03

دی

1403


اجتماعی

شهرستان‌ها

10 مرداد 1398 08:29 0 کامنت

پدیده فرونشست زمین در دشت میناب تا جایی پیشروی کرده که علاوه بر ایجاد فروچاله در اماکن دولتی و تخریب زیرساختی باعث شده تا زندگی اهالی۳۰ روستا در سرطان زمین قرار گیرد.

 

به گزارش صبح ساحل به نقل از هرمز، میناب سرزمینی جلگه‌ای است که به دلیل داشتن منابع آب شرب به ویژه رودخانه میناب به یکی از قطبهای کشاورزی استان هرمزگان تبدیل شده است. بقیه مناطق میناب کوهستانی و بیابانی می‌باشد و به علت موقعیت بندری این شهرستان، نوار ساحلی نیز بخشهایی از آن را در برگرفته است. در طول این نوار ساحلی بندرهای تیاب، کلاهی، کرگان، کوهستک و سیریک قرار دارند که این بنادر ازمراکز مهم صید ماهی به شمار می‌آیند.



این شهر تاریخی با قدمت بیش از هزار سال که بعنوان منبع صادر کننده آب به مرکز استان با خود یدک می کشید در یک دوره طولانی خشکسالی با برداشت های غیر اصولی و غیر کارشناسی شده آب ذخایر زیرزمینی تبدیل به ویترینی از فروچاله ها شده است.

طولانی شدن خشکسالی های اخیر، وضعیت دشت میناب را بحرانی تر کرده، تا مردم برخی از مناطق این شهرستان هر لحظه نگران خطر فرونشست زمین و ایجاد فروچاله های غیرمترقبه باشند.


براساس آخرین آمارها، فروچاله ها ۳۰ روستا در بخش های بندزرک و مرکزی میناب از جمله روستاهای غرب شهرستان میناب بیشتر ازسایر روستاها در معرض این بحران قرار دارند که از این تعداد می توان به روستای گورزانگ ، محمودی ، باغگُلان ، تم بلوچان ، نصیرایی ، تالار ، تمبانو ، تم بساط، چلوگاومیشی ، تم گوهر ، کناران ، میر آباد ، کلو ، کلیبی ، سرباران و کلنتان که روزی قطب تولید محصولات باغی و زراعی بودند، اشاره کرد.



وضعیت این فروچاله ها پس از بحرانی شدن و راهکارهایی که تاکنون برای این موضوع ارائه شده ، شامل وعده هایی چون قطع برداشت هرگونه آب از منابع زیرزمینی و طرح احیا و تعادل بخشی منابع آبی، استفاده از آب سد استقلال برای مصارف کشاورزی،بازدید و نشست های تخصصی با مسئولان کشوری و اعضای کمیسیون مجلس برای اتخاذ راهکارهای جدید بوده که همچنان سرطان زمین زندگی اهالی بیش از ۳۰ روستا را با مشکل مواجه کرده است.



برداشت های غیر اصولی و استحصال بی رویه از دشت های میناب

محمد احمدی فرماندار ویژه شهرستان میناب اظهار کرد: برداشت های غیر اصولی و استحصال های بی رویه از دشت های میناب بدون توجه به کارهای کارشناسی شده و زیست محیطی موجب شد این دشت طلایی به محلی جهت گسترش فروچاله ها تبدیل شود و نه تنها باعث توسعه کشاورزی نشود بلکه ساکنان روستایی را نیز به مشکلات عدیده ای مواجه کرد.


وی بیان کرد: از نمایندگان و اعضای فراکسیون های مختلف مجلس که در این همایش حضور دارند تقاضا داریم همانگونه که استاندار و نماینده شرق هرمزگان در مجلس شورای اسلامی آستین همت را بالا زده و احیای این دشت زخم خورده را آغاز کرده اند، اعضای فراکسیون های مجلس نیز وزارتخانه های نیرو و جهاد کشاورزی را مکلف کنند تا با تامین اعتبار شتاب بیشتری به احیای این دشت دهند.



کارشناسان زمین شناسی براین باورند که هر لحظه امکان فرونشست زمین در دشت میناب وجود دارد که در صورت وقوع باید منتظر یک فاجعه بزرگ انسانی بود.
فروچاله‌ها ۳۰ روستای شهرستان میناب را درگیر خود کرده است.

اطراف روستا‌های تمبک، گورزانگ، نصیرایی، باغ گلان و چلو گاو میشی، فرو چاله‌های زیادی به عمق ۲، ۳،۴ و حتی دربرخی نقاط ۱۰ متر ایجاد شده است

گفته می‌شود از وسعت ۳۰ هزار هکتاری دشت میناب بیش از ۸ هزار هکتار آن درگیر فروچاله است.


فروچاله‌ها اکنون از روستا‌ها عبورکرده و به شهر میناب رسیده و منازل مسکونی مردم را تهدید می‌کنند.


میناب با مساحت ۳۰هزار و ۹۵۲ کیلومتر مربع در جنوب شرقی هرمزگان قرار گرفته است و ارتفاع آن از سطح دریا ۲۷ متر می باشد.

دیدگاه ها (0)
img