20

دی

1403


اقتصادی

20 دی 1403 08:13 0 کامنت

 با توجه به اینکه از آبان ماه تا چند روز ابتدایی دی، بازار بورس روند صعودی داشته است؛ آیا می‌توان منفی‌های اخیر را در حکم یک اصلاح برای ادامه روند صعودی تلقی کرد؟


چنین رفتاری از سمت بازار پس از عبور از اعداد و ناحیه‌های روانی اردیبهشت ماه 1402 و اتفاقات پس از آن دور از انتظار نبود. در حال حاضر نیز می‌توان این رفتار و حرکت را یک اصلاح مناسب در نظر گرفت که پایه‌گذار حرکت صعودی بعدی بازار است. به نظر می‌رسد این روند صعودی بتواند حداقل تا میانه بهار سال آتی ادامه دار باشد.

ارزش معاملات باید در چه محدوده‌ای باشد تا بتوان اصلاح اخیر را به معنای پایان روند صعودی تلقی نکرد؟


از بین دو فاکتور ارزش و حجم معاملات، می‌توان اینطور گفت که حجم معاملات اهمیت بسیار بیشتر و قابل توجه‌تری نسبت به ارزش معاملات دارد. با توجه به ساختار کلی ارزش معاملات، این فاکتور احتمال اینکه معامله‌گر  را گیج و حتی گمراه کند؛ وجود دارد ولی اگر بخواهیم اندکی به این مورد وزن بدهیم باید حرکت و حفظ آن بالای میانگین‌ متحرک‌های کوتاه مدت و میان مدت را مد نظر قرار داد. لازم به توضیح است که اگر در زمانی اندک، بازار روزهای صعودی و مثبت خود را پشت سر بگذارد به همان میزان شاهد رشد ارزش معاملات خواهیم بود. (حجم معاملات ارزش توجه بیشتری دارد) و در این صورت می‌توان اصلاح را به اتمام رسیده تلقی کرد و انتظار شروع مجدد حرکت رو به بالای بازار را داشت. البته باید توجه داشت که بایستی دست کم اعداد بالای ده هزار میلیاردی را در بازار حفظ کند.

از نظر تکنیکالی شاخص کل بورس و شاخص هم‌وزن، پتانسیل رشد تا چه محدوده‌ای را دارد؟


از لحاظ تکنیکالی دو شاخص اصلی بازار یعنی شاخص کل و شاخص هم‌وزن به ترتیب دست‌یابی به اعداد بالای سه میلیون واحد و بالای یک میلیون واحد در حرکت‌های جنبشی بعدی آنها دور از انتظار نخواهد بود و این دو شاخص می‌توانند در آینده‌ای نزدیک و در یک بازه زمانی میان مدت در صورتی که شاهد شکل‌گیری ریسک خاصی خصوصا از لحاظ سیستماتیک به بازار نباشیم این اعداد را ثبت نمایند. در آن صورت می‌توان گفت بازار اندکی از دوران رکودی چندسال اخیر خود فاصله گرفته است.

به نظر شما با توجه به اینکه شاخص هم‌وزن نسبت به شاخص کل، به لحاظ درصدی کمتر رشد کرده است؛ آیا درصورت ادامه روند صعودی، می‌توان انتظار رشد از سهم‌های کوچک‌تر را داشت؟


در خصوص این سوال باید گفت در اکثریت مواقع، در بازار سهام شاهد جبران عقب‌ماندگی رشد اکثر نمادها نسبت به همدیگر بوده‌ایم. در حالت کلی زمانی که شاهد توقف یک گروه از نمادها از  لحاظ رشد قیمتی هستیم؛ پس از مدت کوتاهی شاهد رشد قیمت دیگر نمادها و شرکت‌ها هستیم. در حال حاضر نیز وقوع چنین اتفاقی برای بازار دور از انتظار  نیست و تکرار آن بسیار محتمل است.
هرچند باید به این مورد توجه نمود که ممکن است برخی از نمادهای کوچک بازار با چالش‌های منفی رو‌به‌رو باشند. یعنی عملا هرچقدر بازار حرکت رو به بالا داشته باشد؛ این گونه شرکت‌ها بازدهی قابل توجهی را ثبت نخواهند کرد. به طور مثال در زمانی که شاهد رشد قابل توجه در اکثر نمادها و شاخص کل بورس بودیم؛ نماد «غالبر» 17 درصد افت را تجربه کرد. 
احتمال اینکه سهام‌های کوچک دیگر نیز در رالی صعودی بعدی بورس دچار این عقب‌ماندگی شوند وجود دارد. در نتیجه بایستی در انتخاب نماد به فاکتورهای بنیادی سهم و ارزش ذاتی آن توجه ویژه داشت.

به نظر شما با توجه به افزایش دوباره نرخ بهره، آیا همچنان چشم‌انداز بورس صعودی است؟


هرچند نرخ بهره یکی از عوامل مهم تأثیرگذار بر بازار است ولی عملا این بازار توسط پارامترهای مثبت و منفی دیگری نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرد و باعث جلب توجه خریداران یا حتی خروج آنها از بازار می‌شود. 
با این وجود اگر کاهش نرخ بهره در زمان مساعد و کم ریسک اتفاق بیفتد می‌توانیم شتاب و قدرت بیشتری را از لحاظ حرکتی برای بازار متصور شویم.

بازگشت احتمالی ایران به اف‌ای‌تی‌اف چه تاثیری بر بازار سرمايه خواهد داشت؟


اگر ایران به اف‌ای‌تی‌اف برگردد شاهد هیجان بسیار مثبت در بازار خواهیم بود. این جو مثبت می‌تواند برای یک تا دو روز بازار را به شدت صعودی کند و اخیرا نیز به واسطه صحبت‌های وزیر اقتصاد شاهد آن بوده‌ایم. این جو مثبت می‌تواند صنعتی مانند بانک و بسیاری از صنایعی که در حوزه مالی و پولی فعالیت دارند را دستخوش توجه دوباره کند و رونق را پس از یک رکود طولانی به این نمادها بازگرداند.

در حال حاضر کدام صنایع پتانسیل رشد بیشتری را تا پایان اسفند امسال دارند؟


تا پایان سال می‌توان دو دسته از نمادهای بازار را از لحاظ تکنیکی و قیمتی در نظر گرفت که استعداد بیشتری برای ثبت بازدهی بالاتر دارند. 
اولین دسته نمادهایی هستند که در مقطع قبلی رشد شاخص کل، بازدهی‌های بسیار بالایی را تجربه کردند و در حال حاضر روزهای اصلاحی را سپری می‌کنند و حرکت مجدد آن‌ها دور از انتظار نیست.
دسته دوم نمادهایی هستند که به تازگی در حال به اتمام رساندن روندهایی نزولی خود و کف‌سازی‌های معتبر هستند و عملا این دسته از نمادها می‌تواند باعث ایجاد یک جو مثبت در بازار و ثبت بازدهی قابل توجه 
شوند. 
 

دیدگاه ها (0)
img