29

آذر

1403


اقتصادی

25 آذر 1403 08:32 0 کامنت

به گزارش صبح ساحل، گمرک ایران در گزارش اخیر خود، لیست اقلام صادراتی و وارداتی کشور در بازه‌ی هشت‌ماهه‌ی ابتدایی سال را منتشر کرد. مطابق این گزارش، در هشت‌ماهه‌ی نخست سال جاری، 38 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی و 45 میلیارد دلار واردات انجام شده است. این در حالی است که میزان ترانزیت خارجی کشور به وزن 14.746 هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، 34.93درصد رشد داشته است. با مقایسه‌ی ارزش دلاری صادرات و واردات به نسبت مدت مشابه سال گذشته، درمی‌یابیم که سهم صادرات نسبت به واردات، با افزایش حدود دو درصدی همراه بوده است؛ به‌طور دقیق‌تر، در سال گذشته واردات کشور نسبت به کل تجارت خارجی سهم حدود 57درصدی داشته که این رقم در هشت‌ماهه‌ی نخست امسال به 55 درصد رسیده است و سهم صادرات از کل تجارت غیرنفتی، از 43 درصد به 45 درصد رسیده است. البته بخشی از این موضوع را می‌توان به افزایش تعرفه‌ی گمرکی در برخی کالاها به دلیل کاهش منابع ارزی مربوط دانست. از سوی دیگر، به لحاظ وزنی، واردات کشور در سال گذشته با کاهش 1.73 هزار تنی و صادرات کشور با افزایش 14.66 هزار تنی، رقم قابل قبولی را نشان می‌دهد.
مقاصد عمده‌ی واردات و صادرات
طی هشت‌ماهه‌ی سال 1403، بیشترین صادرات غیرنفتی کشور مربوط به کشور چین با رقمی بالغ بر 9.899 میلیون دلار بوده است که بیش از یک چهارم سهم صادراتی کشور را شامل می‌شود. 
پس از آن به ترتیب کشورهای عراق، امارات متحده‌ی عربی، ترکیه و افغانستان مقاصد عمده‌ی صادراتی کشور بوده‌اند که مجموعا بیش از 75 درصد از کل صادرات کشور را تشکیل می‌دهند. نکته‌ی قابل توجه در این راستا، کاهش سهم هند و افزایش سهم افغانستان در صادرات کشور به نسبت سال گذشته است. 
عمده‌ترین طرف معامله‌ی واردات، امارات متحده‌ی عربی با سهمی در حدود 30درصد از کل ارزش واردات کشور بوده است و پس از آن کشورهای چین، ترکیه، آلمان و روسیه قرار دارند که در مجموع بیش از 78 درصد از کل واردات کشور را تشکیل می‌دهند. کشور هند نیز که در مدت مشابه سال گذشته 2.89 از واردات کشور سهیم بوده است نیز با کاهش سهم خود همراه بوده است تا در مجموع تجارت خارجی این کشور با ایران، با کاهش محسوس در سال 1403 همراه باشد.

خام‌فروشی، بلای تولید کشور
از مواردی که می‌توان با نگاهی در واردات و صادرات کشور استنباط کرد، زیان و ناترازی است که خام‌فروشی بر تولیدات کشور تحمیل کرده است. این در حالی است که به دلیل ارزانی نیروی کار و ارزش پایین پول ملی، در بسیاری از تولیدات، می‌توان با پرهیز از خام‌فروشی مزیت رقابتی قابل توجهی در مقایسه با تولیدات خارجی به دست آورد. دو کشور «هند و چین»، به عنوان مقصد اصلی خام‌فروشی‌های کشور، سهم بسزایی از ارزش افزوده‌ی تولیدات ایرانی دارند که می‌توان این ارزش افزوده را در داخل کشور به وجود آورد.

دیدگاه ها (0)
img