اقتصادی
ترکیه که در چهارراه آسیا، اروپا و آفریقا قرار دارد، نقشی محوری در زنجیره تامین جهانی دارد و توزیع کالا، خدمات، سرمایه و فناوری را در سراسر جهان تسهیل میکند. در سالهای اخیر، روابط سیاسی چین و ترکیه شتاب قابل توجهی یافته است. در ژوئیه ۲۰۲۴، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه با شی جین پینگ، رئیس جمهور چین در بیست و چهارمین اجلاس سران شورای سران کشورهای سازمان همکاری شانگهای (SCO) دیدار کرد. ترکیه که تمایل خود را برای عضویت کامل در سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۲۲ ابراز کرده است، روابط قویتر با چین را به عنوان یک جنبه کلیدی از تجدید نظر استراتژیک خود تلقی میکند. اساس مشارکت استراتژیک چین و ترکیه در سال ۲۰۱۰ گذاشته و سپس ترکیه در ابتکار کمربند و جاده چین (BRI) در سال ۲۰۱۵ گنجانده شد. از آن زمان، همکاریهای اقتصادی بین دو کشور تقویت شده است. هرچند چین هنوز یکی از بزرگترین منابع سرمایهگذاری مستقیم خارجی در ترکیه نیست، اما این روند به وضوح رو به افزایش است. جاهطلبی ترکیه برای تبدیل شدن به قطب تولید خودروهای نسل بعدی با حضور رو به گسترش چین در صنعت خودروسازی همسو است و قرارداد میلیارد دلاری BYD برای افتتاح کارخانه در ترکیه نیز در همین راستاست. انتظار میرود این سرمایهگذاری هزاران شغل ایجاد و مسیری را برای خودروهای چینی فراهم کند تا تعرفههای اتحادیه اروپا را دور بزنند و دسترسی آسانتری به بازارهای اروپایی داشته باشند.
به گزارش «چاینا بریفینگ»؛ در سال ۲۰۲۳، حجم کل تجارت بین چین و ترکیه به ۴۳.۴ میلیارد دلار آمریکا رسید که نشان دهنده افزایش ۱۲.۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل است. از این میزان، صادرات چین به ترکیه ۳۹.۰۷ میلیارد دلار آمریکا بوده که نشان دهنده افزایش ۱۴.۸۱ درصدی است، در حالی که صادرات ترکیه به چین در مجموع ۴.۳۳ میلیارد دلار آمریکا بوده که نشان دهنده کاهش ۴.۲ درصدی نسبت به سال قبل است. از ژانویه تا آگوست ۲۰۲۴، حجم تجارت دوجانبه بین دو کشور بالغ بر ۲۸.۶ میلیارد دلار آمریکا بوده که از این میزان، صادرات ترکیه به چین بالغ بر ۳.۱ میلیارد دلار آمریکا بوده که نسبت به سال گذشته ۶.۳ درصد افزایش داشته است. صادرات ترکیه به چین در سالهای اخیر به رشد خود ادامه داده است و الگوی محصول متنوعی را نشان میدهد. محصولات معدنی رتبه اول صادرات ترکیه به چین را دارند. علاوه بر این، با ادامه تقویت روابط اقتصادی و تجاری بین چین و ترکیه، ساختار صادرات ترکیه به چین به تدریج در حال تبدیل شدن به مرحله جدیدی است که با تنوع و افزودن محصولات با ارزش افزوده بالاتر قابل مشاهده است. همچنین، ترکیه به عنوان پانزدهمین تولیدکننده بزرگ خودرو در جهان، تغییری در چشمانداز صنعتی خود تجربه و خودروسازان بزرگ خارجی را برای ایجاد کارخانه جذب میکند. در نتیجه، واردات ماشین آلات الکتریکی و لوازم جانبی خودرو از چین در حال افزایش است که نشاندهنده اهمیت روزافزون آنها در لیست واردات ترکیه است. علاوه بر این، ترکیه یک کشور مهم در فرآوری فولاد است که رتبه اول در اروپا و هفتم در سطح جهان را به خود اختصاص داده است. این کشور موقعیت خود را به عنوان یک بازیگر کلیدی در بخشهای مختلف صنعتی تثبیت میکند که برای حمایت از رشد صنعتی مستمر خود به واردات چین متکی است.
سرمایهگذاری چین در ترکیه به طور قابل توجهی در بخشهای مختلف، به ویژه در خودروسازی، زیرساختها و انرژیهای تجدیدپذیر گسترش یافته است. از لحاظ تاریخی، شرکتهای چینی عمدتا در پروژههای مهندسی، تدارکات و ساخت و ساز (EPC) فعال بودهاند. با این حال، تغییر قابل توجهی به سمت سرمایه گذاریهای مستقیم وجود دارد، زیرا اقتصاد ترکیه به رشد خود ادامه داده و قابلیتهای صادراتی آن تقویت میشود. بخش اصلی تمرکز سرمایهگذاری چین در ترکیه، بخش خودرو است. صنعت خودروی ترکیه با افزایش ۵.۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل در ۹ ماهه اول سال ۲۰۲۴، در مجموع ۲۶.۹۳ میلیارد دلار صادرات داشته است. این روند صعودی در صادرات خودرو تا حدی ناشی از تولیدکنندگان چینی است که تأسیسات تولیدی را در ترکیه ایجاد کردهاند، که نه تنها قابلیتهای تولید محلی را افزایش میدهد، بلکه دسترسی خودروهای الکتریکی چینی را به بازارهای اروپایی تسهیل میکند. با ادامه رشد این سرمایهگذاریها، انتظار میرود که آنها موقعیت ترکیه را به عنوان یک بازیگر کلیدی در زنجیره تامین جهانی خودرو، توسعه اقتصادی و ایجاد شغل در منطقه را تقویت کنند. علاوه بر سرمایهگذاری در خودرو، مشارکتهای قابل توجهی نیز توسط تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند چینی انجام شده است. شرکتهایی مانند ویوو، اوپو و شیائومی کارخانههایی را در ترکیه تأسیس کردهاند که با سیاستهای دولت برای ارتقای تولید داخلی همسو هستند. علاوه بر این، سرمایهگذاریهای چین در زیرساختهای انرژی و پروژههای مهم با هدف افزایش ظرفیت انرژی ترکیه گسترش مییابد. به عنوان مثال، شرکت سرمایهگذاری برق چین (CPI) و AVIC بینالمللی ۱.۷ میلیارد دلار در ساخت نیروگاه EMBA سرمایهگذاری کردند که نشان دهنده تعهد آنها به حمایت از بخش انرژی ترکیه است. علاوه بر این، مشارکت بین گروه فناوری الکترونیک چین (CETC) و گروه Kalyon ترکیه در یک پارک صنعتی خورشیدی فتوولتائیک طی چندین فاز پیشرفت کرده است.
با توجه به رویکرد عملگرایانه ترکیه در سیاست خارجی و اقتصاد بین الملل، این کشور به دنبال موازنه شرق و غرب است و از همین روی، تجارت با چین از اهمیت بالایی برخوردار است. بطوریکه اخیرا و در نشست اجلاس سران بریکس در کازان، ترکیه به عنوان شریک این گروه انتخاب شد. ترکیه قصد دارد تعاملات اقتصادی منطقهای و جهانی خود را گسترش دهد، به بازارهای جدید دست یابد و روابط تجاری با اقتصادهای بزرگ در حال ظهور را تقویت کند. علاوه بر این، ترکیه برای نظم بینالمللی باثباتتر و فراگیرتر پیشنهاد میدهد. همچنین ترکها انتظار داشند که شرکتهای چینی بیشتری در ترکیه به ویژه در بخشهای استراتژیک مانند انرژی خورشیدی و هستهای، زیرساختهای فناوری پیشرفته، خودروهای برقی و هوش مصنوعی سرمایهگذاری کنند. همچنین باید توجه داشت که کریدور میانی نیز در تقویت روابط دوجانبه تاثیرگذار بوده است. کریدور میانه از غرب چین شروع میشود و پس از عبور از آسیای مرکزی، دریای خزر، قفقاز و ترکیه به اروپا میرسد. این ابتکار در هماهنگی با BRI است و دسترسی بیوقفه و سریع چین و کشورهای آسیای مرکزی به دریای سیاه و مدیترانه و همچنین اروپا، خاورمیانه و آفریقا را میدهد.
نظرسنجی
اخبار مرتبط
قطار بندرعباس از مسير روسيه به اروپا وصل مي شود
بیش از 5هزار میلیارد ریال یارانه به خانوارهای هرمزگان پرداخت شد
تعمیر اسکله های بندرشهیدرجایی برای نخستین بار در ایران
جشنواره پاییزه بانک رفاه آغاز شد
ثبت رکورد جدید تولید روزانه آهن اسفنجی در شرکت فولاد هرمزگان
پربازدیدترین ها
مجموعه سازه گستر گامبرون
شرایط جدیدی برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت اعلام شده که براساس آن شش گروه از سهامداران نمیتوانند کارت اعتباری بگیرند.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان منطقه آزاد قشم از الکترونیکی شدن مراحل ثبت نام و تمدید کارت شهروندی قشم با هدف کاهش مراجعات حضوری برای کنترل بهتر و مقابله با شیوع ویروس کرونا در جزیره خبر داد.
جدیدترین اخبار