15

آبان

1403


فرهنگی و هنری

11 اسفند 1397 09:59 0 کامنت

 

همایش معماری بستکی روز پنجشنبه نهم اسفند با حضور مقامات استانی و کشوری و برخی مفاخر معماری کشور ازجمله پرفسور عبدالمجید ارفعی از آخرین بازماندگان مترجم خط میخی ایلامی در جهان و از مهم‌ترین کتیبه خوانان ایرانى در تالار فاروق اعظم شهرستان بستک برگزار گردید.

این همایش با هدف معرفی بناهای تاریخی و معاصر معماری بستک، تقدیر از اساتید معماری قدیم و معاصر و رونمایی از کتاب «سبک معماری بستکی» دکتر فریدون فراهانی برگزار شد.

سید بدر آل عبایی، شهردار بستک درباره ایده برگزاری این همایش به «صبح ساحل» گفت: با توجه به قدمت و تاریخ معماری بستک و همچنین به‌کارگیری این سبک در کشورهای دیگر بر آن شدیم در خاستگاه اصلی این سبک یعنی شهر بستک، توجه بیشتری به این نوع معماری شود. شهردار بستک افزود: برگزاری این همایش می‌تواند در جلب‌توجه مقامات عالی‌رتبه کشوری و استانی، حفظ آثار تاریخی بستک و جذب اعتبارات مؤثر باشد.

در ابتدای این همایش صلاح‌الدین احمدی رئیس شورای شهر بستک از تلاش شهاب‌الدین ارفعی تقدیر نموده و گفت: بسیاری از پروژه‌های شهر بستک ازجمله دهکده بام گردشگری حاصل مشاوره‌های ایشان است. وی همچنین از تلاش‌های دکتر فریدون فراهانی محقق و پژوهشگر معماری بستکی قدردانی نمود.در ادامه این همایش برخی مقامات استانی، کشوری و شهرستان به ایراد سخنرانی پرداختند. پرفسور عبدالمجید ارفعی متخصص زبان باستانی نیز به معرفی سنگ‌نوشته‌های باستانی پرداخت.

محمد شکرچی زاده، رئیس مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی رویکردهای توسعه پایدار در سواحل جنوبی و بیکرانه را برشمرد و گفت: استفاده از ظرفیت‌های دریا به‌عنوان محور توسعه اقتصادی و فرهنگی، بالا بردن قابلیت زیست پذیری جهت جذب جمعیت در منطقه و احیای سکونتگاه شهری و روستایی واجد ارزش‌های تاریخی و فرهنگی ازجمله رویکردهای توسعه پایدار است.

ناصر شریفی، نماینده غرب هرمزگان نیز با بیان اینکه معماران بستکی پس از مهاجرت به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در سال 1890 منجر به ساخته‌شدن بنای بستکیه در دبی شدند، گفت: شهرستان بستک نه‌تنها در معماری بلکه در علم، فرهنگ، موسیقی و سیاست جهش‌های بسیاری داشته است. بطوریکه جایزه بزرگ مصطفی که جایزه ویژه علم و فناوری جهان اسلام است در سال 2017 به محمدامین شکراللهی بستکی اهدا گردید.

شهاب‌الدین ارفعی استاد دانشگاه و مشاور بین‌المللی یکی دیگر از سخنرانان این همایش بود. 

وی خاطرنشان ساخت: اتفاقی که در حوزه فرهنگی میفتد کار فردی نیست و حاصل تلاش گروهی است. چند سال پیش صحبت کردن از معماری بستک با طعنه و شوخی همراه بود اما امروز معماری جنوب کشور یعنی فارس و دریای عمان تا حدودی شناخته‌شده و در مورد آن تحقیق و تفحص صورت می‌گیرد.

همتی، استاندار هرمزگان با بی‌نظیر توصیف کردن این استان گفت: بستک با جوانانش در حال جوانه زدن است. خوشحالیم که در بستک می‌توان با تکیه‌بر گذشته، آینده را ساخت. اگر جامعه‌ای نتواند گذشته خود را بشناسد از آن بی‌بهره می‌ماند. 

وی با تقدیر از آمار بالای مشارکت مردم غرب استان گفت: بستک باید هویت‌سازی کند. محله بستکیه در شهر دبی افتخار بستک و نشان‌دهنده نشر فرهنگ بستک است. بستک حتی در حوزه پزشکی در حال برند سازی است. استاندار در پایان قول تسریع فرایند بازسازی خانه کاظم را با همکاری دستگاه‌های ذی‌ربط داد.

سید هادی احمدی رویینی مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطه‌ها و بافت فرسوده کشور به نمایندگی از نهاد ریاست جمهوری و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در این همایش حضور داشت. 

رویینی عنوان کرد: چیزی از معماری بستکی نمی‌دانم و از این بابت متأسفم اما به نظر می‌رسد این همایش به اهداف خود رسیده است. وی افزود: از دیدگاه میراث فرهنگی تمدن‌ها سه گونه میراث‌خوار، میراث ساز و میراث دار هستند که بدترین نوع آن میراث‌خوار بودن است یعنی هیچ میراثی نسازیم و آنچه را که پیشینیان برجا گذاشتند مصرف کنیم که این امر در هیچ تمدنی پسندیده نیست اما بستک میراث دار و میراث ساز است.

این مسئول با تأکید بر توسعه پایدار از طریق گردشگری گفت: مردم بستک به صادرات معماری بستکی در گذشته افتخار می‌کنند اما باید الآن نیز این معماری را صادر کرد.

دکتر فریدون فراهانی محقق و پژوهشگر به معرفی کتاب معماری بستکی و چهار نوع سبک این معماری ازجمله سبک خاندان معمار، سبک حاجی استاد، سبک تجددگرایی و سبک ترکیبی معماری بستک و مناطق مرکزی ایران و شیراز پرداخت. 

این استاد دانشگاه تصریح کرد: بستک جزء شهرهایی است که در زمینه معماری حرف برای گفتن دارد. این شهر نیاز به یک چهارچوب فکری دارد که بتوانیم آن را به‌عنوان سبک بشناسیم. شهر بستک علاوه بر معماری در فرهنگ واژگان نیز جای کار کردن دارد.

همچنین در این همایش از تمبر یادبود همایش رونمایی و از نفرات برگزیده مسابقات طراحی و عکاسی تقدیر شد.

دیدگاه ها (0)
img