29

آبان

1403


اقتصادی

07 مهر 1403 08:08 0 کامنت

 بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار، خانوارهای شهری ساکن استان هرمزگان در سال گذشته 18 میلیون و 600 هزار تومان درآمد و 16 میلیون و 500 هزار تومان هزینه داشته‌اند. لازم به توضیح است که این ارقام به‌طور متوسط برآورد شده است و لزوما برای همه خانوارها یکسان نیست. اگر بخواهیم هرمزگان را با تهران مقایسه کنیم؛ باید گفت که تفاوت بسیار زیاد بین آن‌ها وجود دارد. به‌طوریکه درآمد خانوارهای شهری استان تهران 38 میلیون تومان درآمد و 30 میلیون تومان هزینه داشته‌اند. این در حالی است که متوسط درآمد خانوارهای شهری 25 میلیون تومان و متوسط هزینه آنها بالغ بر 21 میلیون تومان بوده است. حال که اعداد و ارقام را کنار هم قرار دادیم؛ دید بهتری نسبت به میزان درآمد و هزینه خانوارهای شهری استان هرمزگان پیدا کردیم و مشخص شد که تهرانی‌ها 51 درصد بیشتر از خانوارهای شهری استان هرمزگان درآمد کسب کرده‌اند.

  

لازم به توضیح است که در گزارش مرکز آمار، علاوه بر حقوق، درآمد حاصل از دارایی، وجوه انتقالی نیز کمک‌ هزینه‌های دولتی و غیر دولتی نیز لحاظ شده است. بر همین اساس، در گزارش مرکز امار آمده است که در ترکیب درآمد کل سالانه خانوارهای شهری، سهم درآمدهای غیر شغلی 53.3 درصد، مزد و حقوق 29.8 درصد و درآمد مشاغل آزاد 16.9 درصد برآورد شده است. منظور از درآمدهای غیر شغلی در این گزارش، حقوق بازنشتگی، درآمد حاصل از اجاره مسکن شخصی و یارانه است.
    
آمار عجیب درباره مسکن و تفریح
براساس جدول منتشر شده در گزارش مرکز آمار، در سال گذشته 68.94 درصد خانوارهای شهری در مسکن ملکی ساکن هستند. این درحالی است که در سال 97 این رقم 64.13 درصد بود که نشان دهنده رشد 4.81 درصدی خرید خانه در کشور است. این موضوع نشان می‌دهد که مردم به‌جای پرداخت اجاره، مایل هستند زیر بار اقساط سرسام‌آور بانکی بروند و به هر دری میزنند تا خود را از اجاره نشینی خلاص کنند و این قضیه نشان دهنده اوضاع نابسامان در بازار مسکن و اجاره و همچنین تداوم تورم در این بازار است. اگر گزارشی که در خصوص قیمت متوسط مسکن در بندرعباس را ملاک قرار دهیم؛ بر اساس متری 45 میلیون تومان، یک خانواده ساکن در این شهر بایستی حداقل 3 میلیارد تومان برای خرید یک واحد مسکونی در نظر بگیرد که تامین این مبلغ با توجه به هزینه‌هایی معیشتی که روز به‌روز درحال افزایش است؛ نشان از افت کیفیت زندگی خانوارهای شهر بندرعباس دارد.
  
 لازم به توضیح است که بر اساس نمودارهای منتشر شده در این گزارش، سهم مسکن به همراه سوخت و روشنایی در سبد هزینه خانوارهای شهری کشور 42.4درصد است. این یعنی هزینه مسکن در نظر گرفته شده برای یک خانوار شهری در هرمزگان حدود 6 میلیون و 996 هزار تومان است. 
از موضوع مسکن که بگذریم، آمارهای عجیب و غریب این گزارش در زمینه سهم ناچیز تفریح در سبد خانوار نیز حائز اهمیت است و نشان می‌دهد در سال‌های آینده بایستی منتظر بحران‌های اجتماعی، ناامیدی و افسردگی در جامعه باشیم. بر اساس این گزارش، سهم تفریحات، سرگرمی‌ و خدمات فرهنگی در این سبد تنها 1.6درصد است. یعنی از 21 میلیون تومان هزینه متوسط خانوارهای شهری 336 هزار تومان برای این منظور در نظر گرفته شده است. این رقم برای ساکنین استان هرمزگان تنها 264 هزار تومان است. این در حالی است که با توجه به بلیت سی هزار تومانی سینما در بندرعباس، هزینه تماشای فیلم در سینما برای یک خانواده سه  نفره 90 هزار تومان است و اگر خانواده قصد تهیه یک میان وعده ساده را برای تناول در سینما داشته باشد؛ کل هزینه 336 هزار تومانی مد نظر در یک شب به اتمام خواهد رسید. 
حال اگر خانواده‌ای قصد صرف شام در رستوران و یا گشت یک روزه در جزیره قشم را داشته باشد باید بودجه بسیار بیشتری را برای این کار در نظر بگیرد. که متاسفانه با توجه به این گزارش، بعید به نظر می‌رسد.
  
  تناقض در آمار هزینه‌های خوراکی و قیمت‌های واقعی
 سهم هزینه خوراکی‌ها 24.9درصد است. یعنی 405 هزار و 900 تومان در ماه، هزینه خوراکی‌های یک خانواده شهری در استان هرمزگان است. این در حالی است که سال گذشته در چنین روزهایی قیمت یک کیلو گوشت گوسفندی حدود 480هزار تومان بوده است. یا به عنوان مثال به‌طور میانگین قیمت یک کیلوگرم برنج وارداتی حدود 45هزار تومان بوده است. این موضوع نشان می‌دهد که عملا هزینه خوراکی‌ها بسیار بیشتر از آن چیزی است که در گزارش ذکر شده است.
دیدگاه ها (0)
img