و خریدهای کلان بانک‌های مرکزی، امسال بیش از ۲۰ درصد افزایش داشته است. طلای جهانی که در پی انتشار اخبار جنگ در خاورمیانه به بالای 2500 دلار در هر اونس رسید؛ همچنان پس از گذشت چند روز، در قیمت‌های بالا جا خوش کرده است و بسیاری از تحلیلگران معتقدند که احتمال اصلاح قیمتی عمیق دور از ذهن است و چه بسا طلا به دنبال فتح قله‌های تازه نیز باشد. بر همین اساس هر اصلاح کوتاه‌مدتی در طلا، بیشتر فرصتی برای خرید جاماندگان طلا است و این فلز ارزشمند، فعلا فروشنده قدرتمندی ندارد. کاهش شاخص دلار به پایین‌ترین سطح خود در هفت ماه گذشته و تحولات ژئوپلیتیک اخیر نیز باعث شده‌اند که طلا به یکی از نقاط کلیدی توجه سرمایه‌گذاران تبدیل شود. با افت شاخص دلار به 102 واحد، که پایین‌ترین سطح در چند ماه گذشته است؛ انتظار می‌رود که فدرال رزرو به دلیل نگرانی از رکود اقتصادی، به زودی نرخ بهره را کاهش دهد. کاهش نرخ بهره به نفع طلا است؛ زیرا هزینه فرصت نگهداری این فلز کاهش می‌یابد و از سوی دیگر، دلار کمتر جذاب می‌شود. از سوی دیگر، چین با اعطای سهمیه جدید برای واردات طلا، موج جدیدی از خرید طلا را تحریک کرده است. تنش‌های ژئوپلیتیک، به ویژه در خاورمیانه و بالا گرفتن تنش‌ها بین اوکراین و روسیه، نیز به عنوان عوامل افزایشی در قیمت طلا عمل می‌کنند. همچنین شواهد تاریخی بازار طلا نشان می‌دهد که هرگاه نرخ تعرفه تجاری تبادل کالا بین آمریکا و چین افزایش یافته است؛ قیمت طلا هم در روندی صعودی قرار گرفته است. با توجه به این عوامل و با نگاهی به تقویم اقتصادی بازارهای جهانی، سرمایه‌گذاران منتظر اعلام مواضع رسمی فدرال رزرو در نشست جکسون هول که معمولا در ماه آگوست هر سال برگزار می‌شود و گزارش‌های اقتصادی آینده هستند تا تصمیمات نهایی خود را در مورد سرمایه‌گذاری در طلا اتخاذ کنند. با این حال، به‌نظر نمی‌رسد که آقای پاول به‌طور مستقیم سیگنال دو مرحله کاهش نرخ بهره یا سیگنال عدم کاهش نرخ‌ها را بدهد و آنچنان هم نمی‌تواند امید بازارها از کاهش شدید نرخ بهره را نیز تایید کند. همچنین داده‌های آتی اشتغال و تورم روی تصمیم‌گیری برای نرخ بهره در ماه سپتامبر اثرگذار خواهد بود. در مجموع باید گفت که، گرچه صحبت‌های او می‌تواند نوساناتی در بازار ایجاد کند؛ ولی منجر به تغییر روندی در بازار نخواهد شد. بر همین اساس، انتظار می‌رود در حالی که خبری از کاهش قیمت طلا نباشد؛ رشد قیمت آن نیز همچنان در حاشیه باقی بماند. اما از سوی دیگر داده‌های جمع‌آوری‌شده بلومبرگ نشان می‌دهد، ذخایر طلا در صندوق‌های قابل معامله در بورس در ماه‌های اخیر افزایش یافته است و کارشناسان معتقدند که قیمت‌ طلا ممکن است در سه ماهه آینده تا ۲۷۰۰ دلار نیز افزایش یابد. 

      

 ترامپ محرک رشد قیمت صعود طلای جهانی 
سیاست‌های اقتصادی دولت دوم ترامپ می‌تواند سرمایه‌گذاران جهانی را به سمت خرید طلا سوق دهد. چراکه دونالد ترامپ، ممکن است سیاست‌های اقتصادی را معرفی کند که به بازار، شوک‌های قابل توجهی وارد کند. این شوک‌ها می‌تواند خطرات ژئوپلیتیک و افزایش تورم را نیز در پی داشته باشد که محرک افزایش قیمت طلا خواهد بود. تحلیلگران معتقدند که یک جنگ تجاری مجدد، می‌تواند تنش‌ها بین ایالات‌متحده و چین را تشدید کرده و به اقتصاد ایالات‌متحده و همین‌طور اقتصاد جهانی آسیب برساند. پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که، روی کار آمدن دولت دوم ترامپ می‌تواند جنگ تجاری را به‌طور بی‌سابقه‌ای تشدید کند چراکه ترامپ دو دستور کار مهم در سیاست تجاری ارائه کرده است. نخستین دستور کار، اعمال تعرفه 10 درصدی همه‌جانبه بر همه کالاهای وارداتی از همه کشورها و اعمال تعرفه‌های 60 درصد یا بیشتر بر همه واردات از چین بود. همین دو سیاست برای بالا بردن سطح تنش میان دو کشور کافی است. یک مقاله از موسسه پترسون نشان می‌دهد که این تعرفه‌های پیشنهادی می‌تواند منجر به زیان اقتصادی به میزان 1.8 درصد از تولید ناخالص داخلی ایالات‌متحده شود و تورم را به‌طور قابل توجهی افزایش دهد. پیش‌تر نیز جنگ تجاری آمریکا و چین در سال‌های 2018-2020 با افزایش قیمت طلا همزمان شد. علت افزایش قیمت طلا در این دوره، طولانی شدن مذاکرات همراه با تشدید تعرفه‌ها و درگیری‌های ژئوپلیتیک بود که موجب شد سرمایه‌گذاران طلا به عنوان یک دارایی امن، با وجود فضای افزایش نرخ بهره تا اواسط سال 2019 در نظر بگیرند. علاوه بر این موضوع، دوره اول ترامپ نشان داد که این رئیس‌جمهور به استقلال فدرال رزرو نیز صدمه وارد خواهد کرد و همین موضوع هم می‌تواند از جذابیت اوراق قرضه ایالات‌متحده به عنوان یک دارایی امن بکاهد. در نتیجه به نظر می‌رسد که مجموع این عوامل در کنار هم موجب خواهد شد که در دوره دوم ترامپ، طلا با رشد قیمت مواجه شود.
  
 ارزش ذاتی طلا داخلی و سکه چقدر است؟
برای محاسبه ارزش ذاتی طلا از قیمت روز دلار و اونس طلای جهانی استفاده می‌شود. به این ترتیب ارزش ذاتی 1 گرم طلای 18 عیار در ابتدا باید 1 گرم اونس 24 عیار را به 1 گرم 18 عیار تبدیل شود. 
برای تبدیل قیمت هر اونس بر عدد 41.47124 تقسیم می‌شود.
به‌عنوان مثال با فرض اینکه قیمت دلار 60هزارتومان و هر اونس 2500 دلار باشد، ارزش ذاتی یک گرم طلای 18 عیار معادل 3 میلیون و 617 هزار تومان است.
(2500/41.47124)*60000=3 میلیون و 617 هزار تومان
برای محاسبه ارزش ذاتی سکه نیز، با توجه به اینکه سکه‌های عرضه شده در ایران با عیار 21.6 و در سه شکل ربع سکه، نیم سکه و تمام سکه و با وزن 2.03225، 4.0665 و 8.133 ضرب می‌شود؛ محاسبه ارزش ذاتی سکه به ترتیب زیر عمل می‌شود.
ارزش ذاتی سکه= قیمت اونس جهانی* قیمت روز دلار/ 4.24927661
به‌عنوان مثال، ارزش ذاتی سکه تمام با فرض دلار 60 تومانی و اونس 2500 دلاری برابر است با:
(60000*2500)/4.24927661=35 میلیون و 377 هزار تومان
بر این اساس ارزش ذاتی ربع سکه و نیم سکه به ترتیب برابر با 50 درصد و 25 درصد ارزش ذاتی تمام سکه است.
لازم به توضیح است که انواع سکه همواره حباب مثبت به خود می‌گیرد. 
به‌طور مثال در سنوات گذشته هیچ‌گاه حباب سکه تمام بهار آزادی از ده درصد کمتر نشده است و چنانچه حباب سکه کمتر از 20 درصد باشد؛ همچنان برای سرمایه‌گذاری معقول است.
 نحوه محاسبه حباب سکه نیز به این صورت است که باید قیمت قابل معامله فعلی سکه را که 42 میلیون و 200 هزار تومان است را از ارزش ذاتی آن کسر کرد. 
در این صورت به عدد 6 میلیون و 823 هزار تومان می‌رسیم که حباب قیمتی سکه تمام بهار آزادی است که معادل 16 درصد قیمت آن می‌شود. 
بر همین اساس سکه تمام با وجود قیمت بسیار بالایی که دارد؛ اما با توجه به شرایط کلان اقتصادی کشور و چشم‌انداز صعودی اونس جهانی، حباب معقولی به خود گرفته است.

دیدگاه ها (0)
img