اقتصادی
بانک مرکزی در راستای مجوز استفاده از تنخواهگردان خزانه، در اردیبهشت ماه بالغ بر ۲۸هزار میلیارد تومان پول، به چاپ رسیدهاست. افزایش انتظارات تورمی و نرخ تورم ۴۳درصدی در پایان خرداد ماه سیگنالهای مشخص به فعالان بازار سهام مخابره کرده است.
بانک مرکزی در راستای مجوز استفاده از تنخواهگردان خزانه، در اردیبهشت ماه بالغ بر ۲۸هزار میلیارد تومان پول، به چاپ رسیدهاست. افزایش انتظارات تورمی و نرخ تورم ۴۳درصدی در پایان خرداد ماه سیگنالهای مشخص به فعالان بازار سهام مخابره کرده است.
به گزارش صبح ساحل، کارشناس بازار سرمایه معتقد است: دولت به صورت جدی باید از سهامداران خرد که با سرمایههای اندک وارد بازار شدهاند و زیان دیدهاند با طراحی ابزارهای حمایتی از آنها حمایت کند. در واقع تنها تزریق نقدینگی به صندوق توسعه و تثبیت بازار نمیتواند راه چارهای برای تغییر حرکت بورس باشد بلکه با بهرهگیری از ابزارهایی مثل اوراق تبعی یا بیمه سهام، میتواند اعتماد سهامداران را به بازار برگرداند.
با اعلام عدم واریز منابع صندوق توسعه ملی برای حمایت از بورس، دلیل رشد اخیر شاخص کل را باید در احیای انتظارات تورمی جستوجو کرد. گفتنی است، در حالی که نرخ تورم ماهانه اردیبهشت 1400 معادل 0/7 درصد بوده نرخ تورم ماهانه در خرداد ماه 1400 معادل 2/5 درصد بوده است اما نکته مهمتر اینکه نرخ تورم 12ماهه در خرداد ماه 1400 به حدود 43 رسیده است. لازم به ذکر است، افزایش تورم در گروه خوراکیها و آشامیدنیها کاملاً واضح است. نرخ تورم ماهانه این گروه از منفی 0/8 درصد در اردیبهشت به 3/2 درصد در خرداد رسیده است.
در همین راستا ذکر این نکته خالی از لطف نیست که حجم نقدینگی در اردیبهشت ماه سال جاری به 3 هزار و 601 هزار میلیارد تومان رسیده است، همچنین رشد ماهانه این متغیر در اردیبهشت 3.2 درصد اعلام شده است که معادل افزایشی بهارزش 112 هزار میلیارد تومان است. بررسی گزارش اخیر بانک مرکزی نشان میدهد، پایه پولی در اردیبهشت ماه حدود 6 درصد رشد کرده است؛ بر این مبنا پایه پولی در پایان اردیبهشت با 6 درصد افزایش نسبت به فروردین، به حجم بالغ بر 489 هزار میلیارد تومان رسیده است، یعنی در ماه مذکور بالغ بر 28 هزار میلیارد تومان پول توسط بانک مرکزی چاپ شده است. رشد نقطه به نقطه این متغیر پولی در اردیبهشت ماه نیز حدود 30.6 درصد اعلام شده است. این رشد ماهانه در 14 ماه گذشته بیسابقه بوده است! چندی قبل نیز دلیل این افزایش چشمگیر پایه پولی که اثر بهشدت مخرب در رشد نقدینگی دارد افزایش سقف تنخواهگردان بانک مرکزی برای پوشش کسری بودجه ابتدای سال عنوان شد. این آمار و ارقام بهروشنی به تشدید انتظارات تورمی میان فعالان اقتصادی دامن زده است که خود میتواند به عامل محرک رشد سهام شاخصساز و کاهش چشمگیر تعداد صفهای فروش در بازار سهام تبدیل شود.
«علی سعدوندی»، کارشناس اقتصادی اخیراً اعلام کرده است:« چارهای نیست! با روندی که دولت در روزهای آخر اقدام به ولخرجی از محل تنخواهگردان نزد بانک مرکزی (بخوانید پولیسازی) کرده است، دستدرازی مستقیم دولت به منابع پرقدرت بانک مرکزی باید یک بار و برای همیشه جرمانگاری شود. ایجاد تورم خیانت است حتی اگر بورس را صعودی کند».
امروز بازار سرمایه در پایان نیمه اول معاملات رشد ۲۰ هزار واحدی را تجربه کرد و شاخص کل بورس در محدوده یک میلیون و ۲۳۲ هزار واحد قرار گرفت.
«محسن اسلامی»، کارشناس بازار سرمایه گفت: وضعیت بازار نسبتا خوب است و یکی از ریسکهایی که برای بازار متصور بودیم ریاست جمهوری بود که در حال حاضر در بازار بی اثر شده و حالا ریسک کابینه اقتصادی رئیسی به عنوان مهمترین عاملی است که آینده و روند بازار را مشخص میکند. وی افزود: در روزهای گذشته حجم و ارزش معاملات تحرکات مثبت و قابل توجهی را داشتند و استقبال اشخاص حقیقی نسبت به هفتههای گذشته در بازار بهتر بود مساله اینجاست که آیا حجم معاملات در این محدودهها ماندگار خواهد بود و در این سطح از قیمتها متقاضی در بازار وجود دارد یا نه؟ این کارشناس بازار سرمایه در بخش دیگری گفت: دولت به صورت جدی باید از سهامداران خرد که با سرمایههای اندک وارد بازار شدهاند و زیان دیدهاند با طراحی ابزارهای حمایتی از آنها حمایت کند. در واقع تنها تزریق نقدینگی به صندوق توسعه و تثبیت بازار نمیتواند راه چارهای برای تغییر حرکت بورس باشد بلکه با بهرهگیری از ابزارهایی مثل اوراق تبعی یا بیمه سهام میتواند اعتماد سهامداران را به بازار برگرداند. وی میگوید: دولت جدید باید نسبت به تامین مالی از بازار سرمایه رویکردهای متنوعتری را ارائه بدهد و متکی به فروش اوراق برای کسری بودجه خود نباشد و با ابزارهایی امکان تامین مالی شرکتهای خصوصی را برای پیشبرد طرحهای توسعهای فراهم کند. وی افزود: باید نقدینگی به وجود آمده را به سمت تولید هدایت شود و از بازدهیهای بالا در بخش های غیر مولد جلوگیری شود. اسلامی افزود: یکی از راهکارهای اثر بخش در اقتصاد دریافت مالیات از عایدی سرمایه است. این ابزار در جهان به عنوان یکی از ابزاهای کارآمد به حساب میآید و محلی برای درآمد دولتها نیست بلکه ابزار سیاستی است که دولتها بتوانند نقدینگی خود را هدایت کنند و از جذابیت بازارهای غیر مولد بکاهند. اما تا زمانی که تورم در کشور به صورتی است که مالیات از بخش های تولید گرفته میشود و از بخشهای غیر مولد مالیاتی گرفته نمیشود این ابزارها کمکی به اقتصاد نمیکنند. البته دولت میتواند با اتخاذ تصمیمات و ابزارهایی از جذابیت این بازارها بکاهد و با فراهم کردن بازار اولیه در بازار سرمایه در پیشبرد طرحهای توسعهای شرکتها کمک کند.
منبع: تجارت نیوز/ تسنیم
تگ ها:
نظرسنجی
اخبار مرتبط
ارائه خدمات بانکی به چکبرگشتیها ممنوع شد
مقاومت بازار ارز تا 2 هفته دیگر شکسته میشود
عروس و دامادها در حسرت وام ازدواج
ارز، طلا و سکه روزهای متلاطمی را می گذرانند
گرانی سفرحج به چه کسی مربوط است؟
پربازدیدترین ها
مجموعه سازه گستر گامبرون
شرایط جدیدی برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت اعلام شده که براساس آن شش گروه از سهامداران نمیتوانند کارت اعتباری بگیرند.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان منطقه آزاد قشم از الکترونیکی شدن مراحل ثبت نام و تمدید کارت شهروندی قشم با هدف کاهش مراجعات حضوری برای کنترل بهتر و مقابله با شیوع ویروس کرونا در جزیره خبر داد.
جدیدترین اخبار