اقتصادی
صبح ساحل، اقتصادی _ فعاليتهاي شيلاتي استان هرمزگان در بيش از هزار و 400 كيلومتر نوار ساحلي( 900 كيلومتر نوار ساحلي و500 كيلومتر سواحل جزاير) از شرقي ترين نقطه استان در بندر جاسك واقع در درياي عمان تا غربي ترين نقطه در شهرستان پارسیان واقع در خليج فارس انجام مي گيرد.
صبح ساحل، اقتصادی _ فعاليتهاي شيلاتي استان هرمزگان در بيش از هزار و 400 كيلومتر نوار ساحلي( 900 كيلومتر نوار ساحلي و500 كيلومتر سواحل جزاير) از شرقي ترين نقطه استان در بندر جاسك واقع در درياي عمان تا غربي ترين نقطه در شهرستان پارسیان واقع در خليج فارس انجام مي گيرد.
بخش شيلات بعنوان یکی از محورهای توسعه استان هرمزگان دارای ظرفیت های مناسبی در صيد و صيادي و آبزي پروري است که نقش مهمي در رونق اقتصادي ، توسعه منطقه و اشتغال زايي اقتصاد استان دارد. بطوری که هم اکنون حدود 30هزار نفر از این طریق ارتزاق می کنند.وجود 50هزار هکتار اراضی مستعد برای تولید میگوی پرورشی، 13 مرکز تکثیر لارو میگو با قابلیت تولید هزار و 160 میلیون قطعه لارو در سال، وجود 5 سایت پرورش میگو و 4 سایت دارای زیر ساخت آماده و وجود حدود پنج هزار هکتار سطح مفید قابل کشت در مزارع پرورش میگو از مهمترین ظرفیت های شیلاتی استان هرمزگان است.
مدیرکل شیلات هرمزگان می گوید: پرورش صدف مرواريد ساز و توليد مرواريد در شهرستان بندرلنگه و كيش ، توانمندی تولید 123 هزار تن ماهیان دریایی ، توان توليد بيش از 90 هزار تن ماهي از طريق پرورش ماهي در قفس ، امکان احداث مراکز تکثیر ماهیان دریایی در استان برای تامین بچه ماهی مورد نیاز، تكثير و پرورش گياهان دريايي از جمله جلبك هاي دريايي و وجود گونه های بومی اقتصادی و تجاری قابل پرورش در استان ازدیگر این ظرفیت هاست.
میرزاده می افزاید: علاوه بر آن استان هرمزگان دارای ظرفیت هایی چون 52 مرکز تخلیه صید ؛ 22 بندر صیادی،34 واحد صنعتی ، دارابودن مناطق آزاد قشم و کيش به عنوان مناطق صيادي و اقتصادي است. امانی زاده رئیس گروه بهبود کیفیت ، فرآوری و توسعه بازار اداره کل شیلات هرمزگان می گوید: هفت واحد صنعتی در زمینه تولید قوطی کنسرو ماهی به میزان 92 میلیون قوطی در سال و 14 واحد تولید پودر ماهی با تولید سالانه 7 هزار و 300 تن در استان فعالیت می کند. وجود این ظرفیت ها استان هرمزگان را به قطب فعال در زمینه صید وصیادی در کشور تبدیل کرده است.به گونه ای که هرمزگان با صید سالانه 143 هزار تن آبزی با کمک 28هزار و 300 صیاد و با استفاده از 4 هزار فروند شناور صیادی رتبه اول صیدآبزیان در کشور را دارد. با وجود این همه منابع اما از از همه ظرفیت های استان هرمزگان بصورت کامل استفاده نمی شود .مدیرکل شیلات هرمزگان می گوید: استفاده کامل از ظرفیت های مهمی مانند پرورش وصيد آبزيان ميتواند زمينهساز تحول و دگرگوني شگرفي در افزايش توليد مواد غذايي، ايجاد فرصتهاي جديد شغلي، افزايش درآمد منطقهاي، افزايش درآمد ارزي، تأمين رفاهاجتماعي و ارتقاء جايگاه استان از لحاظ اقتصادي و اجتماعي شود. میرزاده با اشاره به اینکه هرسال پیشرفت های زیادی در زمینه شیلات ایجاد می شود می گوید: صادرات آبزیان از استان هرمزگان به خارج از کشور پارسال با 45 درصد افزایش همراه بود. وی تصریح می کند: پارسال بیش از 14 هزار و 500 تن محصولات دریایی به ارزش بیش از 53 میلیون و 300 هزار دلار به خارج از کشور صادر شد.اما این صادرات تنها 20 درصد ظرفیت شیلاتی استان را در بر می گیرد.از سوی دیگر روز به روز تمایل به مصرف آبزیان و فرآوری آن در کشور بیشتر می شود.
رازقی رئیس سازمان شیلات با بیان اینکه سرانه مصرف آبزیان در کشور 9 و نیم کیلوگرم است، می گوید: تا پایان برنامه پنجم توسعه، این سرانه مصرف باید به 15 کیلوگرم برسد.سرانه مصرف ماهی در هرمزگان 18 کیلوگرم و میگو 5 کیلوگرم در سال است.افزایش میزان مصرف مستلزم افزایش تولید آبزیان در داخل کشور است. استان هرمزگان با تولید حدود 38 درصد آبزیان کشور اقداماتی برای افزایش میزان تولید و کاهش ذخایر آبزیان اجرا می کند.یکی از این برنامه ها پرورش ماهي در قفس و پرورش میگوبه عنوان يكي از راه هاي توليد و اشتغال زائی است . به گفته مدیرکل شیلات هرمزگان ظرفیت بالای تولید به علت وسعت دریا،نیازنداشتن به هوادهی ،هزینه سرمایه گذاری کمتر و تولید بیشتر ،شرایط مناسب پرورشی و آلوده نبودن محیط و وجود امکانات و پتانسیل های مناسب تکثیر و پرورش ماهیان دریایی در کشور و گونه های بومی و با ارزش ، سهولت مدیریت پرورش، از جمله مزایای این طرح است.رئیس موسسه تحقیقات شیلات کشور می گوید: استان هرمزگان ظرفیت تولید 150 هزار تن ماهی در قفس را دارد.مطلبی علت این ظرفیت هرمزگان را ، مناسب بودن امکانات فیزیکی و شیمیایی خلیج فارس و عمق مناسب آن می داند.وی می گوید: پرورش آبزیان می تواند به توانمندسازی اقتصادی منطقه و کشور کمک نموده و در عین حال زمینه اشتغال پایدار را فراهم آورد.به گفته مطلبی با ایجاد زیر ساختهای لازم می توان سالانه 500 هزار تن ماهی در قفس تولید کرد.مدیر کل شیلات هرمزگان با اشاره به وجود ظرفیت بیشتر برای تکثیر آبزیان در استان می گوید: هم اکنون یک مرکز تکثیر آبزیان در میناب وجود دارد که با راه اندازی 2 مرکز دیگر در شهرستانهای پارسیان و بندرلنگه بیش از 30 میلیون قطعه ماهی در استان تولید می شود.میرزاده افزود: با راه اندازی این مراکز بچه ماهی بسیاری از مزارع استان تامین و در صورت تولید انبوه به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر می شود.همچنین یک مرکز پرورش ماهیان دریایی در شهرستان بندر لنگه وجود دارد و مجوز 3 مرکز دیگر با توان تولید دو هزار و 276ماهی صادر شده است.میرزاده همچنین با اشاره به تولید 29 درصد میگوی پرورشی کشور می افزاید: هم اکنون این 5 مزرعه پرورش میگو با هزار و 870 هکتار سطح مفید کشت فعال هستند که با بهره برداری از4 مزرعه دیگر تا پایان برنامه پنجم توسعه ،ظرفیت سطح زیر کشت به 5 هزار هکتار می رسد. مدیر کل شیلات هرمزگان استقبال زیاد خریداران ، حمایت های بیشتردولت ازاین صنعت و بهبود کمی و کیفی در کار را از الزامات افزایش سطح زیر کشت اعلام می کند. اما این صنعت رو به رشد با موانع ومشکلاتی دست وپنجه نرم می کند.
به گفته مدیرکل شیلات هرمزگان عواملی مانند تدوین و تصویب نشدن طرح جامع توسعه تکثیر و پرورش آبزیان، اختصاص نیافتن به موقع تسهیلات بانکی مورد نیاز طرح های توسعه،نا کافی بودن آموزشهای تخصصی ،کمبود کارشناس متخصص در زمینه بیماریهای تکثیر و پرورش آبزیان دریایی، تولید پایین بچه ماهیان دریایی در آبهای جنوبی کشور و نبود سیاست تشویقی بخش خصوصی این صنعت را تهدید می کند.یکی از پرورش دهندگان و صادرکنندگان میگو می گوید: بزرگترین مشکل ،صید غیر مجاز میگو قبل از شروع فصل صید است که بر میزان ذخایر میگو تاثیر گذاشته است.میرجاوید می افزاید:در حال حاضر 37 کارخانه، مجوز فرآوری میگو را از اداره کل شیلات هرمزگان دریافت کرده اند که فقط 4 کارخانه، آنهم با 10 درصد ظرفیتشان فعال هستند.وی دلیل آنرا پرهزینه بودن تولید میگو،تورم،صید بی رویه ، قاچاق ،بیماری لکه سفید و سود بالای وام های بانکی و جریمه تاخیرآن می داند.مسئول مرکز تکثیر میگو در شهرستان جاسک هم می گوید:بیشتر تولیدکنندگان میگوبرای راه اندازی مزارع پرورش و تکثیر میگو وام بالای 450 میلیون تومان از بانک گرفته اند اما از 2 سال پیش به دلیل ورود کشند قرمز به خلیج فارس و مرگ بسیاری از آبزیان نتوانستند قسط های وام خود را پرداخت کنند.گُرگیج می افزاید: پس از 3 سال تاخیر ، این وام ها تبدیل به 900 میلیون تومان شده است.طبق مصوبه دولت 6 درصد از جرایم تاخیر تولیدکنندگان میگو به بانکها بخشیده می شود. رئيس سازمان شيلات ايران می گوید: با تحقق بسته حمايتي ميگو در كشور زمينه كار و فعاليت در عرصه آبزي پروري براي پرورش دهندگان فراهم شده است.
رازقي در گفت وگو با ایرنا با اشاره به اهميت مزارع پرورش ميگو در چرخه توليد می افزاید: هزارميليارد ريال اعتبار در بسته حمايتي دولت دربخش ميگو براي همه عوامل صنعت ميگو از جمله مراكز تكثير، مزارع پرورش، توليد غذا، فرآوري و صادرات در نظر گرفته شده است. رييس سازمان شيلات ايران می افزاید: با توجه به اينكه سود و جرايم وام پرورش دهندگان ميگو در اين بسته از سوي دولت پرداخت ميشود، آنها اصل وام خود را پس از يكسال تنفس در يك دوره پنجساله پرداخت ميكنند.مدیر كل شیلات هرمزگان اجرایی شدن بسته حمایتی دولت را در حل مشکلات صنعت پرورش میگو موثر می داند.میرزاده می افزاید:این اداره كل برای توسعه فعالیت های آبزی پروری آماده هر نوع همكاری با سرمایه گذاران بخش خصوصی و تعاونی است .به اين ترتيب، با ايجاد انگيزههاي سرمايهگذاري و جذب بخش خصوصي، ميتوان از طريق شيلات و آبزيان، جان تازهاي به رونق اقتصادي اين منطقه داد. مدیر كل شیلات هرمزگان مهمترین برنامه های اداره کل شیلات برای تحقق شعار امسال را توسعه پژوهش های کاربردی و فن آوری های نوین،توسعه و تکمیل زیر ساخت های مجتمع های آبزی پروری در نواحی ساحلی و جزایر،افزایش سهم آبزیان در الگوی مصرف،تقویت ساختار بازار،برنامه تولید حداقل 100تن انواع گونه های تجاری ماهیان دریایی،برنامه تولید دو هزار و 340 تن میگوی پرورشی، ،تولید 10 تن انواع گونه های سایر آبزیان دریایی(جلبک)، تولید 137 تن ماهیان سرد آبی و گرم آبی منابع آبهای داخلی استان، پیگیری اجرایی شدن مصوبه حمایتی میگوی پرورشی، بومی به هر روی استان هرمزگان دارای ذخایر طبیعی عظیمی از گونه های مختلف آبزیان تجاری و اقتصادی پرورشی است که توجه و سرمایه گذاری در زمینه پرورش آنها و بر طرف کردن مشکلات می تواند تحول اقتصادی در این زمینه بوجود آورد و گام مؤثری در کاهش نرخ بیکاری در منطقه برداشته شود.
نظرسنجی
اخبار مرتبط
جاسك قطب جدید صادرات نفت خام ایران می شود
الحاق بخشی از پارسیان به فارس قابل قبول نیست
رسیدن به اوج پیشرفت و تکنولوژی را در هرمزگان جستجو می کنیم
انتزاع بخشی از هرمزگان والحاق آن به فارس
هشدار صریح امام جمعه اهل سنت پارسیان
پربازدیدترین ها
مجموعه سازه گستر گامبرون
شرایط جدیدی برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت اعلام شده که براساس آن شش گروه از سهامداران نمیتوانند کارت اعتباری بگیرند.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان منطقه آزاد قشم از الکترونیکی شدن مراحل ثبت نام و تمدید کارت شهروندی قشم با هدف کاهش مراجعات حضوری برای کنترل بهتر و مقابله با شیوع ویروس کرونا در جزیره خبر داد.
جدیدترین اخبار