18

دی

1403


سلامت

17 دی 1403 09:05 0 کامنت

فروش 20میلیونی واکسن گارادسیل

 
چندی قبل در استان هرمزگان، به‌ویژه در شهر بندرعباس، تقاضا برای واکسن گارداسیل به‌طور ناگهانی افزایش یافت.به‌طوری‌که اکثر خانواده‌ها به دنبال تزریق این واکسن برای فرزندانشان بودند. واکسن گارداسیل از قیمت دولتی در داروخانه‌ها حدود ۶ میلیون و ۸۳۴ هزار تومان و در بازار آزاد حتی در مکان‌های نامعتبر مانند کلینیک‌های زیبایی و آرایشگاه‌ها، تا ۲۰ میلیون تومان به فروش رسید. افزایش تقاضا و کمبود واکسن در داروخانه‌های مجاز، منجر به سرگردانی و نارضایتی متقاضیان شد. این موضوع به تبلیغات بلاگرها و اینفلوئنسرهای فضای مجازی در خصوص شیوع HPV برمی‌گردد که با برجسته کردن اهمیت این واکسن، باعث افزایش تقاضای مردم شده‌اند. بسیاری از این مطالب ممکن است بر جنبه‌های مثبتی مانند پیشگیری از سرطان تأکید کنند، اما گاهی اطلاعات به‌صورت اغراق‌آمیز یا ناقص منتشر می‌شود و برای منافع مالی یا جذب مخاطب، اهمیت واکسن را بیش‌ازحد برجسته می‌کنند که باعث افزایش تقاضای غیرمنطقی شوند.

شکل‌گیری بازار سیاه


دکتر علی رحیمی داروساز و سرپرست معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در گفتگو با صبح ساحل  بابیان اینکه گاهی هجوم مردم به واکسن‌ها بیش از آن‌که نشانه‌ای از آگاهی باشد، می‌تواند بازتابی از مشکلات اجتماعی مانند اضطراب جمعی، نبود اطلاع‌رسانی علمی و ضعف در آموزش باشد افزود: به‌جای این رفتارهای هیجانی،نیاز به برنامه‌ریزی بهتر، آموزش عمومی و مدیریت مناسب عرضه است، که افراد سودجو و اشخاصی که فاقد تخصص و مدرک تحصیلی مرتبط هستند (به‌خصوص در فضای مجازی) و از  استرس و هیجانی که بین مردم وجود دارد سودجویی نکنند. وی تصریح کرد: افزایش تقاضای ناگهانی منجر به شکل‌گیری بازار سیاه، فروش واکسن‌های تقلبی یا نگهداری نامناسب واکسن‌ها می‌شود و این موضوع  می‌تواند سلامت مصرف‌کنندگان را به خطر بیندازد.دکتر رحیمی با اشاره به اینکه واکسن HPV رایگان نیست و قیمت آن نسبتاً بالاست افزود:در کشورهای مختلف، واکسن‌های HPV تحت عنوان تجاری "گارداسیل" معمولاً به‌صورت بخشی از برنامه‌های واکسیناسیون عمومی برای نوجوانان ارائه می‌شود،این واکسن با تیپ 4 و 9 ظرفیتی می‌تواند از عفونت با گونه‌های پرخطر HPV که عامل بروز زگیل‌های تناسلی هستند، جلوگیری کند.اما در ایران با توجه به شرایط موجود مانند تحریم‌ها و ورود مقدار ناچیز واکسن گارداسیل، این واکسن به‌سختی در دسترس هست. وی این را اضافه کرد که ، واکسن گارداسیل تنها با حواله معاونت غذا و داروی هرمزگان و ارائه نسخه از سوی متخصصان بیماری‌های عفونی ، زنان و اورولوژیست در داروخانه‌های معین توزیع می‌شود. 
به گفته دکتر رحیمی، پیرو مصوبه مجلس در حمایت از تولیدات داخلی، داروهایی که نمونه ایرانی در کشور موجود است واردات آن حداکثر 20 درصد است.وی واکسن hpv ایرانی بانام پاپیلوگارد، اولین واکسن بیماری "اچ‌پی‌وی" در ایران اعلام کرد که توسط متخصصان ایرانی تولیدشده است و آنتی‌بادی‌های ضد این ویروس را در بدن تولید می‌کند. واکسن‌های گارداسیل یا پاپیلوگارد برای پیشگیری از بیماری‌ عفونی زگیل تناسلی و سرطان‌های مرتبط با HPV مانند سرطان دهانه رحم، واژن، آلت تناسلی و مقعد توصیه می‌شود. 
دکتر رحیمی بابیان پوشش 70 درصدی واکسن پاپیلوگارد از نمونه‌های شایع بین مردم ایران افزود: واکسن پاپیلوگارد می‌تواند به‌عنوان جایگزینی برای واکسن گارداسیل شناخته ‌شود، این واکسن دو ظرفیتی برای پیشگیری از عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) طراحی‌شده و به‌ویژه در برابر سویه‌های ۱۶ و ۱۸ این ویروس مؤثر است. وی قیمت داروخانه‌ای این واکسن را حدود یک‌میلیون ذکر کرد و افزود: این نوع واکسن در ایران به‌راحتی در دسترس بوده، قیمت مقرون‌به‌صرفه‌تری نسبت به گارداسیل دارد و افراد برای خرید آن می‌توانند با ارائه کارت ملی به داروخانه‌های معتبر مراجعه کنند. سرپرست معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی استان توصیه کرد افراد از خرید واکسن‌ها در محیط‌های غیررسمی و بازار سیاه خودداری و همواره قبل از تصمیم‌گیری در مورد دریافت واکسن، با پزشک متخصص مشورت کنند.
وی سن مناسب برای تزریق واکسن گارداسیل و پاپیلوگارد برای دختران و پسران در سنین ۹ تا 25 سال اعلام کرد و گفت: واکسن‌های HPV برای کودکان زیر 15 سال تا دو دوز و برای15 سال به بالا 3دوز تزریق می‌شود. همچنین این داروساز تأکید کرد مرگ‌ومیر ناشی از hpv در هرمزگان به ثبت نرسیده است. بر اساس شرایط استان با توجه به مهاجرپذیری و مرزی بودن، از معاون وزیر بهداشت خواسته‌ایم سهمیه واکسن گارداسیل را افزایش دهند. وی معتقد است که واکسن‌های HPV برای پیشگیری است و واکسیناسیون برای افرادی که دچار این نوع  بیماری شدند تاثیرزیادی بر روی بهبودی و حذف زگیل‌ها ندارد شاید بتواند از ایجاد ضایعات جدید جلوگیری کند.دکتر رحیمی در رابطه با  تجویز واکسن توسط پزشک زنان برای افراد مبتلا عنوان کرد: به خاطر عدم یکپارچگی در سیستم درمانی  از مسئول امور تحقیقات بیماری‌های گرمسیری خواستیم  بر اساس مطالعات و تحقیقات دستورالعمل خاصی در خصوص تجویز واکسن ارائه گردد که تمام پزشکان  بتوانند به آن استناد کنند. وی به اپلیکشن "تی تک" اشاره کرد که افراد با راه‌اندازی این نرم‌افزار درگوشی همراه خود، به‌راحتی می‌توانند واکسن، داروها و شیر خشک مورد نیاز را  در داروخانه ها بر اساس موقعیت مکانی بیابند.


بهداشت، خط مقدم دفاع در برابر زگیل تناسلی


زگیل تناسلی؛ بیماری‌ای که مرزهای جنسیت را درهم می‌شکند وانگ‌زنی می‌آفریند.بیماری که به دغدغه‌ای مشترک برای مردان وزنان تبدیل‌شده است و بدون تبعیض، هر دو جنس را هدف قرار می‌دهد، اما گاه جامعه به‌جای همدلی، انگشت اتهام را به‌سوی دیگری نشانه می‌رود.برخی مردان زنان را مقصر می‌دانند و برعکس، گویی ریشه این بیماری در جنسیت طرف مقابل است. این انگ‌زنی‌ها نه تنها باعث افزایش تنش‌های اجتماعی می‌شود، بلکه از آگاهی‌بخشی و پیشگیری نیز جلوگیری می‌کند. واقعیت این است که HPV یک ویروس مقاربتی است که می‌تواند از طریق هر فردی منتقل شود و مسئولیت پیشگیری بر عهده همه است. رعایت اصول بهداشت فردی و جنسی می‌تواند نقش مؤثری در پیشگیری از این بیماری ایفا کند.ترکیب عادات بهداشتی با اقداماتی مانند واکسیناسیون، گامی مؤثر درجهت داشتن زندگی‌ای سالم و عاری از نگرانی‌های ناشی از بیماری‌های مقاربتی خواهد بود.
دکتر مهدی حسنی آزاد، مدیرگروه بیماری های عفونی دانشگاه علوم پزشگی هرمزگان، با تأکید بر اهمیت پیشگیری و درمان زگیل تناسلی، بیشترین موارد انتقال HPV از طریق تماس مستقیم پوست باپوست در طول روابط جنسی، چه واژینال، چه دهانی و چه مقعدی ذکر کرد و افزود:حتی اگر این ویروس علائم ظاهری نداشته باشد، فرد آلوده می‌تواند ویروس را منتقل کند. وی ادامه داد:70درصد انتقال این ویروس از طریق جنسی است که  30درصد دیگر نامشخص است و افراد با رعایت بهداشت شخصی و پرهیز از تماس با زگیل‌های دیگران می‌توانند خطر ابتلا را کاهش دهند.حسنی آزاد راه‌های انتقال از استفاده از وسایل مشترک مانند حوله یا لباس‌زیر به‌ندرت خواند و بیان داشت هنوز بهداشت جهانی این مورد را تائید نکرده است. وی به علائم ابتلا اشاره‌ای داشت و گفت: زگیل‌های کوچک، نرم و برجسته که معمولاً در نواحی تناسلی یا مقعد ظاهر می‌شوند،خارش یا ناراحتی ممکن است وجود داشته باشد، اما اغلب بدون علامت هستند. تشخیص توسط پزشک (با معاینه و گاهی آزمایش) انجام می‌شود. دکتر حسنی آزاد یادآور شد: این بیماری درمان قطعی ندارد و استفاده از داروهای موضعی  یا کرایوتراپی (انجماد)، لیزر یا جراحی می‌تواند خود زگیل‌های برآمده را از بین ببرد و ویروس ممکن است سالیان سال در بدن باقی بماند.وی به تقویت سیستم ایمنی بدن با ورزش منظم تنفسی و مداوم مانند شنا، دوچرخه‌سواری  تأکید کرد و گفت: مهم‌ترین راه پیشگیری از این ویروس واکسن hpv معمولاً در سنین نوجوانی  و رعایت بهداشت شخصی مانند شستن دست‌ها، استفاده از وسایل شخصی ،کاهش مصرف دخانیات مخصوصاً سیگار،کاهش مصرف مشروبات الکلی  است.این متخصص عفونی تصریح کرد که زگیل تناسلی همیشه خطرناک نیست، اما برخی از انواع HPV ممکن است به سرطان دهانه رحم، مقعد یا سایر نواحی منجر می‌شوند. وی به تشخیص زودهنگام نیز گریزی زد که مراجعه به‌موقع به پزشک در صورت مشاهده هرگونه ضایعه یا زائده در ناحیه تناسلی و با تشخیص زودهنگام، از پیشرفت بیماری جلوگیری می‌شود.دکتر حسنی آزاد زنان را بیشتر در معرض ابتلا به ویروس HPV دانست و گفت: طبق آمار سازمان بهداشت جهانی ، تخمین زده می‌شود حدود700 هزار خانم دچار سرطان دهانه رحم می‌شوند این رقم در آقایان به  70 هزار مورد می‌رسد. این متخصص عفونی ، بیشترین افرادی که واکسن HPV زدند را مبتلا اعلام کرد و افزود: بر اساس شواهد افرادی که به این بیماری مبتلا شدند بیشتر پی یافتن واکسن هستند درحالی‌که این واکسن‌ها پیشگیرانه است و هیچ تأثیری بر روی مبتلایان ندارد. دکتر حسنی آزاد این را بیان داشت که همه افراد به واکسن HPV نیاز ندارند و استفاده از آن باید بر اساس توصیه پزشک است. وی ادامه داد: بعضی فکر می‌کنند اگر واکسن را تزریق کنند هیچ‌وقت به این بیماری مراقبتی مبتلا نمی‌شوند درصورتی‌که HPV دارای سوش های مختلفی است  و واکسن‌ها همه سوش ها را پوشش نمی‌دهند.

تغذیه مناسب


تغذیه متعادل، مصرف ویتامین‌های ضروری، و تقویت سیستم ایمنی، نقشی حیاتی در کاهش شدت بیماری و کمک به بدن برای مقابله با این ویروس ایفا می‌کند.دکتر علی عامری سیاهویی سرپرست اداره نظارت و ارزیابی فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل معتقد است داشتن سبک زندگی سالم، مصرف غذاهای طبیعی و ویتامین‌های ضروری می‌تواند به بدن در مبارزه با ویروس کمک کند. 
وی بیان کرد: یکی از ویتامین‌هایی که نقش مهمی در ارتقا و تقویت سیستم ایمنی بدن دارد، ویتامین D است که این ویتامین با قرار گرفتن در معرض نور خورشید به‌صورت طبیعی در بدن ساخته می‌شود. وی به کمبود ویتامین D در استان هرمزگان، باوجود تابش فراوان نور خورشید، به‌عنوان یک معضل بهداشتی دانست و بیان کرد که قرارگیری مناسب در معرض نور خورشید با رعایت نکات ایمنی، در ساعات مناسب می‌تواند به تولید ویتامین D در بدن کمک کند. همچنین مصرف مکمل‌های ویتامین D تحت نظر پزشک متخصص برای کسانی که امکان قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید را ندارند، می‌تواند جهت جلوگیری از کمبود ویتامین D مؤثر باشد. وی تصریح کرد: قبل از مصرف هرگونه دارو یا مکمل، حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید تا مناسب‌ترین گزینه درمانی بر اساس شرایط فردی شما تعیین شود.
دکتر علی عامری سیاهویی به کاهش استفاده از غذاهای فرآوری شده و مصرف مواد غذایی طبیعی و سبزی‌ و میوه‌های تازه جهت تأمین ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌های لازم جهت ارتقا سیستم ایمنی تأکید کرد. وی اشاره کرد با توجه به نقش زینک (روی) در تقویت سیستم ایمنی، استفاده از مکمل‌های حاوی زینک تحت نظر پزشک متخصص می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و عوارض مرتبط با بیماری‌های ویروسی ازجمله HPV را کاهش می‌دهند
وی همچنین افزود برخی تحقیقات جدید نشان داده است که عصاره قارچ شیتاکه نیز می‌تواند در ارتقا و تقویت سیستم ایمنی نقش داشته و با تقویت سیستم ایمنی در مبارزه بدن با بیماری‌های ویروسی، به کاهش عوارض ناشی از بیماری‌های ویروسی کمک کند.

در پایان...


بیماری HPV نه پایانی برای زندگی است و نه تهدیدی غیرقابل مدیریت. این ویروس چالشی است که با آگاهی، پیشگیری، و همبستگی ملی و جهانی می‌توان بر آن غلبه کرد. شناخت روش‌های انتقال، علائم اولیه، و عوارض این بیماری، نه‌تنها از انگ اجتماعی پیشگیری می‌کند، بلکه کمک می‌کند افراد زودتر به پزشک مراجعه کنند و درمان مؤثرتری دریافت کنند.
واکسن HPV، ابزار قدرتمندی است که می‌تواند سد محکمی در برابر گسترش این بیماری باشد. ارتقای دسترسی عمومی به واکسن و آموزش درباره اهمیت آن، اولویتی غیرقابل‌انکار است.
درنهایت، بیماری HPV مسئله‌ای است که با همکاری نظام بهداشتی، آگاهی‌بخشی عمومی و تغییرات در رفتارهای فردی و اجتماعی قابل‌کنترل و مدیریت است. جامعه جهانی با تأکید بر پیشگیری و درمان زودهنگام می‌تواند گام‌های بزرگی در راستای مقابله با این ویروس بردارد.

  

روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img