30

آبان

1403


اجتماعی

01 مرداد 1397 07:38 0 کامنت

 صبح ساحل ، اجتماعی - ستاره محمودی//  به گزارش صبح ساحل، اسما کریمی، با گرامی داشت هفته مهارت (۳۱ تیر تا ۶ مرداد)، به بیان شرح ظرفیت‌ها، فعالیت‌ها و اهداف فنی و حرفه‌‌ای استان پرداخت و افزود: درگذشته استعدادهای حرفه‌ای و شغل، هویت افراد را تشکیل می‌دادند؛ اما امروزه ارزشیابی افراد با مدرک تحصیلی و دانشگاهی آن‌ها صورت می‌گیرد و این موضوع سبب ایجاد چالشی به نام فقر مهارتی در کشور شده است.افراد بامهارت سرمایه‌های یک جامعه هستند. من معتقدم جامعه‌ای که ازلحاظ نیروی انسانی توانمند باشد، چالش ایجاد اشتغال و کاهش فقر را شکست می‌دهد.

کریمی به معرفی ظرفیت‌های فنی حرفه‌ای در استان پرداخت و گفت: آموزش‌های فنی حرفه‌ای در ۱۱ مرکز ثابت دولتی برای کارجویان شهری، در دوره‌های سه‌ماهه ارائه می‌شود.

در این مراکز ۶۸ کارگاه آموزشی وجود دارد. فعال بودن ۱۵۷ آموزشگاه آزاد فنی حرفه‌ای در سطح استان نشان‌دهنده‌ی استقبال اداره کل از توسعه‌ی دامنه‌ی فعالیت‌های بخش خصوصی می‌باشد.

از مجموع ۱۵۷ آموزشگاه آزاد، ۹۶ ویژه‌ی بانوان، ۱۲ آموزشگاه برای آقایان و ۴۹ آموزشگاه به‌صورت دومنظوره مشغول به فعالیت می‌باشند.

در سال ۹۶، هجده هزار نفر در بخش دولتی و در چهار ماه آغازین سال ۹۷، ۶۵۰۰ نفر از آموزش‌های فنی و حرفه‌ای برخوردار شدند که این تعداد حدوداً دارای رشد یک و نیم برابری نسبت به چهار ماه اول سال قبل بوده است.

وی افزود: شکل گرفتن گفتمان مهارت که باعث بالا رفتن تقاضا و ایجاد علاقه و تمایل در مردم و بیشتر شدن کارآموزان می‌شود و همچنین همکاری بیش‌ازپیش دستگاه‌های اجرایی، را از دلایل رشد تعداد مراجعه‌کنندگان اعلام کرد

به گفته کریمی کلیه‌ی خدمات ما در بخش دولتی رایگان می‌باشد و در بخش خصوصی با توجه به شهریه‌های مصوب از سوی فنی حرفه‌ای، آموزشگاه‌ها به فعالیت می‌کنند.

کارآموزان پس از پایان دوره‌ی آموزشی، جهت کسب مدرک و تائید صلاحیت و مهارت، به اداره‌ی سنجش و ارزشیابی که زیر نظر فنی حرفه‌ای می‌باشد، معرفی‌شده و در آزمون‌های کتبی و عملی فنی حرفه‌ای شرکت می‌کنند.

در چهار ماه آغازین سال، ۸۱۸۰ نفر در آزمون‌ها شرکت کردند و ۶۲۵۷ نفر موفق به دریافت گواهینامه‌ی مهارت فنی حرفه‌ای شدند. البته ما معتقدیم ارائه‌ی آموزش‌ها باید بر اساس نیازمندی، سیاست‌های نیازسنجی و سرمایه‌های بلندمدت به‌منظور اثربخشی آموزش‌های ما صورت بگیرد.

با توجه به اینکه استان ما قطب صنعتی است، باید در ارائه‌ی آموزش‌های مهارتی سرآمد باشد و اداره‌ی فنی حرفه‌ای آمادگی خود را جهت برطرف ساختن نیاز واحدهای صنعتی اعلام می‌دارد و آموزش‌های عمومی، فنی و کارآفرینی را برحسب نیازهای استان ارائه می‌دهد.

به همین جهت هدف آموزش مهارت‌های استان در سال جاری بر اساس آمایش سرزمین در دست تدوین است تا آموزش‌های مهارتی ما در بخش‌های مختلف به بهترین نحوه صورت بگیرد.

وی در راستای ایجاد اشتغال از آموزش‌های فنی حرفه‌ای عنوان کرد: در راستای ایجاد اشتغال، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان آموز فنی حرفه‌ای چندین طرح را باهدف مهارت‌آموزی، کارورزی، آموزش سربازان وظیفه، توانمندسازی زنان سرپرست خانوار در سکونتگاه‌های غیررسمی، آموزش معتادان بهبودیافته، توسعه‌ی مراکز آموزش در صنایع و توسعه‌ی آموزش دانشجویان در قالب مراکز تأسیس SCD ارائه کرده‌اند.

کریمی ادامه داد: یکی از مهم‌ترین طرح‌هایی که سازمان فنی حرفه‌ای دنبال می‌کند، طرح مهارت‌آموزی در محیط واقعی کار می‌باشد.

افراد علاوه بر مهارت‌آموزی در مراکز ما، با مراجعه به یک واحد صنفی یا صنعتی مهارت‌آموزی را در محیط واقعی کار کسب می‌کنند.

علاقه‌مندان می‌توانند با مراجعه به یکی از مراکز آموزشی ما در این طرح شرکت کنند و به سمت واحدها هدایت می‌شوند و در این آنجا به‌صورت رایگان مشغول کسب مهارت می‌شوند.

افراد در مدت آموزش در این واحدها مشمول قانون کارشده و بیمه‌ی آن‌ها در صورت تمایل به پذیرش کارآموزان در محیط کار توسط کارفرما تا دو سال بر عهده دولت است.

این برنامه باهدف شناسایی افراد توسط بنگاه‌های اقتصادی و جذب آن‌ها برای کار طراحی‌شده و افراد می‌توانند پس از کسب مهارت‌های لازم، به کارآفرینی مشغول شده و با گرفتن جواز کسب، کسب‌وکار جدیدی راه‌اندازی کنند.

این طرح کارورزی برای شرکت‌کنندگان هزینه‌ای ندارد اما شامل شرایط خاصی است مانند اینکه افراد باید فارغ‌التحصیل از رشته‌ای باشند که بیشتر از سه ماه از پایان فارغ‌التحصیلی آن‌ها گذشته باشد.

درواقع این طرح باهدف کاهش بیکاری فارغ‌التحصیلان برنامه‌ریزی‌شده است. طرح مهارت‌آموزی در محیط واقعی کار در استان ما با استقبال زیادی از سوی مردم روبرو شده است.

با برگزاری نشست‌ها در بنگاه‌های اقتصادی، توجه استاندار و فعالیت مدیران در اجرای این برنامه، افراد زیادی زیر نظر این طرح در حال آموزش هستند تا سریعاً جذب بازار کار شوند.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای هرمزگان همچنین گفت: از ابتدای شروع این طرح از سال ۹۶، ۷۹۶ نفر در استان هرمزگان مشغول آموزش هستند.

کارورزان در صورت ثبت‌نام در سامانه‌ی اداره‌ی کار، هزینه‌ای بابت آموزش توسط دولت به آن‌ها پرداخت می‌شود. ۷١۰ واحد اعلام همکاری با این طرح کرده و تمامی آن‌ها مجوز لازم برای پذیرش کارورز را دریافت کرده‌اند.

در سامانه‌ی کارورزی حدود شش هزار نفر ثبت‌نام کرده بودند که از میان آن‌ها١۸۰۰ نفر شرایط لازم برای این طرح را داشته و مشغول به کارشده‌اند؛ اما توجه ما به این افراد محدود نشد.

ما با باقی شش هزار نفر در تماس بودیم و تعهد دادیم که در سامانه‌ی مهارت‌آموزی به آموزش این افراد بپردازیم چراکه این‌ها افرادی بودند که نسبت به اشتغال علاقه و آمادگی نشان داده بودند و ما بانک اطلاعاتی کاملی از آن‌ها داشتیم و این فرصت را غنیمت شمردیم که آن‌ها را در سایر طرح‌ها و رشته‌ها مشغول به کارکنیم.

کریمی در ادامه به توضیح طرح آموزش سربازان وظیفه پرداخت و گفت: با توجه به اینکه جوانان جویای کار پس از پایان خدمت سربازی، نیروی کار محسوب می‌شوند، تفاهم‌نامه‌ای میان وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی و ستاد کل نیروهای مسلح منعقد شد.

بر اساس این تفاهم‌نامه هر سربازی با توجه به علاقه خود و نیازمندی بازار کار، مهارت‌های موردنظر خود را در طول دوران سربازی کسب کند.

این طرح از شش ماه دوم سال ۹۶ آغاز و در حال حاضر ۹۰۸ سرباز مشغول آموزش و کسب مهارت‌های فنی حرفه‌ای در سطح استان هستند.

خوشبختانه نیروهای مسلح درزمینه‌ی افزایش اشتغال با تأکیدات مقام معظم رهبری، همکاری خوبی از خود نشان داد. در این مسیر بخشی از تجهیزات و امکانات توسط نیروهای مسلح در اختیار ما قرار داده شد.

وی ادامه داد: از دیگر طرح‌های فنی حرفه‌ای باهدف اشتغال، طرح توانمندسازی زنان سرپرست خانواده و ساکنین بافت‌های فرسوده در محله‌های هدف است.

بر اساس تفاهم‌نامه‌ای که میان وزارت راه و شهرسازی و سازمان آموزش فنی حرفه‌ای منعقدشده، اداره‌ی فنی حرفه‌ای با توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، توجه ویژه‌ای به بحث تحقق عدالت اجتماعی و معیشت بانوان داشته است.

١۴۹ نفر در حال آموزش درون محلات هدف‌گذاری شده (محله‌ی چاهستانی ها، کمربندی، بهشت‌زهرا، کوی آیت‌الله غفاری) در رشته‌های تأسیسات، برق، کیف دوزی چرمی، خیاطی و صنایع‌دستی می‌باشند؛ اما یکی از مشکلاتی که بر سر راه این طرح قرار دارد این است که رشته‌های مهارتی به تجهیزات زیادی نیاز دارند و امکانات موجود در کارگاه‌های آموزشی باید مطابق با حداقل استانداردهای ایمنی باشد.

بسیاری از رشته‌ها مانند تراش‌کاری ظرفیت لازم برای آموزش در سطح محلات را ندارند. باید شرایطی مهیا شود که افراد علاقه‌مند از محلات به مراکز مجهز ما بیایند.

کریمی اضافه کرد: به‌منظور کاهش آسیب‌های اجتماعی، اداره کل دوره‌های آموزشی در کمپ‌های ترک اعتیاد تحت عنوان طرح آسیب دیدگان اجتماعی و معتادان بهبودیافته را برگزار کرد که در چهار ماه آغازین سال جاری، ۶۰۵ نفر در کمپ‌ها، از آموزش‌های فنی حرفه‌ای برخوردار شده‌اند.

وی با اشاره به طرح آموزشی جوار کارگاهی اظهار داشت: یکی از طرح‌های موردتوجه ما، توسعه مراکز آموزشی جوار کارگاهی است. این مراکز آموزشی در کنار صنایع مهم استان برگزار می‌شوند و تأکید به تأسیس مراکز بین کارگاهی از بزرگ‌ترین خواسته‌های اداره فنی حرفه از مدیران صنایع استان است.

برای تمامی صنایع استانی امکان برگزاری کارگاه‌های آموزشی در کنار بخش تولید فراهم می‌باشد. این طرح باهدف آموزش نیروهای موردنیاز صنایع و اعتبار مهارت شاغلینی که در واحدهای صنعتی کار می‌کنند، برنامه‌ریزی‌شده است.

در همی‌نهفته‌ی مهارت در شرکت فولاد یک مرکز آموزشی راه‌اندازی شده است تا آموزش کارورزان متناسب با نیاز بازار در جوار همان صنعت اتفاق بیفتد.

تاکنون صنایعی چون : جوار سیمان قشم، جوار آلومینیوم المهدی، کشتی‌سازی و صنایع فراساحل و منطقه ویژه‌ اقتصادی خلیج‌فارس. اعلام آمادگی کرده‌اند

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای هرمزگان به دیگر طرح‌های آموزشی اشاره کرد و اظهار داشت: در حال حاضر مراکز جوار کارگاهی نداجا و فولاد مشغول به کار هستند و سایر صنایع نام‌برده در حال پیگیری و خریداری تجهیزات می‌باشند.

از دیگر طرح‌های آموزشی فنی حرفه‌ای، آموزش دانشجویان در قالب مراکز تأسیس SCD در جوار دانشگاه‌ها است. ما با اظهار این نکته که هدف از آموزش، کسب مهارت است و به دلیل اینکه با عده کثیری از فارغ‌التحصیلان بیکار مواجه شده‌ایم، آمادگی خود را برای تأسیس مراکز آموزشی برای دانشجویان اعلام کرده‌ایم.

این طرح یکی از طرح‌های مؤثر درزمینهٔ ی آموزش دانشجویان است.

آموزش‌های ما در حوزه‌ی نرم‌افزارهای تخصصی، فناوری اطلاعات، کارآفرینی، کسب‌وکار و حوزه‌های فنی در دانشگاه‌های هرمزگان، سما، پیام نور، پیام نور واحد قشم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم می‌باشد.

البته مرکز آموزشی ما در دانشگاه آزاد واحد بندرعباس در دست احداث است.

مدیرکل آموزش‌های فنی حرفه‌ای استان در پایان گفت: برنامه‌های ما در هفته‌ی مهارت که از ۳۱ تیر آغازشده و تا ۶ مردادماه ادامه می‌یابد، بر اهمیت مهارت‌آموزی تأکید دارد.

ازجمله این برنامه‌ها، برگزاری نمایشگاه‌های دستاوردهای مهارت آموختگان ما، دوره‌های کوتاه‌مدت گذری بر مهارت به‌صورت رایگان، افتتاحیه آموزشگاه‌های آزاد و مسابقات می‌باشد.

در هجدهمین مسابقات ملی مهارت، هیجده شرکت‌کننده در پانزده رشته از استان هرمزگان پس از گذراندن اردوهای آمادگی با حضور استادان مجرب، در مرحله‌ی کشوری موفق به دریافت مدال برنز در رشته‌ی طراحی فضای سبز و کسب سه دیپلم افتخار در رشته‌های قنادی، جوشکاری و الکترونیک شدند.

دیدگاه ها (0)
img