27

آبان

1403


اقتصادی

27 آبان 1403 07:52 0 کامنت

این درحالی است که ترامپ هنوز چشم‌انداز روشنی در خصوص چهار سال پیش روی خود ارائه نداده است و صرفا به بیان یک سری سیاست‌های کلی تورم‌زا بسنده کرده است و حتی رویکردش در خصوص ریسک‌های ژئوپلیتیک نیز چندان قابل پیش‌بینی نیست و شاید رشد اخیر بازار همین چشم‌انداز تورمی پیش‌رو باشد. اما نمی‌توان فعلا به طور قطع در مورد آن نظر داد و چیزی که مشخص است، این موضوع است که بازار بورس ایران از یک بلاتکلیفی طولانی خسته شده است و حالا که ریسک آمدن ترامپ نیز قبل از انتخابات پیش‌خور کرده است؛ با مشخص شدن نتیجه انتخابات، عزم خود را برای صعود جزم کرده است و تا لحظه تنظیم این مصاحبه روند صعودی خود را حفظ کرده است. در راستای بررسی همین موضوع و تاثیر پیروزی ترامپ بر بازار بورس ایران، به سراغ «علی فراقی»، تحلیل‌گر بازار بورس ایران رفته‌ایم تا با ایشان در این خصوص به گفتگو بنشینیم. در ادامه با صبح ساحل همراه باشید.

 

 چشم‌انداز بازار سرمایه را در ۴ سال پیش رو به چه صورت می‌بینید؟ 


اگر بخواهیم نسبت به اتفاقات چهارسال آتی نیم گاهی کلی داشته باشیم؛ بایستی اندکی به گذشته و سیاست‌های افراد حاضر در راس قدرت و مسئولیت در داخل کشور و دیگرکشورهایی که تأثیر به سزایی در آن دارند؛ داشته باشیم. با بررسی این موارد، در نهایت به این نتیجه خواهیم رسید که بازار سرمایه به احتمال زیاد، رشد را در تمامی شاخص‌های خود تجربه خواهد کرد و عملا شاخص فعلی بورس، یادآور شاخص کل زیر یک میلیون واحد بازار سرمایه در سال‌های گذشته است. همین موضوع گویی به خاطراتی خوب در ذهن سرمایه‌گذاران و فعالان بازار تبدیل شده است. با این حال شاخص یک میلیونی عملا غیرقابل دستیابی مجدد به نظر می‌رسد و شاید فقط با انقباضی بی‌سابقه امکان لمس شدن دوباره آن وجود داشته باشد. در حال حاضر نیز می توان همین مورد را برای اعداد محدوده دو میلیونی در نظر گرفت و امید داشت که به چنین سرنوشتی دچار شوند.

 

با توجه به اینکه سقف تاریخی بورس در دوره ریاست جمهوری ترامپ ثبت شد؛ چقدر احتمال می‌دهید این موضوع دوباره تکرار شود؟ 


در خصوص این پرسش صرفا نباید علت رشد شارپ در بازار سرمایه را به دولت ترامپ و سیاست‌های آن نسبت داد ولی می‌توان آن را، یکی از چند دلیل مهم و البته تأثیرگذار در این خصوص در نظر گرفت که با توجه به سیاست‌های پیش‌روی دولت ترامپ، ناچارا شاهد اعمال سیاست‌هایی خاص از سوی دولت روحانی و البته بانک مرکزی وقت، در کشور بودیم که حاصل اتفاقات آن دوره، در سال های 98 و 99 به طور محسوس و قابل لمس رخ داد. در حال حاضر نیز انتظار می‌رود مشابه چنین اتفاقی، مجددا رخ دهد و با توجه به اینکه از آن دوره تا به الان شاهد پیشامد مشکلات تازه و افزایش نقاط ضعف در وضعیت کلان اقتصاد کشور بوده‌ایم؛ چه بسا شاهد اعمال همان سیاست‌ها با شدت بیشتری باشیم که عمل نتیجه آن سقف‌های تاریخی جدید در بازار سرمایه نیز خواهد بود که دلیل آن رشد تورم و نه رشد اقتصادی کشور، خواهد بود.

 

در این سال‌ها، خرید سهام بازدهی بیشتری دارد یا صندوق ها؟ 


در خصوص این پاسخ باید اشاره نمود که با توجه به برنامه‌هایی که دولت ترامپ در گذشته داشته است و با توجه به ادامه‌دار بودن کلیت آن و اتفاقاتی که انتظار می‌رود در پیرامون آن رخ دهد؛ خرید سهام در بلند مدت می‌تواند تصمیم معقولی در جهت همگام سازی پورتفوی سرمایه‌گذاران با تورم انتظاری و اتفاقات پیش رو باشد و صندوق‌ها(خصوصا درآمد ثابت)می‌تواند جزو گزینه‌های با جذابیت کمتر باشد. در مقابل برخی از صندوق‌های اهرمی و دارای ریسک بالاتر می‌تواند مجددا جذاب و اثر بخش باشد.

 

 

به طور کلی در چیدن یک سبد سرمایه گذاری چهار ساله، چند درصد طلا، چند درصد سهام و چند درصد صندوق درآمد ثابت معقول است؟


در خصوص چینش سبد سرمایه‌گذاری در چهارسال آتی، می‌توان بیشترین وزن را به طلا و سهام اختصاص داد که در دوره‌های میان مدتی می‌تواند وزنه هردو را نسبت به همدیگر تغییر داد تا عملا بهترین بازدهی نصیب سرمایه‌گذار شود. لازم به ذکر است که صرفا برای سودهای ثابت همانند صندوق‌های درآمد ثابت می‌توان درصد کمتری را در نظر گرفت که شاید در کوتاه مدت وزنه سنگین‌تر آن نسبت به دیگر بخش‌های سرمایه‌گذاری، معقولانه به نظر برسد ولی برای میان‌مدت و بلند مدت سهام و طلا همگام‌تر با تورم خواهند بود. در نهایت باید گفت؛ بیش از 80 درصد سبد را بایستی به طلا و سهام اختصاص داد و برحسب زمان میزان، آن را تغییر داد.

 

بورس پس از چهار سال، موفق به رسیدن به چه قله‌ای خواهد شد؟ 


برای قله‌های پیش بینی شده بازار می‌توان مهم ترین و محتمل ترین را ورود شاخص کل به محدوده سه میلیونی دانست و محدوده دو میلیونی عملا تبدیل به یک حمایت مستحکم برای شاخص خواهد شد. البته بسته به میزان قدرت و فشار آن می‌تواند این محدوده باقی مانده، در صورت افزایش بیشتر برخی فشارها مانند گذشته، تبدیل به سکوی پرتات جدیدی در بازار شود.

 

در حال حاضر کدام صنایع را جذاب‌تر می‌دانید؟


می‌توان در بلند مدت در این دوره چهارساله، صنایع بزرگ‌تر بازار سرمایه و به خصوص دلار محور را از منظر درآمدی، صنایع جذاب و پربازده دانست. البته بعد از حرکت آنها همانند گذشته، شاهد سقف شکنی صنایع به اصطلاح ریالی هم خواهیم بود که به واسطه تورم، رشد قیمتی دارایی‌های آنها دستخوش رشد قیمتی و سقف شکنی خواهند شد.
در پایان هم باید گفت تمامی این موارد در قبال ادامه داربودن سیاست های کلی کشوری همانند امریکا و به صورت جزئی تر پس از آن دولت جدید ترامپ برحسب رفتارهای گذشته در نظر گرفته شده است که در صورت تغییرات بزرگ در آن ها می تواند نتایج متفاوتی حاصل شود که البته مقداری دور از انتظار می باشد.

روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img