29

آبان

1403


اجتماعی

09 آبان 1403 07:50 0 کامنت

مدرسه به معنای واقعی خانه دوم آن‌هاست؛ دانش‌آموزانی که با هزاران امید از روستاهای اطراف بشاگرد برای تحصیل به شهر می‌آیند شنبه تا چهارشنبه در مدرسه درس می‌خوانند و زندگی می‌کنند. مدرسه نیز موظف به تامین سه وعده غذایی در روز و میان وعده دانش‌آموزان است. وعده‌هایی که باید در حالت ایده‌آل به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی شود که کالری و مواد مغذی مورد نیاز آن‌ها را تامین کند. در مدارس شبانه‌روزی بشاگرد اما خبری از این موضوع نیست. به گفته‌ی «فرخ احمدی»، نماینده شورای اسلامی بشاگرد در یکی از مدارس دو روز درمیان به دانش‌آموزان عدس پلو داده می‌شود. یعنی حداکثر سه بار در هفته و 12بار در ماه به دانش‌آموزان عدس پلو می‌دهند. از شواهد امر پیداست که عدس پلو و لوبیا پلو عضو ثابت برنامه غذایی مدارس است. مدیر یکی از مدارس شبانه‌روزی در پاسخ به سوال ما درباره‌ی وضعیت میان وعده‌ دانش‌آموزان پس از خنده تلخی اظهار کرد که اینجا از این خبرها نیست. سرانه‌ی غذایی که از طرف وزارت آموزش و پرورش به مدارس شبانه‌روزی واریز می‌شد از سال گذشته در مقاطعی قطع شده یا کاهش یافته است و ادارات استانی مبالغ ناچیزی بین 10 میلیون تا 30 میلیون تومان برای مدارسی با 50 تا 90 دانش‌آموز واریز می‌کنند. همین موضوع سبب شده اکثر مدارس به عمده فروش‌ها یا مراکز خرید شهر بدهکار باشند. در ادامه با مسئولان سه مدرسه شبانه روزی در بشاگرد گفتگو کردیم که به دلیل برخی محدودیت‌ها، اسامی آن‌ها نزد ما محفوظ است.
 

 

4 مرغ برای 100 دانش‌آموز


مسئول یکی از مدارس در تشریح وضعیت برنامه‌های غذایی دانش‌آموزان با تاکید بر اینکه وضعیت خوب نیست، گفت:«برای 100 نفر دانش‌آموز در یک وعده 4 مرغ درست می‌شود که شاید غذا بوی مرغ را هم ندهد. با این سرانه که نمی‌توان گوشت خرید؛ مگر اینکه خَیری کمک کند یا کسی نذر داشته باشد و در ماه یک وعده گوشت به بچه‌ها بدهیم. ثابت نیست». وی با بیان اینکه مسئولان مدرسه به خاطر بودجه کم چاره دیگری ندارند، افزود:«خیلی از مدارس از سال گذشته بدهی دارند و عمده فروش‌ها به آن‌ها مواد غذایی نمی‌دهند و این شرایط سال تحصیلی جاری را دشوارتر کرده است». این مسئول اضافه کرد:«چند وقت اخیر هم که بحث ممنوعیت واردات برنج خارجی بود، در بشاگرد برنج گیر نمی‌آمد و اوضاع را برای ما سخت‌تر کرد».

 

 

ماهی به صورت نمایشی در برنامه غذایی قرار دارد


مدیر یکی از مدارس در این باره گفت:«سرانه‌ای که باید وزارت آموزش و پرورش به مدارس شبانه‌روزی واریز کند طی یک سال گذشته تاکنون واریز نشده است. کمک سرانه‌ای از طریق ادارات کل استان‌ها {مبالغ کم} واریز شده که اصلا با تعداد دانش‌آموزانی که باید خدمات رفاهی بگیرند تناسب ندارد. تعدادی از مدارس دانش‌آموزان زیادی دارند اما تنها با مبالغ 20 میلیون تومان در ماه اداره می‌شوند». 
وی با بیان اینکه در شرایط اقتصادی کنونی اداره مدارس خیلی سخت است و مدیر باید اعتبار خودش را بگذارد تا بتواند مدرسه را اداره کند، گفت:«یک مدرسه در بشاگرد سال گذشته حدود 400 میلیون تومان و مدرسه‌ی دیگری 150 میلیون تومان بدهکار بوده. متاسفانه مدیران مدارس کاملا درگیر موضوعات رفاهی دانش‌آموزان هستند و مدیری که درگیر این مسائل باشد به سختی می‌تواند به کیفیت آموزش بپردازد». 
این مدیر مدرسه اضافه کرد:«با این شرایط و مبالغی که به عنوان کمک سرانه و نه سرانه اصلی واریز می‌کنند، ادامه دادن خیلی سخت است. صبحانه، ناهار و شامی که به دانش‌آموزان شبانه‌روزی داده می‌شود واقعا در شان آن‌ها نیست. تعدادی از مدارس شاید بتوانند یک وعده غذایی خوب به دانش‌آموز بدهند آن هم خیلی کم نه در حدی که راضی کننده باشد».
وی درباره وعده‌های غذایی که در برنامه هفتگی مدرسه است، گفت:«عدس پلو، مرغ در هفته یکبار آن هم اگر باشد، استانبولی داریم، قیمه در برنامه است اما متاسفانه این وعده‌های غذایی به شکل‌های مختلف درست می‌شوند. ماهی هم داریم که به صورت سوری در برنامه گذاشتیم؛  بیشتر عدس پلو و لوبیا پلو درست می‌شود. در برنامه سه شنبه‌ها نیز برای بچه‌ها گوشت در نظر گرفته شده و اگر گوشت باشد و جایی گیر بیاید خَیری کمک کند انجام می‌شود در غیر این صورت عدس پلو یا لوبیا پلو داریم».

میوه خبری نیست


یکی دیگر از مدیران مدارس شبانه روزی با بیان اینکه  30 میلیون تومان سرانه برای مدرسه ما واریز کردند، گفت:«نزدیک 50 نفر خوابگاهی که باید هرروز 3 وعده غذایی به آن‌ها داد؛ این مبلغ اصلا کفاف نمی‌دهد و همخوانی ندارد. کل مبلغ برای هزینه خورد و خوراک دانش‌آموزان مصرف می‌شود و برای موضوعات آموزشی باقی نمی‌ماند». به گفته این مدیر مدرسه اکثر مدارس بشاگرد بدهی دارند و این مدرسه نیز حدود 70 میلیون تومان از سال گذشته به عمده فروش‌ها و مراکز خرید بدهی دارد. وی درباره برنامه غذایی مدرسه توضیح داد:« گوشت وقت‌هایی که خیرین می‌دهند. مرغ هفته‌ای یک بار، ماهی فقط تن، میگو نه دیگر خواب ببینند، هیچ میان وعده‌ای نداریم. از میوه هم خبری نیست. تامین وعده صبحانه هم دشوار است».

بی‌توجهی به مدارس شبانه‌روزی


مدارس شبانه روزی در مناطقی با پراکندگی جمعیتی مانند بشاگرد نقش مهمی در جلوگیری از ترک تحصیل دانش‌آموزان دارد. در شرایط اقتصادی کنونی، سرانه تخصیصی کفاف اداره مدارس را نمی‌دهد. «رضا مراد صحرایی»، وزیر آموزش و پرورش دولت سیزدهم نیز با اذعان به این موضوع گفته بود: «تمام وجود من پر از غصه است وقتی تغذیه خوب به دانش‌آموز دبیرستان شبانه‌روزی من نمی‌رسد، تمام وجود من پر از غصه می‌شود. وقتی برای مثال دانش آموزان چند روستا می‌خواهند برای تحصیل به شهر آیند و من می‌گویم فقط ظرفیت ۲۰۰ نفر را داریم و ۳ دختر باید از تحصیل باز بمانند». در وضعیتی که آموزش و پرورش با کسری بودجه مواجه است و تلاشی برای بهبود شرایط مدارس نمی‌شود، نیاز است نمایندگان هرمزگان در مجلس به عنوان ناظران بر دولت چانه‌زنی بیشتری برای افزایش اعتبارات مدارس شبانه روزی دهند. جای سوال است که آموزش و پرورش استان، علی‌رغم توجه ویژه صنایع در هرمزگان به موضوعات آموزشی چرا تاکنون نتوانسته برای این مسئله راه‌حلی پیدا کند؟ 

  

روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img