15

آبان

1403


اقتصادی

28 بهمن 1399 20:42 0 کامنت

به گزارش صبح ساحل، مقایسه نمودارهای قیمت دلار و قیمت مرغ از سال 1397 تاکنون نشان می دهد که اثری از دلار 4200 تومانی در قیمت نهایی مرغ نیست و در 3 سال گذشته این کالای پرمصرف با قیمت دلار آزاد؛ و منطق قیمتگذاری یک کیلو مرغ یک دلار؛ به دست مصرف کننده ایرانی رسیده است.

ضمن اینکه به تصریح صادق خلیلیان وزی اسبق جهاد کشاورزی تمام گردش مالی صنعت مرغ کشور فقط 33 هزار میلیارد تومان معادل 1.2 میلیارد دلار در سال است.

خلیلیان به صراحت گفت: بر اساس بررسی‌هایی که بر روی واردات 4 کالاهای اساسی شامل ذرت، کنجاله سویا، دانه های روغن و جو  انجام دادم، قیمت وارداتی ما در سال قبل 50 درصد بیشتر از قیمت های جهانی بوده است که این به خاطر جذابیت ارز 4200 تومانی است. در سال 98 فقط در دو قلم ذرت و کنجاله سویا رانت ارزی ( تفاوت نرخ ارز 4200 تومانی با ارز نیمایی ) که ایجاد شده است 34 هزار میلیارد تومان بود در حالی که کل گردش مالی صنعت مرغ گوشتی کشور در همان سال  33 هزار میلیارد تومان بود. حال این رانت دست چه کسی می رسد آیا مرغداران نیز منفعت می برند؟ وضعیت قیمت مرغ و تخم مرغ نیز در بازار  نیاز به تفسیر ندارد.

چه منطقی باعث شده است برای کنترل یک بازار 33 هزار میلیارد تومانی 57 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی در 3 سال که معادل ریالی آن بیش از 1400 هزار میلیارد تومان و تقریبا دو برابر بودجه سالانه کشور است را بین عده ای با هویت مبهم! توزیع کنند و هیچ انتقادی را شنونده نباشند، تا در نهایت حسن روحانی با صراحت بگوید: دولت تا روز آخر خدمت خود، حراست از معیشت مردم را وظیفه نخست خود می‌داند و تأمین کالاهای اساسی با نرخ ترجیحی، سیاست قطعی دولت تا پایان خواهد بود.             

دولت حسن روحانی در برابر طرح مجلس مبنی بر پرداخت 30 هزار میلیارد تومان یارانه معیشتی به مردم مقاومت و جنجال می کند، اما مصر بر ادامه پرداخت دلار 4200 تومانی است تا منتفعین از سفره 1400 هزار میلیارد تومان، 200 هزار میلیارد تومان دیگر بهره مند شوند.          

درخواست مردم و کارشناسان از مجلس شورای اسلامی روشن است و به صراحت می پرسند که آیا مجلس به وظیفه خود در حذف صدها هزار میلیارد تومان رانت با اسم کمک به معیشت و پرداخت دلار 4200 تومانی عمل کرده و ارز را تک نرخی می کند یا چشم خود را بر روی نابودی ذخایر ارزی کشور می بندد؟ وجود دلار 4200 تومانی ریشه نابسامانی در بازارهای کالا و ارز است، زیرا هرچقدر قیمت دلار بالاتر و پرنوسانتر باشد، حاشیه سود گیرندگان رانتی دلار 4200 تومانی هم بیشتر است.

با شیوع پاندمی کرونا در کشور، قیمت مرغ پرنوسان‌ترین روزهای خود را تجربه کرد، به طوری که در آبان و آذرماه قیمت آن در خرده فروشی‌ها به ۳۳ هزارتومان و بعضا در برخی محلات به ۳۸ هزارتومان هم رسید و مردم را برای خرید مرغ عرضه شده با قیمت دولتی روانه صف های طولانی در میادین کرد. صف های چند ساعته ای که معلوم نبود چند نفر را درگیر بیماری کرونا  و روانه بیمارستان کرده است.

البته در آن زمان عرضه مرغ تنظیم بازاری با قیمت هرکیلو ۲۰ هزار و۴۰۰ تومان  و حتی زیر قیمت مصوب توسط شرکت پشتیبانی امور دام و نظارت بر قیمت فروش مرغ در خرده فروشی ها توانست بازار را چند ماهی برای مصرف کنندگان به تعادل برساند اما آن زمان هم تولیدکنندگان و کارشناسان این بخش معتقد بودند که اقدامات مقطعی تنها به شکل مُسکن عمل خواهند کرد و اگر مشکلات ریشه ای حل نشود و بخش خصوصی و  دولتی برای حل مشکلات دور یک میز نشینند و همه مسائل به صورت شفاف مطرح نشود بار دیگر بازار مرغ با نوسان مواجه خواهد شد.

نوسانی که اخیرا نیز دامن بازار مرغ را گرفته است؛ به طوری که در روزهای اخیر قیمت مرغ در خرده فروشی‌های سطح شهر تهران به ۲۷ تا ۳۰ هزارتومان رسیده، یعنی حدود ۷ تا ۱۰۰۰ تومان بیشتر از قیمت مصوب! و آن طور که گزارش ها نشان می دهد مغازه‌داران نیز در تهیه مرغ با قیمت مصوب ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومانی به دلیل عرضه کم در میدان بهمن تهران (بزرگترین مرکز عرضه مرغ تهران) با مشکل روبه‌رو هستند. برخی از آنها نیز خودشان مرغ را بیشتر از نرخ مصوب خریداری می کنند و این کمبود را ناشی از کاهش عرضه مرغ به بازار توسط تولیدکنندگان می دانند.

به نوشته ایسنا دبیر ستاد تنظیم بازار کشور با بیان اینکه فروش فوق‌العاده نوروزی به معنی تشدید نظارت‌ها و فراوانی کالا است و نه تخفیف، از تداوم تخصیص ارز دولتی به روغن خبر داد و گفت که قیمت مصوب مرغ تا پایان ماه رمضان تغییر نمی‌کند و اگر تا آخر هفته هم قیمت مرغ عادی نشود مرغ منجمد به بازار تزریق خواهد شد.  

حال باید دید در روزهای آینده وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صمت و دستگاه های مربوطه چه اقداماتی در راستای ثبات قیمت مرغ در بازار انجام خواهند داد و آیا این آخرین نوسان قیمت مرغ در سال ۱۳۹۹ خواهد بود یا قرار است تا پایان سال باز هم مردم نگران تامین مرغ  مورد نیاز سبد غذایی خود باشند؟

دیدگاه ها (0)
img