اقتصادی
سیاست تجاری آمریکا و اعمال تعرفه ده درصدی بر کالاهای این کشور، تاثیر مستقیمی بر اقتصاد چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان خواهد داشت. اما قطعا چین نیز دست روی دست نخواهد گذاشت و برای کاهش این آسیب برنامهریزی خواهد کرد.
نمونه اقدامات چین برای مقابله با این موضوع، از همین حالا نیز قابل مشاهد است. بهطوری که چین برای حفظ بازار خود در دنیا، بسیاری از محصولات خود را زیر قیمت محصولات آمریکایی و در محدوده نزدیک به قیمت تمام شده برای خود عرضه میکند. بهطور مثال به تازگی خودروهای برقی چینی در اروپا به قدری ارزان عرضه میشوند که شرکت فولکس واگن در حال تعطیلی کارخانههای خود است و با توجه به هزینه نیروی کار و قیمت تمام شده محصولات خود، تولید توجیه اقتصادی ندارد. این موضوع رفته رفته گسترش بیشتری نیز پیدا خواهد کرد و چین با تمام توان خود برای حفظ بازار خود خواهد جنگید اما با این وجود ممکن است چین احتمالا با افزایش تعرفه 20 درصدی در کل صادرات به آمریکا به عنوان مهمترین بازار خود مواجه شود. همچنین پیشبینی میشود که این رقم تقریباً 0.7 واحد از رشد چین در سال 2025 کم کند. با این فرض که سیاستگذاران چینی با روشهایی که بیان شد و یا سایر سیاستها بخشی از ضربه به رشد اقتصادی خود را جبران کنند؛ احتمالا رشد اقتصادی چین کمتر از 0.7 واحد آسیب ببیند. از چین که بگذریم؛ کشورهای دیگر نیز احتمالاً تحت تأثیر سیاست تجاری آمریکا قرار خواهند گرفت. موسسه مالی گلدمن ساکس در همین راستا انتظار دارد که اقتصادهای صادرات محور نیز با آسیب رشد اقتصادی مواجه شوند با این حال، کاهش حجم صادرات چین به آمریکا میتواند برای برخی از کشورهای بازارهای نوظهور، با به دست آوردن سهم صادرات بیشتر، رونق اقتصادی خوبی را ایجاد کند.
همانطور که بیان شد؛ پیشبینی میشود انتخاب مجدد دونالد ترامپ، منجر به افزایش تعرفههای مالیاتی بر چین و خودروهای وارداتی و همچنین کم شدن مهاجرت و نیروی کار ارزان، کاهش مالیات داخلی و البته تسهیل مقررات در آمریکا شود. با این حال بزرگترین خطری که اقتصاد این کشور را تهدید میکند؛ تعرفههای مالیاتی کلان است که احتمالاً به شدت به رشد اقتصادی آمریکا ضربه میزند. طبق پیشبینیها، تورم آمریکا باید تا اواخر سال 2025 به 2.4 درصد کاهش یابد اما در صورتی که ایالات متحده تعرفه 10 درصدی را بر واردات کالاها اعمال کند؛ این پیش بینی به حدود 3 درصد افزایش خواهد یافت و اگر تعرفه تا 20 درصد افزایش یابد اوضاع اقتصاد آمریکا نیز وخیم خواهد شد.
همچنین بر اساس چشمانداز تحقیقات گلدمن ساکس، انتظار میرود قیمت مصرفکننده بالاتر، باعث ضربه به درآمد شخصی افراد شده و عدم اطمینان از تنشهای تجاری بیشتر، احتمالاً روی سرمایهگذاری تجاری نیز تأثیر بگذارد. به بیان بهتر، افزایش تعرفه مالیاتی، به صورت دومینووار باعث ضربه به اقتصاد آمریکا خواهد شد و در میانمدت اثرات آن آشکار خواهد شد. در نتیجه با یک تاخیر زمانی بایستی منتظر بالا رفتن تورم در دنیا نیز باشیم.
موسسه مالی گلدمن ساکس برای سال 2025 رشد اقتصادی جهان را بسیار متفاوتتر از دیگر موسسات اقتصادی، پیشبینی کرده است. گلدمن ساکس معتقد است که ایالات متحده از نظر رشد اقتصادی بهتر از انتظارات عمل خواهد کرد؛ در حالی که منطقه یورو به دلیل وضع تعرفههای جدیدی که از سوی دولت ترامپ پیشبینی میشود؛ تنها رشد 0.8 درصدی را تجربه خواهند کرد. این موسسه پیشبینی میکند تولید ناخالص داخلی جهانی در سال آینده به طور متوسط سالانه 2.7 درصد افزایش یابد. درحالی که اجماع اقتصاددانان بلومبرگ، برای آمریکا رشد 1.9 درصدی و برای اروپا رشد 1.2 درصدی را پیشبینی میکند. لازم به ذکر است گلدمن ساکس معتقد است که تولید ناخالص داخلی ایالات متحده در سال 2025 به میزان 2.5 درصد افزایش خواهد یافت. این موسسه مالی انتظار دارد برای سومین سال متوالی، اقتصاد ایالات متحده، سریعتر از سایر کشورهای توسعه یافته رشد کند. همچنین در سال 2025 انتظار رشد اقتصادی جهانی نیز وجود خواهد داشت. یک دلیل کلیدی برای خوش بینی به رشد جهانی، کاهش چشمگیر تورم در دو سال گذشته است؛ چراکه تورم کالاها و خدمات، بسیار سریعتر از تورم دستمزد کاهش یافته است.
با این حال، به طور کلی انتظار میرود رشد اقتصاد جهانی علیرغم پتانسیل افزایش تعرفههای ایالات متحده قوی باشد. اقتصاددانان تخمین میزنند که تغییرات در سیاست تجاری آمریکا 0.4 درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی کم کند. اما رقم دقیقتر کاهش تولید ناخالص داخلی جهانی، به میزان اعمال محدودیت تجاری جدید بستگی دارد. اگر ایالات متحده تعرفه 10 درصدی را اعمال کند، این تأثیر میتواند دو تا سه برابر بیشتر باشد. بر همین اساس آخرین چشم انداز اقتصادی OECD نیز نشان میدهد که اقتصاد جهانی علیرغم چالشهای قابل توجه، انعطافپذیر باقی بماند و رشد تولید ناخالص داخلی جهانی در سال 2025 حدود 3.3 پیش بینی میشود. این در حالیاست که در سال 2024 این رشد در محدوده 3.2 درصدی بوده است. همچنین انتظار میرود در سال 2026 رشد تولید ناخالص داخلی جهانی 3.3 درصد باقی بماند.
لازم به توضیح است که ماتیاس کورمان، دبیر کل OECD در خصوص چالشهای رشد اقتصادی گفته است که «تنشهای ژئوپلیتیکی خطرات کوتاهمدتی برای اقتصاد جهانی ایجاد میکند. تشدید درگیری در خاورمیانه میتواند بازارهای انرژی را مختل کند و به اعتماد مصرفکننده و رشد اقتصادی ضربه بزند. افزایش تنشهای تجاری نیز ممکن است خطر رشد تجارت را مختل کند. علاوه بر این بالا بودن نسبت بدهی عمومی در آمریکا، چشمانداز رشد اقتصادی میانمدت را ضعیف کرده است. در نتیجه باید اقدامات سیاستی از ثبات اقتصاد کلان محافظت کند.
بر همین اساس انتظار میرود از طریق کاهش سیاست پولی برای مهار فشارهای تورمی به طور پایدار استفاده شود. برای تقویت بهرهوری نیز، باید برنامهریزی آموزشی صورت گیرد و به توسعه مهارتهای شغلی نیز توجه شود و با کمبود نیروی کار مقابله شود.»
صندوق بینالمللی پول، رشد اقتصادی ایران در سال 2026 میلادی را 2.8 درصد برآورد میکند و احتمال میدهد در سال 2028 میلادی این رشد به محدوده 2 درصد افت کند. البته، در کنار این پیشبینی، چشمانداز مثبتی نسبت به تورم سالانه وجود دارد. صندوق بینالمللی پول تخمین زده است که نرخ تورم در ایران تا انتهای امسال به 31.7 درصد و در سال بعد به 29.5 درصد برسد. همچنین، احتمالا این نرخ از سال 2028 به کانال 25 درصد میرسد و فاصله قابلتوجهی با کانال 30 درصدی پیدا میکند. همچنین پیشبینی میشود تولید ناخالص داخلی در ایران بین سالهای 2024 تا 2029 حدود 165.7 میلیارد دلار معادل 38 درصد افزایش یابد و در سال 2029 رکود تازهای را به ثبت برساند. همچنین برآورد میشود؛ پس از ششمین سال افزایش متوالی، تولید ناخالص داخلی کشور به رقم 599.9 میلیارد دلار دست پیدا کند. بر اساس پیشبینی صندوق بینالمللی پول، در کنار روند نزولی نرخ تورم و رشد اقتصادی، نرخ بیکاری افزایش خواهد یافت. در حالی که طبق اعلام مرکز آمار نرخ بیکاری در بهار امسال به کمترین سطح خود در طول 10 سال اخیر رسیده است؛ به گفته صندوق، احتمالا این نرخ در سال آینده میلادی به بالای 8 درصد خواهد رسید. همچنین، نرخ بیکاری در سال 1405-1406 شمسی 8.8 درصد و در سه سال بعد از آن 9 درصد خواهد بود.
روزنامه صبح ساحل
تگ ها:
نظرسنجی
اخبار مرتبط
قطار بندرعباس از مسير روسيه به اروپا وصل مي شود
بیش از 5هزار میلیارد ریال یارانه به خانوارهای هرمزگان پرداخت شد
تعمیر اسکله های بندرشهیدرجایی برای نخستین بار در ایران
جشنواره پاییزه بانک رفاه آغاز شد
ثبت رکورد جدید تولید روزانه آهن اسفنجی در شرکت فولاد هرمزگان
پربازدیدترین ها
مجموعه سازه گستر گامبرون
شرایط جدیدی برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت اعلام شده که براساس آن شش گروه از سهامداران نمیتوانند کارت اعتباری بگیرند.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان منطقه آزاد قشم از الکترونیکی شدن مراحل ثبت نام و تمدید کارت شهروندی قشم با هدف کاهش مراجعات حضوری برای کنترل بهتر و مقابله با شیوع ویروس کرونا در جزیره خبر داد.
جدیدترین اخبار
گزیده بیانات در دیدار مداحان و شاعران اهل بیت(ع)؛ رهبر انقلاب: ملت ایران هر کسی که مزدوری آمریکا را بکند، لگدمال خواهد کرد/ نیروی نیابتی نداریم
رئیس پلیس راهور فراجا: آزمون شخصیتشناسی به فرآیند دریافت گواهینامه اضافه شود
پایان کار گاریدو در پرسپولیس؛ سرمربی جدید قرمزها مشخص شد
مدیرعامل شرکت توزیع برق هرمزگان: مراقب مصرف برق در سه ماه زمستان باشید
رشد ۲۳۶۵۵ واحدی شاخص کل بورس در معاملات امروز
مدیرعامل سپردهگذاری مرکزی خبر داد: واریز سود سهام عدالت به حساب ۴۴ میلیون نفر در کمتر از ۴۸ ساعت