29

آذر

1403


حوزه خلیج فارس

11 آذر 1403 08:05 0 کامنت

در اطلاعیه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تنها به غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران با سانتریفیوژهای جدید با خلوص 5 درصد اشاره شده است که بسیار کمتر از 60 درصدی است که در حال حاضر انجام می‌دهد.
 

این رسانه مدعی شده است: احتمالاً این اخبار حاکی از آن است که این کشور همچنان می‌خواهد با غرب و دولت آینده رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، منتخب مذاکره کند. با این حال، هنوز مشخص نیست که ترامپ پس از روی کار آمدن با ایران چه استراتژی‌ای را پیش خواهد گرفت؛ به ویژه که این کشور همچنان به تهدید حمله به اسرائیل در بحبوحه جنگ علیه حماس در نوار غزه و درست پس از آغاز آتش‌بس در مبارزات انتخاباتی خود در لبنان ادامه می‌دهد.
 

ترامپ در سال 2018 آمریکا را از توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی خارج کرد و مجموعه‌ای از حملات و حوادث را در سراسر خاورمیانه به راه انداخت. هیأت ایران در سازمان ملل به درخواست اظهارنظر درباره گزارش آژانس پاسخ نداد. پس از آن که شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران را به دلیل عدم همکاری کامل با آژانس محکوم کرد، تهران تهدید کرده بود که به سرعت برنامه خود را پیش خواهد برد.
 

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بیانیه‌ای برنامه‌هایی را که ایران به آن اطلاع داده است، شامل تغذیه اورانیوم در حدود 45 آبشار از سانتریفیوژهای پیشرفته IR-2M، IR-4 و IR-6 خود را تشریح کرد. آبشارها گروهی از سانتریفیوژها هستند که گاز اورانیوم را با هم می‌چرخانند تا اورانیوم را سریعتر غنی کنند. هر یک از این کلاس‌های پیشرفته سانتریفیوژها، اورانیوم را سریع‌تر از سانتریفیوژهای پایه IR-1 ایران غنی‌سازی می‌کنند. 
 

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره تعداد ماشین‌های موجود در هر آبشار توضیحی نداد، اما ایران در گذشته حدود 160 سانتریفیوژ را در یک آبشار قرار داده است.
مشخص نیست که آیا ایران شروع به تغذیه اورانیوم در سانتریفیوژها کرده است یا خیر. تهران تاکنون در مورد برنامه‌های خود مبهم عمل کرده است. اما شروع غنی‌سازی با 5 درصد به تهران هم اهرمی برای مذاکره با غرب می‌دهد و هم راه دیگری برای کاهش فشار در صورتی که از آن‌چه پیش آمده دل‌سرد شوند خواهد بود.
از زمان فروپاشی توافق هسته‌ای سال 2015 ایران با قدرت‌های جهانی، پس از خروج یکجانبه ایالات متحده از این توافق در سال 2018، این کشور غنی‌سازی هسته‌ای را درست زیر سطح تسلیحاتی دنبال کرده است. سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا و سایرین در این باره ارزیابی کرده‌اند که ایران هنوز برنامه تسلیحاتی خود را آغاز نکرده است. وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه‌ای به آسوشیتدپرس گفت:«به شدت نگران اعلام ایران مبنی بر انتخاب مسیر ادامه تشدید تنش در مقابل همکاری با آژانس هستیم.»
 

آن‌ها در این باره افزودند:«ادامه تولید و انباشت اورانیوم غنی شده تا 60 درصد ایران هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد.»
ایران به عنوان یکی از امضاکنندگان معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای، متعهد شده است که به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه بازدید از سایت‌های اتمی خود را برای اطمینان از صلح‌آمیز بودن برنامه‌اش بدهد. تهران همچنین با نظارت بیشتر آژانس به عنوان بخشی از توافق هسته‌ای 2015 موافقت کرده بود که در ازای محدود کردن شدید برنامه‌اش، تحریم‌ها لغو شوند.
 

کاظم غریب‌آبادی، دیپلمات ایرانی، در پستی در پایگاه اجتماعی خود گفت که با انریکه مورا، دیپلمات اتحادیه اروپا دیدار کرده و از رویکرد اروپا به علت رفتار خود محورانه و غیرمسئولانه انتقاد کرده است. غریب‌آبادی نوشت:«در رابطه با موضوع هسته‌ای ایران، اروپا به دلیل عدم اعتماد به نفس و مسئولیت پذیری نتوانسته بازیگری جدی باشد.»

 

روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img