سیاسی
در هفتههای گذشته بعد از روی کارآمدن دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور در آمریکا اخبار و صحبتهای زیادی از سوی مقامات دو کشور ایران و ایالات متحده آمریکا مطرح شد. علاوه بر اعلام ترامپ مبنی بر ممکن بودن توافق هستهای با ایران، رئیس جمهوری ایران نیز از ممکن بودن مذاکره با دولت ترامپ گفت. مثل همیشه شروع صحبت از مذاکرات موافقتها و مخالفتهایی از داخل کشور و تبلیغات گسترده رسانههای معاند فارسی زبان خارج کشور آغاز شد. در همین راستا و برای بررسی بیشتر موضوع مذاکرات و اهمیت و آینده آن با "امینصادقیبکیانی؛ فعال و پژوهشگر سیاسی" گفتگو داشتیم.
این پژوهشگر سیاسی گفت: مذاکره امری مرسوم و معمول در مناسبات و روابطبینالملل هست و کشورها برای تامین منافع ملیشان سعی در بهره جستن هرچه بهتر از ابزار مذاکراتی دارند.
جمهوری اسلامیایران نیز فارغ و مستثنی از این مساله نبوده و اتفاقا تمسک به مذاکره در ادوار و سالهای گذشته برای حل مسائل پیرامون منافع و امنیت ملیمان توسط دیپلماتهای کشور چه از جریان چپ سیاسی و چه از راست سیاسی، حاکی از دغدغه حاکمان ما برای تامین سعادتمندی جامعه و مردم دارد. مذاکراتی از این دست برای حل مسائل کلان و اساسی کشور به بازتنظیم آینده رابطهی ایران با نظام بینالملل منجر شده و چون یک طرف آن ایران به واسطه سابقهی تمدنی- جغرافیایی- ژئوپلیتیکی قرار دارد و کشورمان که نقش چهارراهی دنیا را دارد برای قدرتهای جهانی، قدرتهای منطقهای و حتی دولتهای کوچک منطقه حائز اهمیت ویژهای است.
موفقیت مذاکرات احتمالی آتی و رسیدن به نتایج تامینگر منافع ما از قِبَل مذاکرات میتواند مقدمهای بر توسعهی جهتگیری سیاستخارجی به سمت تنشزدایی با نظامبینالملل شود که اثرات آن هم بر مسائل و نظم منطقهای غرب آسیا و هم گشایش مسائل اقتصادی در داخل را در پیخواهد داشت.
خاورمیانه یا غرب آسیا متعاقب عملیات طوفانالاقصی تا به امروز دستخوش رخدادها و تحولاتی بوده که پرداختن به تهدیدات و فرصتهای پیشآمده برای هریک از کشورها به صورت جداگانه و روابطشان باهم به صورت کلی در نظم منطقهای نوشتار مفصل و مستوفی را میطلبد اما خارج از درک تحولات بیش از ۱۵ ماه گذشته هیچیک از کشورها نمیتوانند به تنظیمگری در سیاستهایشان دست بزنند. این شرایط، بازی هوشمندانه و چندسطحی با بازیگران حرفهپیشه در سیاست را میخواهد. ایران برای حفظ و سپس ارتقاء نقش کانونی خود در غرب آسیا در رقابت با قدرتهای منطقهای رقیب نیازمند توجه به سطح سیستم بینالملل و کاهش تضاد با آن بوده و همینجاست که تعارض منافع میان ایران و رقبای منطقهای پیش میآید. ایران میداند و میخواهد با تشنجزدایی از طریق مذاکرات و گفتوگو با قدرتهای بینالمللی ثبات منطقهای را رقم زند که از محورهای اصلی آن خودش نیز باشد اما رقبا سعی در به حاشیهرانی ایران دارند.
حال این سوال مطرح است که رقبا چگونه دست به چنین کاری میزنند؟ مجموعهای از اقدامات امنیتی، اطلاعاتی، سیاسی، اقتصادی و رسانهای در دستور کار قرار
دارد. اما تمرکز ما بر امر رسانه است. رسانهها هستند که تصویر خیر و شر؛ امنیتساز و ضدامنیت؛ جنگطلب و صلحطلب را برساخته میکنند. در همین راستا اخیرا که زمزمههایی درخصوص مذاکرات احتمالی ایران شنیده میشود رسانههای خارجی و مخصوصا رسانههای فارسی زبان خارجی دست به کار شده تا نشانههای مذاکراتی ایران را تخریب و صفت فریبکارانه و فرصتطلبانه به آن داده تا تصویری برانداز از ایران در دنیا ارائه داده و حرکت ایران را در نطفه منحرف کنند در صورتی که ایران میخواهد حیات تمدنی خود را ادامه دهد. یکی از مثالهای آن تخریب نشانهای مذاکراتی یعنی «محمدجواد ظریف» معاون راهبردی رئیس جمهور در اجلاس داووس توسط رسانههای خارجیست که او را دروغگو، فرصتطلب، ضدمردم ایران خوانده و البته اگر مخاطب نکتهسنج باشد آنجا که او را با سیاستمداران وابسته به روس و انگلیس در زمان قاجار مقایسه میکنند تا به مردم ایران بگویند ظریف خائن است! با این تناقض مواجه میشوند که اگر ظریف سیاستمداری ضد مردم ایران و خائن است پس مجری منافع استعمار امروزی است و نباید اینچنین نگران کنشهای سیاسی ظریف باشند.
دولت چهاردهم در بحبوحه رقابتهای انتخاباتی از ظرفیت و سرمایه اجتماعی ظریف برای جلب آرا مردم به سمت خود بهره برد و گویا میخواهد باتوجه به سابقه دیپلماتیک ایشان در صحنهی بینالملل از این ظرفیت در مذاکرات هم استفاده کند. البته استفاده از این ظرفیت نیازمند هماهنگی در طرح و اقدام در سطوح عالی کشور بوده تا القاء دوگانگی در پیگیری راهبرد سیاست خارجی کشور نشود که آسیبزا میباشد.
با این اوصاف نخبگان، سیاسیون، نمایندگان مجلس، کارگزاران اجرایی، فعالان رسانهای و فضای مجازی و همه کسانی که گفتار و نوشتارشان به نحوی بر میزان تحقق یا عدم تحقق موفقیت در سیاست خارجیمان نقش دارد، میبایست دقت داشته باشند که فضای عمومی جامعه در یک محیط عقلانی همراه با نقد دقیق به سمت وفاق در جهت سیاست خارجی پیشبرنده منافع حداکثری ملی شکل بگیرد نه اینکه خیلی ظریف، فریب سیاستهای رسانهای رسانههایی را بخوریم که منافع ما در مقابل منافعشان تعریف میشود.
(ذکر مثال محمدجواد ظریف به خاطر اهمیت و میزان گستردهای است که رسانههای خارجی و داخلی به آن پرداختهاند میباشد تا اهمیت مساله را برساند وگرنه این صحبت به قصد له یا علیه ایشان بیان نشده است).
تگ ها:
اخبار مرتبط
سپاه قلب دشمن را نشانه رفت/ترامپ چارهای جز مخفی کردن آمار تلفات ندارد
انتقال ۴۶ زندانی ایرانی از کردستان عراق به کشور
وزیر کشور: انتصاب فرمانداران زن ادامه دارد، آغاز دیوارکشی در مرزهای شرقی کشور
۱۴۰۴، سال سخت دولت
سال دوئل ایـران و اسرائیل
پربازدیدترین ها
مجموعه سازه گستر گامبرون
شرایط جدیدی برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت اعلام شده که براساس آن شش گروه از سهامداران نمیتوانند کارت اعتباری بگیرند.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان منطقه آزاد قشم از الکترونیکی شدن مراحل ثبت نام و تمدید کارت شهروندی قشم با هدف کاهش مراجعات حضوری برای کنترل بهتر و مقابله با شیوع ویروس کرونا در جزیره خبر داد.
نرخ کرایه حمل خودرو در مسیر پل - لافت برای سفر به جزیره قشم افزایش یافت.
با آغاز سال ۲۰۲۱ میلادی خدمات پیامرسان واتساپ برای میلیونها کاربری که از تلفنهای همراه قدیمی استفاده میکنند، متوقف خود خواهد شد.
جدیدترین اخبار