29

آبان

1403


سلامت

24 مرداد 1399 19:42 0 کامنت

محققان موفق به کشف نانوبادی‌های جدیدی شده‌اند که کروناویروس را مسدود می‌کند و باعث می‌شود که سُنبله‌ها یا تاج این ویروس در حالت غیرفعال قفل شوند.

به گزارش صبح ساحل و به نقل از آی ای، عفونت های ناشی از ویروس کرونا که با نام علمی "SARS-CoV-2" نیز شناخته می شود، با قدرت مخرب و غیرقابل تصور، ایجاد اختلافات مشکلات جدی اقتصادی، گرفتن جان های بسیار و افزایش هزینه های بهداشت و سلامت در سراسر جهان همواره رو به افزایش است.

با این حال محققان طبق یک مطالعه جدید می گویند مجموعه جدیدی از نانوبادی های مصنوعی با موفقیت این روند اتصال را مختل کرده و به طور موثری ویروس را خنثی می کنند. علاوه بر این، برخی از این نانوبادی ها به اندازه کافی برای بکارگیری در برنامه های مبتنی بر هواپخش قوی هستند که پنجره جدیدی را رو به ساخت یک ماده با قابلیت توزیع گسترده برای جلوگیری از بیماری کووید-19 باز می کند.

محققان می گویند این نانوبادی ها تاج یا سنبله های کروناویروس را در حالت "غیرفعال" قفل می کنند.

نانوبادی ها همان پادتن ها یا آنتی بادی های تک دامنه ای(single-domain antibodies) هستند.

تاکنون ما دریافته ایم که کروناویروس چگونه سلول های انسانی را از طریق تعامل بین پروتئین سنبله و گیرنده سلول میزبان انسان به نام "ACE2" آلوده می کند.

براساس این مطالعه، کروناویروس جدید که بیماری کووید-19 را ایجاد می کند، با استفاده از پروتئین سنبله و گیرنده سلول میزبان، وارد سلول های میزبان انسان می شود، اما نانوبادی های مصنوعی جدید تعامل بین ویروس و گیرنده سلول میزبان انسان را مختل می کنند.

بدون این ارتباط بین پروتئین سنبله و ACE2، کروناویروس نمی تواند عفونت خود را پیش ببرد و براساس این مطالعه، وقتی این تعامل مختل شود، ویروس خنثی می شود. به همین دلیل است که دانشمندان آنتی بادی ها یا پادتن های تک دامنه ای(نانوبادی ها) را تولید کرده اند که قادرند این تعامل مهم بین ویروس و سلول های میزبان انسانی را مختل کنند.

دانشمندان گروهی از نانوبادی ها را یافتند که قادر به اتصال به چندین "اپیتوپ"(epitope) روی سنبله ویروس هستند و ACE2 را از طریق یک جفت مکانیسم منحصر به فرد مسدود می کنند.

یک اپیتوپ قسمتی از یک آنتی ژن است که توسط سیستم دفاعی تشخیص داده می‌شود.

اولین بار میکروسکوپ الکترونی عبوری کریوژنیک(cryo-EM) یک نانوبادی فوق العاده پایدار موسوم به "Nb6" را نشان داد. این نانوبادی، به سنبله پروتئینی کروناویروس جدید می چسبد یا آن را به یک ترکیب کاملاً غیرفعال تبدیل می کند و هر دامنه اتصال گیرنده(RBD) به حالت خنثی و غیرقابل دسترسی خود قفل می شود.

بنابراین، پروتئین سنبله در این حالت خنثی مانند یک کلید خیلی کوتاه که نمی تواند قفل را باز کند، می شود که در نهایت باعث می شود که کروناویروس نتواند با ACE2 در سلول های انسانی ارتباط برقرار کند.

یک مکانیسم دیگر، یک نانوبادی سه گانه به نام "mNb6-tri" است که تاج کروناویروس را خنثی می کند.

قابل ذکر است که نانوبادی "mNb6-tri" در عملیات های مختلف، پایدار و کاربردی است و به عبارت دیگر می توان گفت قوی بنیه است. این خصوصیات کیفی قدرتمند به این معنی است که این نانوبادی خنثی کننده کروناویروس می تواند از طریق هواپخش ها توزیع شود و مستقیماً آن را به بافت هایی که مسیرهای هوایی انسان مانند گلو و ریه ها را تشکیل می دهند، برسانند.

این امر بسیار مهم است، زیرا می تواند نویدبخش توسعه نوعی عامل پیشگیری از عفونت که برای بیماران بسیار مسالمت آمیز است باشد و می تواند به مهار بدترین بیماری همه گیر قرن اخیر کمک کند.

دیدگاه ها (0)
img