حوادث
استان هرمزگان، با دارا بودن مرزهای آبی گسترده و موقعیت استراتژیک در خلیجفارس، همواره یکی از کانونهای اصلی قاچاق سوخت در کشور بوده است. این معضل نهتنها اقتصاد ملی را تهدید میکند، بلکه بستری برای فسادهای گسترده و آسیبهای زیستمحیطی فراهم میسازد. در همین راستا، در سالهای اخیر، دستگاه قضایی و نیروهای انتظامی با شدت بیشتری به مقابله با قاچاق سوخت پرداختهاند.
دراینبین، نقش برخی پالایشگاهها و واحدهای صنعتی کوچک و خصوصی در فراهم کردن بستر این قاچاق بسیار پررنگ است و با دستکاری در گزارش تولید و مصرف، بخشی از سوخت تولیدی را به قاچاقچیان میفروشند.رئیسکل دادگستری هرمزگان اخیراً از برخورد قاطعانه با پالایشگاههای متخلف خبر داده و تأکید کرده است که دستگاه قضایی هیچ مماشاتی در برابر این تخلفات نخواهد داشت و تشکیل پروندههای کیفری برای پالایشگاههای متخلف، بخشی از اقدامات جدی دستگاه قضایی در مبارزه با قاچاق سوخت است.وی اعلام کرده که نظارت دقیقتری بر پالایشگاهها و انبارهای ذخیرهسازی سوخت اعمال خواهد شد و الزام به نصب تجهیزات پیشرفته نظارتی و اندازهگیری در اولویت قرار دارد.
مدتی قبل رئیسکل دادگستری هرمزگان به همراه دادستان مرکز استان از پالایشگاههای نفت و شرکت پخش فرآوردههای نفتی استان بازدید کرد و اقدامات این مجموعهها در حوزه مقابله با قاچاق سوخت از مبدأ را موردبررسی قرار داد. مجتبی قهرمانی در حاشیه این بازدید اظهار کرد که با توجه به شرایط خاص انرژی در کشور و تأکیدات ریاست قوه قضائیه، رئیسجمهور و سایر مسئولان ارشد کشوری و با توجه به شرایط خاص استان هرمزگان و تأثیر آن در تأمین انرژی کشور، در هفتههای اخیر هم دستگاه قضائی و هم مجموعه دولت برنامههایی جدی در راستای مقابله با قاچاق سوخت و جلوگیری از هرگونه انحراف و فساد در این حوزه را در دستور کار خود قرار دادند.وی یادآور شد: طی چند روز اخیر به همراه دادستان و مسئولان مرزبانی استان بازدیدهای متعددی از پهنه دریایی آلوده به قاچاق سوخت داشتیم که در بازدید اول متأسفانه وضعیت نامطلوبی مشاهده شد که بر این اساس تصمیمات ویژهای در شورای تأمین استان اتخاذ شد. قهرمانی تصریح کرد: خوشبختانه تغییر تاکتیکهای مقابلهای مرزبانی و فراجا باعث شد که در بازدید دوم با کاهش چشمگیر حضور لنجهای سوختی در دریا مواجه و شرایط خوبی را شاهد باشیم. این مقام قضائی با تأکید بر اینکه تشدید اقدامات مقابلهای در حوزه دریا نیاز به تقویت امکانات و تجهیزات دریابانی و مرزبانی دارد، گفت: طبق بررسیها و استعلاماتی که از شرکت پخش فرآوردههای نفتی صورت گرفته است، در ۶ روزی که نیروهای دریابانی در منطقه مستقرشدهاند نسبت به مدت مشابه هفته قبل ۳ میلیون لیتردر انبارهای شرکت پخش فرآوردههای نفتی صرفهجویی سوخت داشتیم و بهموازات آن جادهها هم خلوتتر شدهاند.
رئیسکل دادگستری هرمزگان اشاره داشت که در بازدیدهای اخیر از خطوط انتقال و انبارهای سوخت، موارد متعددی از تخلفات، از جمله سرقت از خطوط لوله، تغییر مسیر انتقال سوخت، و بارگیری غیرمجاز برای کشتیها شناساییشده است. قهرمانی بهوضوح اشاره کرد که این موارد، نشاندهنده ضعف نظارتی و عدم بهرهگیری از فناوریهای روز است. وی با تأکید بر ورود دستگاه قضایی برای جلوگیری از قاچاق فرآوردههای نفتی به موضوع نصب دستگاههای اندازهگیری دقیق (میتر) در پالایشگاهها، انبارها، خطوط لوله و اسکلهها بیان داشت که این اقدام به دلیل شناسایی تخلفات گسترده در حوزه انتقال و توزیع سوخت صورت گرفته است. به گفته وی ،روشهای سنتی اندازهگیری مانند باسکول و دیپ، ناکارآمد بوده و امکان تشخیص سرقت و قاچاق را فراهم نمیکند. قهرمانی با انتقاد از تأخیر در نصب تجهیزات نوین، علیرغم تذکرات، مکاتبات و مصوبات ابلاغشده اظهار داشت که استفاده از روشهای قدیمی، زمینه فساد و انحراف را در پالایشگاهها و انبارهای ذخیرهسازی سوخت فراهم کرده است. وی اضافه کرد که علیرغم تذکرات مکرر، تاکنون اقدام مؤثری در این زمینه انجامنشده و دادستان بندرعباس علیه پالایشگاههای دولتی و خصوصی که از نصب دستگاههای اندازهگیری دقیق امتناع کردهاند، پرونده کیفری تشکیل داده است. این اقدام برای جلوگیری از گسترش قاچاق و رفع ضعفهای ساختاری در سیستم نظارت بر فرآوردههای نفتی صورت گرفته است.رئیسکل دادگستری هرمزگان با تأکید بر اینکه پیشگیری و مقابله با قاچاق نیازمند عزمی همگانی است، گفت: علاوه بر دستگاه قضائی و پلیس و ضابطین، دیگر دستگاهها ازجمله وزارت نفت، شرکت پخش فرآوردههای نفتی، گمرک و بنادر و سایر حوزهها نیز باید وظایف حاکمیتی و نظارتی خود را انجام دهند تا بتوانیم از انحراف در توزیع و مصرف فرآوردههای نفتی جلوگیری کنیم.
قاچاق سوخت یکی از معضلات جدی استان هرمزگان است که به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه این منطقه، حجم زیادی از آن بهصورت غیرقانونی از طریق پالایشگاهها، خطوط انتقال، و اسکلهها انجام میشود. ورود جدی دستگاه قضایی به این موضوع، نشاندهنده عزم جدی برای مقابله با این پدیده و شفافسازی فرآیندهای مرتبط با تولید و توزیع سوخت است. اگرچه برخورد با پالایشگاههای متخلف و تشکیل پروندههای کیفری اقدامی مثبت و ضروری است، اما برخی کارشناسان معتقدند که حل کامل مسئله قاچاق سوخت نیازمند اصلاح ساختارهای اقتصادی، حذف رانتهای موجود، و ایجاد سازوکارهای نظارتی دقیقتر است.باید دید که آیا این بار عدالت میتواند گامهای محکمتری برای حل این بحران بردارد یا همچنان این جنگ بیپایان ادامه خواهد داشت.
تگ ها:
نظرسنجی
اخبار مرتبط
تیم فاطمیه قهرمان لیگ فوتسال محلات شد
صیادان سرگردان در دریا، نجات یافتند
نفرات برتر اسکیت سرعت معرفی شدند
تیمهای مرحله نیمه نهایی لیگ دسته اول فوتبال هرمزگان مشخص شدند
خلیج فارس نقطه اتصال فرهنگ مبارزه با تفرقه افكنان می شود
پربازدیدترین ها
مجموعه سازه گستر گامبرون
شرایط جدیدی برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت اعلام شده که براساس آن شش گروه از سهامداران نمیتوانند کارت اعتباری بگیرند.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان منطقه آزاد قشم از الکترونیکی شدن مراحل ثبت نام و تمدید کارت شهروندی قشم با هدف کاهش مراجعات حضوری برای کنترل بهتر و مقابله با شیوع ویروس کرونا در جزیره خبر داد.
جدیدترین اخبار