02

آذر

1403


اقتصادی

28 بهمن 1391 09:26 0 کامنت

صبح ساحل ، اقتصادی -به دنبال خبر فروش قطعی و پیش فروش خودرو در نمایندگی های ایران خودرو و سایپا بیشتر مردم منتظر این بودند که قیمت خودرو در بازار کاهش یابد و دلالان و واسطه گران بازار گرمی را که برای خرید و فروش خودرو دست و پا کرده بودند از دست بدهند.

با ابلاغ مصوبه جدید قیمت‌گذاری و افزایش قابل توجه قیمت رسمی خودروهای داخلی، خودرو سازانی که تاکنون عرضه خود را محدود کرده و ثبت نام خودرو را به تاخیر می انداختند هم اکنون اقدام به پیش فروش و فروش قطعی خودرو کرده اند . پیش فروشی که به گفته خودروسازان برای کنترل بازار ، قطع واسطه گری و کوتاه کردن دست واسطه ها که این روزها بدون هیچ نگرانی و نظارتی، سودهای کلانی به جیب می زنند، انجام می شود اما با بررسی قیمتهای بازار در طی این چند روز اخیر به این موضوع پی بردیم  که ابلاغ این مصوبه و فروش خودرو نیز تسکین دردی برای وضعیت بحران زده این صنعت نبوده است.البته این نکته را نیز باید متذکر شد که ایران خودرو با وجودی که برای فروش قطعی اقدام کرده اما هنوز خبری از عرضه خودرو با شرایط تحویل فوری نیست , و شاید همین علت است که قیمت خودرو در بازار همچنان روندی صعودی دارد.

جالب تر از همه این که با وجودی که خودروساز قیمت خودروها را قیمت حاشیه بازار تعیین کرده است و زیاد با قیمت های بازار آزاد فرقی نمی کند اما استقبال مردم از فروش قطعی و پیش فروش خودرو ها در نمایندگی های ایران خودرو در بندرعباس بی سابقه بوده و هم اکنون در بعضی نمایندگی های این شهر ثبت نام برای فروش قطعی یا پیش فروش متوقف شده است.

این استقبال مردم با توجه به قیمت بالا و با توجه به این که بسیاری از مردم از این قیمتهای نجومی گله دارند نشان از این دارد که مردم به ماشین به عنوان یک کالای سرمایه ای نگاه می کنند و با وجود نقدینگی که شاید بعضی ها در دست داشته باشند ترجیح می دهند که برای خودرو سرمایه گذاری کنند.به گفته کارشناسان ، خودروسازان برای پیش فروش قطعی خودرویی که زمان تحویل‌ آن چند ماه آینده است، حدود 90 درصد ارزش روز خودرو را طلب می‌کنند. این موضوع باعث از بین رفتن جذابیت این نوع پیش فروش برای خریداران و مراجعه آنها به بازار آزاد می‌شود.

همچنین گفتنی است که  نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی نیز به مصوبه اخیر دولت به خودرو سازان ایراداتی وارد کردند و خواستار بررسی و رفع ایرادات موجود از سوی دولت شده اند.عضو کمیسیون صنایع مجلس با اشاره به جلسه این کمیسیون با وزیر صنعت، گفت: در این جلسه مقرر شد، کمیته ویژه‌ای بین دولت و مجلس برای بازنگری در مصوبه اخیر قیمت‌گذاری خودرو و تدوین دستورالعمل جدید تشکیل شود.

بهروز نعمتی با بیان اینکه کمیته ویژه دولت و مجلس برای قیمت‌گذاری خودرو با حضور مسئولان وزارت صنعت و اعضای کمیسیون صنایع تشکیل می‌شود، گفت: مصوبه قیمت‌گذاری خودرو در این کمیته مورد بازنگری قرار خواهد گرفت و علاوه بر این، فروش‌هایی که توسط خودروسازان آغاز شده نیز مورد بازنگری و تجدیدنظر قرار می‌گیرد.

وی با بیان اینکه کمیسیون صنایع مجلس ایراداتی را در مورد مصوبه قیمت‌گذاری خودرو وارد می‌داند، افزود: یکی از این ایرادات آن است که مبنای قیمت‌گذاری خودرو، ارز مبادله‌ای است در حالی که سهم ارزبری هر خودرو بسته به میزان داخلی‌سازی آن با خودروهای دیگر متفاوت است. وی ادامه داد: همچنین براساس مصوبه قیمت‌گذاری خودرو، قیمت‌های جدید باید بین قیمت محاسباتی و قیمت کف بازار تعیین شود که این مسئله باعث رانت‌خواری در بازار خودرو خواهد شد و اعضای کمیسیون صنایع معتقدند این نوع قیمت‌گذاری باید مورد تجدیدنظر قرار گیرد.

در این زمینه یک عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی مدعی شده است که برخی خودروسازان و واسطه‌های بازار خودرو برای جلوگیری از کاهش قیمت این محصول با هم تبانی کرده‌اند.

امرالله امینی می‌گوید: خودروسازان در حال حاضر برخی محصولات خود را به صورت پیش فروش عرضه می‌کنند این در حالی است که باید عرضه خودرو با موعد تحویل یک ماهه آغاز شود تا قیمت‌ها در بازار آزاد شکسته و سقوط کند.

این کارشناس صنعت خودرو اظهار می‌کند: ‌دلالان و واسطه‌های مرتبط با برخی افراد در شرکت‌های خودروساز، برای حفظ منافع نامشروع خود قیمت‌ها را در حد بالایی نگه داشته و از سقوط قیمت‌ها جلوگیری می‌کنند.در این زمینه یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز سپردن اختیار قیمت‌گذاری خودرو به خودروسازان را موجب افزایش قیمت این محصول می‌داند.

موید حسینی صدر می‌گوید: افزایش شدید قیمت خودرو رانت‌های چند هزار میلیارد تومانی نصیب شبکه‌های رانتی خودروسازان کرده است.این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی کاهش 50 درصدی تعرفه واردات خودرو را از جمله راهکارهای موجود برای مهار قیمت‌ها در بازار دانسته و اظهار می‌کند: به محض اعلام چنین تصمیمی از سوی مسوولان شاهد کاهش قیمت خودرو خواهیم بود.

البته حسینی صدر اظهار می‌کند که مطمئنم شبکه سودجویی و رانت که به صورت غیر مستقیم در صنعت خودرو با قدرت مشغول کسب منافع خود هستند مانع از اجرایی شدن این راهکار خواهد شد.

در این شرایط برخی مصرف‌کنندگان همچنان در انتظار تحقق وعده‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت برای افزایش عرضه و کاهش قیمت خودروها در بازار هستند. این مصرف‌کنندگان براساس توصیه معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از خرید خودداری کرده‌اند تا به گفته وی "قیمت‌ها در بازار خودرو متعادل شود.

دیدگاه ها (0)
img