26

آبان

1403


اقتصادی

26 آبان 1403 13:11 0 کامنت

به گزارش صبح ساحل، ساناز جعفرزاده، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و بهره‌برداری تولید شرکت برق حرارتی، وضعیت کنونی را نامطلوب توصیف کرد و هشدار داد: «چنانچه سوخت زمستانی نیروگاه‌ها تأمین نشود، زمستانی سخت در پیش خواهد بود.» وی به کاهش ۶ درصدی گاز تحویلی به نیروگاه‌ها نسبت به سال گذشته اشاره کرد و افزود: «این کاهش باعث شده مصرف گازوئیل در نیروگاه‌ها ۱.۸ برابر و مصرف مازوت تقریباً دو برابر شود.»

کاهش ذخایر سوخت نیروگاهیجعفرزاده با اشاره به کاهش ذخایر سوخت مایع در مخازن نیروگاهی گفت: «سال گذشته در همین زمان موجودی مخازن سوخت نیروگاه‌ها ۸۸ درصد بود، اما امسال این رقم به ۷۷ درصد کاهش یافته است.» به گفته وی، موجودی کنونی مخازن نفت و گاز تنها ۴۴ درصد است، که نشان‌دهنده ۴۳ درصد کاهش نسبت به سال گذشته است.
چالش‌های تأمین سوخت
عوامل مختلفی در این بحران دخیل بوده‌اند. بر اساس گزارش وزارت نفت:
1. کاهش ۴۰ درصدی ذخایر نفت گاز: در پایان تابستان سال جاری نسبت به سال گذشته، کاهش قابل توجهی در ذخایر سوخت نیروگاهی گزارش شده است.

2. تأخیر در تعمیرات پالایشگاه‌ها: در پنج ماه نخست سال، تعمیرات اساسی در پالایشگاه‌های گازی و نفتی انجام نشده که به کاهش تولید و تحویل گاز منجر شده است.

3. رکوردشکنی مصرف برق در تابستان: افزایش بی‌سابقه مصرف برق در تابستان باعث شد ذخایر سوخت مایع کاهش یابد، زیرا بخشی از نیروگاه‌ها به اجبار از سوخت مایع به‌جای گاز استفاده کردند.

اثرات فصل سرد
کاهش دما در هفته‌های آینده و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی، وضعیت را وخیم‌تر خواهد کرد. جعفرزاده تأکید کرد: «اگر در دو ماه باقی‌مانده تا اوج مصرف زمستانی، تخصیص گاز به نیروگاه‌ها افزایش نیابد و مصرف سوخت مایع متوقف نشود، امکان ذخیره‌سازی برای زمستان وجود نخواهد داشت.»
راهکارهای پیشنهادی
برای جلوگیری از بحران در تأمین برق و گاز پایدار در فصل سرد، مدیریت مصرف انرژی و اعمال محدودیت‌های زمان‌بندی شده برق ضروری به نظر می‌رسد. این اقدامات علاوه بر تأمین برق برای مصارف خانگی، سهم صنعت را نیز حفظ خواهد کرد.همچنین همکاری مشترکان در کاهش مصرف گاز و برق و افزایش سهمیه گاز تحویلی به نیروگاه‌ها، از جمله پیشنهادهای مدیرکل برنامه‌ریزی تولید برق حرارتی است.
آینده‌ای مبهم
با وجود زیرساخت‌های گسترده تولید برق، تأمین سوخت کافی برای نیروگاه‌ها همچنان یکی از چالش‌های بزرگ صنعت برق ایران است. صرفه‌جویی در مصرف انرژی، همراهی مشترکان خانگی، و تدابیر فوری از سوی دولت، می‌تواند از وقوع زمستانی سخت برای تولید و تأمین برق کشور جلوگیری کند.

دیدگاه ها (0)
img