03

دی

1403


اجتماعی

30 اردیبهشت 1400 10:16 0 کامنت

دانشگاه آزاد اسلامی، توفیقات چشمگیری در توسعه آموزش عالی کشور به همراه داشته، یکی از مهم‌ترین افتخارات دانشگاه آزاد اسلامی، نقش اساسی آن در فعالیت‌های علمی و تحقیقاتی کشور و جهان است. موفقیت‌های درخشان دانشجویان، استادان، مبتکران و مخترعان دانشگاه آزاد اسلامی در عرصه جهانی نگاه محافل بین‌المللی آکادمیک را به ایران معطوف ساخته است. 30 اردیبهشت‌ماه 1361، «آیت‌الله اکبر هاشمی رفسنجانی»، طرح پیشنهادی تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی را ارائه داد که مورد استقبال قرار گرفت. در نهایت،27خردادماه، به طور رسمی دانشگاه آزاد اسلامی تاسیس شد.  در ادامه نگاهی به تاریخچه دانشگاه آزاد می‌اندازیم.

به گزارش صبح ساحل، دانشگاه آزاد ایران پیش از انقلاب اسلامی دانشگاهی به نام دانشگاه آزاد ایران وجود داشت که فعالیت خود را در دهه۱۳۵۰ با مدیریت «عبدالرحیم احمدی» و معاونت «شاهرخ مسکوب» آغاز کرده بود. در سال ۱۳۵۵ تعدادی از فارغ التحصیلان ممتاز کشور را با بورس تحصیلی به دانشگاه‌های ممتاز جهان اعزام کرد تا فعالیت خود را با کادری نخبه آغاز کند. پذیرش دانشجو در این دانشگاه در ۱۳۵۷ به‌طور محدود آغاز شد و فعالیت آن با درگرفتن انقلاب اسلامی و رویداد‌های پس از آن به‌کلی متوقف شد. برنامه درسی این دانشگاه متفاوت از دانشگاه‌های دیگر بود. برنامه‌های این دانشگاه بر پایه آموزش از راه دور قرار داشت. بر این اساس دانشگاه آزاد ایران اقدام به تهیه کتاب‌های بسیار با طرح و اندازه واحد و نیز فیلم‌های آموزشی و نوار‌های صوتی نمود. با وجود تشابه نام، دانشگاه آزاد اسلامی هیچ ارتباطی با این دانشگاه ندارد.

دو سال پس از انقلاب فرهنگی ایران در اردیبهشت ماه 1361، ايده تاسيس دانشگاه آزاد اسلامی ابتدا در جامعه اسلامی دانشگاهيان مطرح شد و به دنبال آن «آیت‌الله اکبر هاشمی رفسنجانی»، رييس وقت مجلس شوراي اسلامی با طرح اين مطلب در شورای اقتصاد، توانست نظر شورا را جلب کند. طبق گفته‌های رفسنجانی، این ایده با امام خمينی(ره) درمیان گذاشته شد و وی از این پیشنهاد استقبال کرده، حتی مبلغی را بدین منظور اهدا کردند. 

درواقع پس از طرح پیشنهاد تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی به آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی، وی در خطبه‌های نماز جمعه درباره دانشگاه در شرف تأسیس چنین  گفت: «یکی از طرق این است که از همین امسال در هر جا که دستمان رسید و شاید کم‌کم به روستا هم بکشد البته به شهرهای کوچک به آسانی می‌رسد - مراکزی درست کنیم به نام دانشگاه آزاد اما نه دانشگاه آزاد رژیم گذشته، دانشگاه آزاد واقعی که مواد تحصیلی دانشگاهی را با روش تحصیلی که در حوزه‌های علمیه علوم دینی می‌خوانند، خوانده شود. امروز اگر یک دانشجو در سال به خاطر فضای دانشگاه و اساتید زیاد، کارمندان مؤسسه، وزارت علوم، آزمایشگاه‌ها و سایر چیزها، ده‌ها هزار تومان، صدها هزار تومان خرجش است، یک طلبه وقتی درس می‌خواند تقریباً هیچ خرجی ندارد و آن خرج‌هایی هم که دارد، خودش در یکی دو ماهی که می‌رود برای تبلیغ برمی‌گرداند و به مدرسه می‌آورد». چهار ماه بعد آیت الله هاشمی رفسنجانی به‌عنوان رئیس شورای موقت دانشگاه و طی حکمی با سربرگ مجلس، عبدالله جاسبی را به ریاست موقت دانشگاه منصوب کرد

 

سرانجام دانشگاه آزاد اسلامی در 27 خرداد 1361 به طور رسمی تاسيس و پس از گذراندن مراحل مقدماتی، آماده پذيرش دانشجو در اواخر آن سال شد

 این دانشگاه شامل تمامی واحد‌های دانشگاهی آن بر پایه رنکینگ بین‌المللی URAP با رتبه ۲۲۶ در دنیا و رتبه ۲ در ایران بعد از دانشگاه تهران، از معتبرترین دانشگاه‌ها در ایران محسوب می‌شود. این نظام رتبه‌بندی بر اساس میزان تولیدات علمی کار می‌کند و دانشگاه آزاد اسلامی به صورت یک سامانه دانشگاهی (نه یکایک واحد‌های دانشگاهی به صورت جداگانه) در آن شرکت کرده است.  برند دانشگاه آزاد اسلامی در سال ۱۳۹۲ در دهمین جشنواره ملی قهرمانان صنعت ایران به عنوان یکی از ۱۰۰ برند برتر ایران شناخته شد.

 

 پنجمین دانشگاه جهان از دیدگاه شمار دانشجو

همانطور که اشاره شد دانشگاه آزاد به لحاظ جمعیت یکی از بزرگ ترین دانشگاه های جهان محسوب می شود. دانشگاه‌های نخست جهان از دیدگاه شمار دانشجو عبارتند از: دانشگاه ایندیرا گاندی در هندوستان، سیستم کامیونیتی کالج کالیفرنیا در ایالات متحده، دانشگاه ملی بنگلادش در بنگلادش، دانشگاه آنادولو در ترکیه، دانشگاه آزاد اسلامی در ایران و دانشگاه علامه اقبال در پاکستان

 

 منطقه بندی دانشگاه های آزاد

واحد‌های دانشگاه آزاد در هفده منطقه به این شرح دسته‌بندی شده و واحد‌های هر منطقه زیر نظر دبیرخانه استانی آن منطقه اداره می‌شوند. این مناطق عبارتند از: منطقه یک: استان فارس، منطقه دو: استان‌های آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان، منطقه سه: استان مازندران، منطقه چهار: استان‌های اصفهان و چهارمحال، منطقه پنج: استان‌های مرکزی، همدان و لرستان،  منطقه شش: استان خوزستان، منطقه هفت: استان‌های کرمان و یزد، منطقه هشت: واحد‌های داخل تهران بزرگ، منطقه نه: استان‌های خراسان (شمالی، جنوبی، رضوی) و شهر طبس از استان یزد، منطقه ده: استان‌های سمنان، گلستان، منطقه یازده: استان‌های کردستان، کرمانشاه و ایلام، منطقه دوازده: واحد‌های درون استان تهران و خارج از محدوده تهران بزرگ، قزوین، البرز و قم، منطقه سیزده: استان آذربایجان شرقی، منطقه چهارده: استان سیستان و بلوچستان، منطقه پانزده: استان هرمزگان، منطقه شانزده: استان‌های بوشهر و کهگیلویه و بویر احمد و منطقه هفده:استان گیلان.

 

منابع: تابناک/ باشگاه خبرنگاران/ مرکز پژوهش‌های ایرانی و اسلامی

دیدگاه ها (0)
img