02

دی

1403


سلامت

07 بهمن 1399 18:50 0 کامنت

به لطف تلاش دکتر "محمد معین صفایی" دانشمند ایرانی دانشگاه "رود آیلند" یک "پانسمان هوشمند" جدید ساخته شده است که می‌تواند در لحظه از ابتلا به عفونت‌های مضر جلوگیری کند و با نانولوله‌های کربن می‌تواند وضعیت عفونت در زخم‌ها را پیگیری کند.

 

به گزارش صبح ساحل، به نقل از آی‌ای، همه می‌دانند که پانسمان یا اصطلاحا "چسب زخم" برای پوشاندن و بهبود زخم‌های پوستی چقدر عالی است، اما تاکنون به پتانسیل این پانسمان‌ها در تشخیص عفونت‌ها توجه نشده است.

با توجه به مطالعه اخیر منتشر شده در مجله Advanced Functional Materials، محققان با استفاده از نانوحسگرهای جاسازی شده در الیاف پانسمان، ابزاری کاربردی و غیرتهاجمی را برای شناسایی و نظارت بر عفونت رخ داده در محل زخم ایجاد کرده‌اند.

"دانیل راکسبری" از دانشگاه "رود آیلند"(URI) می‌گوید: نانولوله‌های کربنی تک جداره درون این پانسمان با تشخیص غلظت "هیدروژن پروکسید" قادر به شناسایی عفونت در محل زخم هستند.

"راکسبری" می‌گوید: تاکنون در استفاده از نانولوله‌ها در برنامه‌هایی از این دست با چالش مواجه بودیم تا هم زیست سازگار باشند و هم نسبت به محیط اطرافشان حساس باقی بمانند.

وی افزود: میکروفیبرها یا ریزالیافی که نانولوله‌های کربنی را در خود جای می‌دهند، هر دوی این کارها را انجام می‌دهند. این نانولوله‌ها به "هیدروژن پروکسید" درون زخم‌ها حساس هستند.

یک دستگاه پوشیدنی کوچک، این پانسمان هوشمند را کنترل کرده و به صورت بی‌سیم(از طریق ارتباط نوری) سیگنال‌های نانولوله‌های کربنی تعبیه شده در پانسمان را تشخیص می‌دهد. سپس این سیگنال می‌تواند به دستگاهی مانند تلفن هوشمند منتقل شود که توانایی ارسال هشدارهای خودکار به بیماران یا ارائه دهندگان خدمات بهداشتی را دارد.

"راکسبری" می‌گوید: این دستگاه فقط برای اهداف تشخیصی استفاده خواهد شد. امید است که این دستگاه در مراحل اولیه عفونت را تشخیص دهد و استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها را کاهش دهد و از اقدامات ناخوشایند مانند قطع اندام جلوگیری کند.

وی افزود: ما فکر می‌کنیم که این پانسمان هوشمند به ویژه در مبتلایان به دیابت که مدیریت زخم‌ها در آنها حیاتی است، بسیار مفید باشد.

علاوه بر "راکسبری"، "محمد معین صفایی" و "میشل گراولی" نیز در ساخت این "پانسمان هوشمند" مشارکت داشته‌اند.

"صفایی" می‌گوید: پروفسور "راکسبری" از ایده طراحی فناوری‌های پوشیدنی مبتنی بر نانولوله‌های کربنی بسیار حمایت کرد و من از انجام این پروژه بسیار هیجان زده شدم.

"صفایی" برای ایجاد این پانسمان جدید از فناوری‌های پیشرفته بی‌شماری استفاده کرد.

وی گفت: ما یک فرآیند تولید میکروفابریک را طراحی و بهینه کردیم تا دقیقاً نانوحسگرها را درون الیاف منسوج قرار دهیم. ما از میکروسکوپ‌های پیشرفته برای مطالعه ساختار موادی که تولید کردیم، استفاده کردیم. من همچنین از یک طیف‌سنج خانگی و نزدیک به مادون قرمز برای بهینه‌سازی ویژگی‌های نوری این پانسمان استفاده کردم.

"راکسبری" گفت: سلول‌هایی که ما برای آزمایش این پانسمان استفاده کردیم، به عنوان فیبروبلاست و میکروفاژ(گلبول‌های سفید خون) شناخته می‌شوند که در حضور باکتری‌های بیماری‌زا هیدروژن پروکسید تولید می‌کنند. اگر همه چیز خوب پیش برود، ما به آزمایش روی موش‌ها خواهیم پرداخت.

این پانسمان هوشمند مجهز به نانولوله‌های کربنی می‌تواند متخصصان مراقبت‌های بهداشتی را از وضعیت بیمار مطلع سازد که به نوبه خود باعث صرفه‌جویی در زمان درمان می‌شود.

 

منبع:ایسنا

دیدگاه ها (0)
img