اقتصادی
پروژه ملی انشعاب خط لوله خوراک پالایشگاه نفت بندرعباس با حضور عظیمیزاده، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش، اعضای کمیسیون انرژی مجلس و استاندار هرمزگان و مسئولان استانی به بهرهبرداری رسید.
این پروژه که با همکاری مشترک شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران اجرایی شد، دو بخش اصلی انشعاب خط لوله گوره-جاسک به تأسیسات میترینگ در شمال پالایشگاه به طول 34 کیلومتر و خط لوله تأسیسات میترینگ تا محل اتصال به ورودی پالایشگاه به طول ۵.۵ کیلومتر را شامل میشود. خط لوله جدید با ظرفیت انتقال بیشتر از ۳۰۰ هزار بشکه نفت خام در روز، امکان تأمین خوراک موردنیاز پالایشگاه بندرعباس را به صورت مستمر فراهم میکند. عملیات اجرایی این پروژه که در آبان ۱۳۹۹ آغاز شد، تنها در مدت ۱۵ ماه به پایان رسید، که خود گواهی بر تعهد و کارایی بالای تیمهای فنی و اجرایی این پروژه است.
«محمدصادق عظیمیفر» معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، تأکید کرد با بهرهبرداری از این طرح استراتژیک، چشمانداز روشنی برای تأمین پایدار انرژی، افزایش بهرهوری و کاهش ناترازی در بخش انرژی کشور ترسیمشده است. عظیمیفر ادامه داد: از زمان آغاز دولت چهاردهم، با تمرکز برافزایش ظرفیت پالایشگاههای موجود، تولید روزانه بنزین و نفت گاز به ترتیب ۱۰ و ۱۲ میلیون لیتر افزایشیافته است. وی با اشاره به برنامههای صنعت پالایش و نفت در دولت چهاردهم، به اقداماتی نظیر افزایش تولید فرآوردههای نفتی، رفع ناترازی انرژی در پخش فرآوردهها و تکمیل چرخه ارزش گفت که یکی از اولویتهای اصلی، بهرهبرداری حداکثری از ظرفیتهای موجود پالایشگاهی است و از آغاز فعالیت دولت، ظرفیتهای خالی در پالایشگاههای کشور،ازجمله پالایشگاه بندرعباس و ستاره خلیجفارس، بهسرعت مورد استفاده قرار گرفتهاند.وی ادامه داد: نتیجه اینتلاشها، افزایش تولید روزانه حدود ۱۰ میلیون لیتر بنزین و ۱۲ میلیون لیتر نفتگاز بوده است. معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در رابطه با دستیابی به راهحل ناترازی انرژی گفت: صرفاً اتکا به تولید در ناترازی انرژی، قابل تحقق نیست. وی ادامه داد: در موضوع مصرف، ارتقا بهرهوری و بهینهسازی مصرف و مقابله با قاچاق سوخت اقدامات متعددی را طراحی کردیم که بهمرور نتایج آن را گزارش خواهیم داد.
عظیمیفر از متنوعسازی در سبد سوخت سخن گفت که در حال پیگیری مقوله هوشمندسازی از تولید تا مصرف تا پایان دولت هستند. وی یادآور شد: در این رابطه بایستی توسعه زیرساختهای انتقال اعم از انتقال خوراک و فرآورده نفتی، تأمین پایدار فراورده و انتقال بهموقع خوراک فرآورده از مبادی مقصد صورت پذیرد. وی همچنین از بهرهبرداری یک هزار کیلومتر خطلوله جدید انتقال نفت و فرآوردههای نفتی تا پایان سال جاری خبر داد. عظیمیفر افزود: «این خطوط انتقال، علاوه بر تأمین خوراک پایدار پالایشگاهها، امکان انتقال مؤثر فرآوردهها از جنوب به شمال کشور را فراهم میکنند و به کاهش ناترازی انرژی کمک خواهند کرد.»
استاندار هرمزگان از پیشرفت سه مجتمع پتروپالایشی در شهرستان جاسک خبر داد که هرکدام ظرفیت تولید روزانه ۶۰ هزار بشکه فرآوردههای نفتی و پتروشیمی را خواهند داشت. محمد آشوری تازیانی افزود: در حال حاضر سه مجتمع پترو پالایشی در شهرستان جاسک فرآیند احداث را طی میکنند که این پروژهها تا سال ۱۴۰۷ به بهرهبرداری خواهند رسید و نقش چشمگیری در توسعه اقتصادی و صنعتی منطقه ایفا میکند. وی با اشاره به خط لوله گوره به جاسک، این اقدام را تحولی در تأمین پایدار خوراک پالایشگاههای کشور دانست. آشوری افزود: این خط لوله ۳۰ اینچی، که توانایی انتقال ۳۰۰ هزار بشکه نفت خام در روز را دارد، علاوه بر کاهش هزینههای حملونقل، پایداری در تولید را تضمین میکند و امنیت انرژی کشور را تقویت میکند. استاندار هرمزگان ضمن تقدیر از مشارکت صنعت نفت در ساخت بیمارستانها و توسعه زیرساختهای ورزشی، از ضرورت انسجام در مسئولیتهای اجتماعی سخن گفت و یادآور شد : ازجمله پروژههای در حال اجرا میتوان به بیمارستان کودکان بندرعباس و بیمارستان ۲۶۴ تختخوابی شهید محمدی اشاره کرد که با همکاری صنعت نفت در حال ساخت هستند. وی با اشاره به محدودیت تخصیص گاز به صنایع استان، خواستار بازنگری در سهمیه گاز شد و تأکید کرد که تنها ۲ درصد از گاز کشور در این استان مصرف میشود، که اغلب به تأمین تولید اختصاص دارد ازاینرو ضرورت دارد در سهمیه گاز صنایع استان بازنگری شود.
در این آیین احمد هاشمی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس، به تشریح مزایای چشمگیر این پروژه پرداخت و عنوان کرد که با اجرای این خط لوله، سالانه ۸۰ میلیون دلار صرفهجویی اقتصادی به همراه خواهد داشت. هاشمی با اشاره به اینکه تأمین خوراک پالایشگاه بندرعباس پیشازاین تنها از طریق نفتکشها و بهصورت دریایی انجام میشد، توضیح داد که این روش با مشکلات متعددی ازجمله شرایط جوی نامساعد، مشکلات فنی نفتکشها، و ترافیک در اسکله خارک همراه بوده است که ریسکهای استراتژیک زیادی به همراه داشت. وی افزود: «با بهرهبرداری از خط لوله گوره-جاسک، دیگر نیازی به تأمین خوراک از طریق کشتی نخواهیم داشت و تنها میعانت گازی موردنیاز که حدود ۳۰ هزار بشکه در روز است، از طریق دریا تأمین میشود.» هاشمی بابیان اینکه پیش از بهرهبرداری از این خط لوله روزانه چیزی حدود ۳۵۰ هزار بشکه خوراک و میعانات گازی ما از طریق کشتی حمل میشد، افزود: با اجرایی شدن این پروژه دیگر نیازی به تأمین خوراک از طریق کشتی نبوده و تنها میعانات موردنیازمان را که حدود ۳۰ هزار بشکه در روز است از طریق کشتی تأمین خواهد شد.
وی تأکید کرد که این پروژه علاوه بر کاهش ریسکهای عملیاتی، باعث حذف ۱۷۶ سفر نفتکش در سال و خروج ۴ فروند کشتی افراماکس از سرویس خواهد شد.
به گفته وی، پیشاز این هر سفر نفتکش حدود ۶ روز زمان میبرد، اما با استفاده از خط لوله جدید، این زمان بهطور چشمگیری کاهش خواهد یافت. مدیرعامل پالایشگاه بندرعباس در ادامه به مشکلات هزینهبر لایروبی کانالهای دسترسی، افزایش ناگهانی اجارههای بندری و هزینههای سنگین منطقه ویژه اقتصادی اشاره کرد و گفت: «این چالشها باعث شده بود که تأمین خوراک پالایشگاه از طریق کشتی به یکی از پرهزینهترین و پرریسکترین روشها تبدیل شود.» وی همچنین به تأثیرات زیستمحیطی این پروژه اشاره کرد و افزود که استفاده از خط لوله گوره-جاسک، نهتنها از لحاظ عملیاتی کارآمدتر است، بلکه از آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از حملونقل دریایی نیز جلوگیری خواهد کرد. هاشمی در پایان با اشاره به اهمیت این پروژه در افزایش امنیت تأمین خوراک پالایشگاه، از آن بهعنوان یک گام بزرگ در جهت ارتقاء توان عملیاتی پالایشگاه بندرعباس و کاهش وابستگی به روشهای سنتی و پرخطر یاد کرد.
«محمد مشکینفام»، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، در آیین بهرهبرداری رسمی خط لوله انتقال خوراک پالایشگاه بندرعباس اعلام کرد این خط لوله، با ظرفیت انتقال روزانه ۳۰۰ هزار بشکه، گامی مهم در کاهش وابستگی به حملونقل دریایی و تضمین تأمین پایدار خوراک پالایشگاه برداشته است. مشکینفام تأکید کرد که انتقال خوراک از طریق خط لوله خشکی، علاوه بر افزایش پایداری، صرفهجویی قابلتوجهی را در هزینهها به همراه داشته است. این تغییر روش حملونقل، صرفهجویی سالانه ۸۰ میلیون دلاری را در مقایسه با انتقال دریایی محقق کرده است. وی با اشاره به تأکید بر استفاده از توانمندیهای داخلی گفت: «تمام لولههای استفادهشده در این پروژه بهصورت ۱۰۰ درصد داخلی تولیدشدهاند .
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران تأخیر در تأمین لولهها و مشکلات مربوط به تحصیل اراضی را از مهمترین موانع پروژه دانست و تصریح کرد که علیرغم این چالشها، اجرای پروژه بهموقع انجام شد. همچنین، این پروژه بهصورت مستقیم برای ۳۲۰ نفر اشتغالزایی ایجاد کرده است.مشکینفام در ادامه افزود:تاکنون ۴۶۰ کیلومتر خط لوله بندرعباس - رفسنجان و ۳۷ کیلومتر خط لوله پالایشگاه بندرعباس به بهرهبرداری رسیده است. وی همچنین از آمادگی ۲۲۰ کیلومتر خط لوله ۱۴ اینچی و ۳۷ کیلومتر خط لوله ۱۰ اینچی ارومیه - تبریز برای بهرهبرداری خبر داد.
روزنامه صبح ساحل
نظرسنجی
اخبار مرتبط
«مجیدشاهی» بر بام کشتی هرمزگان
آغاز دوئل جدید نفتی ایران- امارات
کاهش آلودگی در پالایشگاه نفت بندرعباس
افتتاح فاز اول طرح افزایش تولید و ارتقای کیفیت بنزین و گازوئیل پالایشگاه نفت بندرعباس
صادرات بیش از یکمیلیون تن فرآوردههای نفتی از بندرشهیدرجایی
پربازدیدترین ها
مجموعه سازه گستر گامبرون
شرایط جدیدی برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت اعلام شده که براساس آن شش گروه از سهامداران نمیتوانند کارت اعتباری بگیرند.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان منطقه آزاد قشم از الکترونیکی شدن مراحل ثبت نام و تمدید کارت شهروندی قشم با هدف کاهش مراجعات حضوری برای کنترل بهتر و مقابله با شیوع ویروس کرونا در جزیره خبر داد.
جدیدترین اخبار
گامی بلند در توسعه لیردف؛ احداث اولین مدرسه استثنایی با حمایت خیر نیکاندیش
ترامپ با تعویق استرداد عابدینی به ایتالیا موافقت کرده است
زلزله ۵.۲ ریشتری جنوب بوشهر را لرزاند
دستگیری شکارچیان غیرمجاز ۲ راس قوچ وحشی در میناب
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش خبرداد: رفع موانع پاداش پایان خدمت فرهنگیان/ مطالبات بهزودی پرداخت میشود
نخستوزیر کانادا از سمت خود کنارهگیری کرد