09

بهمن

1404


اقتصادی

01 بهمن 1404 08:40 0 کامنت

چرا طرح کالا برگ به روش دوم مطرح شد؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد که اولویت خرید مردم بیشتر گوشت و  مرغ، برنج، روغن و  حبوبات بود حال آن‌که در روزهای ابتدایی شروع طرح، شاهد کمبود روغن، گوشت و مرغ در فروشگاه ها بودیم و از سویی دیگر با  افزایش هزینه های دیگر، شوک همگانی به  تمام کالاها وارد شد و عملا کالا برگ یک میلیون تومانی نتوانست ضربه‌گیر مناسبی در برابر موج جدید گرانی‌ها برای خانوارها باشد و عملا یک میلیون تومان به ازای هر نفر، تنها امکان خرید چند قلم کالای محدود را  فراهم کرد. حال دولت برای رفع این موارد از توزیع کالاهای اساسی به روش دوم رونمایی کرده است و البته همچنان مردم را آزاد گذاشته است که در صورت تمایل، از روش اول استفاده کنند. در این طرح که احتمال می‌رود اجرایی شدن آن باعث توزیع عادلانه‌تر کالاهای اساسی شود؛ همچنان این سوال را بی‌پاسخ می‌گذارد که آیا باید منتظر ایجاد رانتی تازه در زمینه توزیع برند خاصی از محصولات باشیم یا دولت با اقدامات هوشمندانه، جلوی آن را خواهد گرفت.

آیا روش اول قدرت خرید کافی در اختیار خانوارها قرار می‌دهد؟

درست است که در این روش فرد آزاد است که برند دلخواه و کالای مورد نظر خود را انتخاب کند اما اگر منطقی باشیم؛ یک میلیون تومان چندان قدرت خریدی ایجاد نمی‌کند و از طرفی انتخاب‌ها در زمینه خرید برنج و گوشت نیز کاملا محدود است. چراکه قیمت گوشت قرمز از کیلویی یک میلیون و 500 هزار تومان فراتر رفته است و برنج‌های ارزان قیمت هندی نیز در همه فروشگاه‌ها پیدا نمی‌شود.

لذا یک میلیون تومان صرفا قدرت خریدی در حد یک بسته گوشت چرخ کرده که حدود یک میلیون تومان قیمت دارد ایجاد می‌کند. یا  اینکه فرد می‌تواند کالا برگ خود را صرف تهیه یک مرغ کامل که حدود 500 تا 700 هزار تومان تمام می‌شود؛ کند و حتی یکی دو کیلو حبوبات یا روغن 1.8لیتری با قیمت حدود 500 هزارتومان بخرد. البته خرید همین سبد کالا برای خانواده‌های پرجمعیت مقرون‌ به صرفه‌تر به نظر می‌رسد.

همان‌طور که در جدول قابل مشاهده است؛ یک خانواده 5 نفره، امکان خرید کالاهای ضرروری‌تری را برای خانواده خود دارد و با توجه به تعداد اعضای خانواده خود می‌تواند حجم متناسب‌تری از اقلام را با کالابرگ تهیه کند.

خرید ارزان‌تر با روش دوم کالابرگ

در شیوه دوم اجرای کالابرگ  که  از  بهمن ماه آغاز  می شود؛ قرار است 9 قلم کالای اساسی با  وزن مشخص به  هر نفر اختصاص داده شود. وزن کالاها در این روش؛ مرغ ۱.۵ کیلوگرم، روغن ۸۱۰ گرم، تخم مرغ ۱ کیلوگرم، برنج ۱ کیلوگرم، قند و شکر ۵۰۰ گرم، ماکارونی ۷۰۰ گرم، شیر کم چرب بسته نایلونی ۹۰۰ گرم، پنیر یو اف ۴۰۰ گرمی، ماست کم چرب ۹۰۰ گرمی است.

برای مجموع این کالاها هر متقاضی می باید بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان پرداخت کند تا بتواند بسته را  دریافت کند که عملا چیزی حدود 230 تا 180 هزار تومان به ازای هر نفر ارزان‌تر از خرید انتخابی کالا تمام می‌شود. اما باید در نظر داشت که اقلامی مثل گوشت و حبوبات در این سبد وجود ندارد ضمن اینکه کیفیت کالاهای ذکر شده نیز هنوز مشخص نیست و باید تا زمان اجرایی شدن طرح برای آن صبر کرد. به علاوه طبق اعلام دولت این کالاها به صورت بسته بندی شده و  آماده نیست بلکه هر کالا را  خود شهروند از  فروشگاه به سبد خرید خود منتقل می کند ضمنا اینکه هنوز سازوکار دقیقی مشخص نیست؛ اما هر خانوار می تواند اقلام نام برده را یکجا در  یک فروشگاه طرف قرارداد یا  هر کدام از  اقلام را  در  فروشگاه های مختلف و  در  زمان متفاوت خریداری کند. در این باره محدودیتی وجود ندارد.

از جمله معایب دیگر این روش این است که شهروند در این شیوه نمی تواند یک کالا مانند مرغ یا  برنج را  بیشتر خریداری کند چراکه سیاست اجرای این طرح این است که  با توجه به  افزایش قیمت ها، تسهیل برای خرید کالاهای اساسی فراهم شود. البته این روش مزایایی نیز دارد که علاوه بر ارزان‌تر تمام شدن کالاها، خریدکالا به قیمت قبل است. همچنین 750 کالری از نیاز  فرد را تأمین می کند.

لازم به توضیح است که متقاضیان می‌توانند تا جمعه ۱۰ بهمن ماه با شماره گیری کد دستوری*500*1463# و  انتخاب گزینه ۵ (روش دوم کالابرگ)، کد ملی سرپرست خانوار و  کدپستی محل سکونت را بفرستند تا روش دوم کالابرگ برای آنان برنامه ریزی و فعال شود.

دیدگاه ها (0)
img
خـبر فوری:

ثبت بیشترین بارندگی هرمزگان در رودان، هشتبندی و میناب