به گزارش صبح ساحل و به نوشته ایرنا، مرتضی ضرابی روز دوشنبه در نشست خبری با خبرنگاران در جهاد دانشگاهی هرمزگان اظهار داشت: منظور از بانک خون بندناف بحث ذخیرهسازی خونی است که در بندناف و جفت جریان دارد، بندنافی که مملو از سلولهای بنیادی بوده و تشکیلدهنده همه بافتهای بدن هستند.
وی ادامه داد: خون بند ناف به عنوان زباله بیولوژیک سرشار از سلولهای بنیادی است که قادر به ترمیم بافتهای بدن به دنبال آسیب و جراحت بوده و میتواند در بافتهای آسیب دیدهای که بخش عمده سلولهای آنها از بین رفته است جایگزین سلولهای آسیب دیده شده و به ترمیم و رفع نقص در آن بافت کمک کند.
مدیرعامل شرکت فناوری بنیاختههای رویان جهاد دانشگاهی توضیح داد: در این راستا بلافاصله بعد از تولد نوزاد، خون بندناف جمعآوری میشود، در کمتر از ۲۴ ساعت به بانک خون بندناف منتقل و در نهایت وقتی که آزمایش های کنترل کیفی انجام گرفت، در درون تانکهای محتوی نیتروژن مایع برای مدت طولانی نگهداری می شود.
ضرابی با تاکید بر اینکه ۲ مدل بانک خون بندناف در حال حاضر وجود دارد، اضافه کرد: مدل اول بانک خون بندناف «خانوادگی» و مدل دوم بانک خون بندناف «عمومی» است، که بیشتر خانوادههایی که در آستانه تولد فرزند هستند، نمونه خون بندناف خود را ذخیرهسازی میکنند.
درمان موفقیت آمیز فلج مغزی کودکان با بهره گیری از سلول های بنیادی بندناف
مدیرعامل شرکت فناوری بنیاختههای رویان جهاد دانشگاهی گفت: سلولهای بنیادی بندناف ظرفیت درمان بسیاری از بیماری خونی و غیر خونی را دارند و تا کنون این سلولها را برای درمان بیماران خونی، کودکان دچار فلج مغزی و موارد دیگر به کار گرفته شده و خوشبختانه روند درمانی آن بر روی بیماران موفقیت آمیز بوده است.
وی به ضرورت اطلاع رسانی در خصوص اهمیت ذخیره سازی خون بند ناف به خانواده ها اشاره کرد و افزود: در صورت اطلاع از کاربردهای سلول های بنیادی، به حتم خیلی از خانواده ها خون بند نافی را که در زمان تولد نوزاد دور ریخته می شود، به بانک عمومی ذخیره سازی خون بند ناف اهدا می کنند تا در درمان بیماران مورد استفاده قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه نه تنها نمونههایی از داخل کشور، بلکه از سایر کشورهای دیگر نیز در ایران صورت گرفته است، اعلام کرد: در حال حاضر ۴۵ دفتر خون بندناف در سراسر کشور در حال فعالیت و ارایه خدمات به هموطنان هستند.
ذخیره سازی خون بند ناف فرآیندی است که در آن خون خارج شده از بند ناف و جفت نوزاد بعد از تولد جمع آوری و سلول های بنیادی آن برای استفاده های پزشکی منجمد و ذخیره می شود.
سلول های بنیادی ۲ ویژگی مهم دارند، یکی اینکه می توانند خودشان را برای مدت طولانی باز تولید کنند و در اصطلاح توانایی "خود نوزایی" دارند و دیگر اینکه این سلول ها می توانند در شرایط خاصی در بدن و یا در آزمایشگاه به انواع سلول های تبدیل شوند.
این قابلیت ها، کاربرد سلول های بنیادی در درمان بیماری ها را روز به روز گسترش داده است.