29

آبان

1403


حوادث

06 اسفند 1390 08:12 0 کامنت

صبح ساحل، حوادث _ اگر می خواهید جوان بمانید... اگر دوست دارید زیبا شوید ... اگر بهترین صورت دنیا را داشته باشید از داروی... استفاده کنید . این دارو معجزه گر صورت های شما خواهد بود. به ما اطمینان کنید....

این نمونه ای از صدها تبلیغات ماهواره ای است که هر فردی را به سمت خود می کشاند. در سال هاي گذشته استفاده از محصولات بهداشتي و آرايشي تقلبي و همچنين داروهايي که در شبکه هاي ماهواره اي تبليغ مي شود بسيار گسترش پيدا کرده و مردم بدون اطلاع و آگاهي از کيفيت اين داروها اشتياق زيادي براي مصرف اين نوع داروها در بازار پيدا کرده اند. اما باید دانست که صورت داروهاي تبليغ شده در ماهواره معجزه گر نيستند و در بسياري از موارد استفاده از اين داروها توسط بيماران منجر به تشکيل پرونده قضايي براي شرکت هاي توزيع کننده آن ها شده است.

در حال حاضر بسياري از آرايشگاه ها و مراکز غير حرفه اي از محصولات زيبايي غيرمجاز براي مشتريان استفاده مي کنند، اين در حالي است که اين محصولات هرگز جنبه بهداشتي و علمي ندارند.به گفته معاون غذا ودارو دانشگاه علوم پزشكي هرمزگان بیشترین داروهای قاچاق و تقلبی مربوط به داروهایی است که به صورت ماهوارهای و اینترنتی تبلیغ می شوند و به علت برخورد جدی با عرضه کنندگان این داروها، مراکز رسمی توزیع داروهای غیر مجاز وجود ندارند.

مبارزه با داروهای غیر مجاز تقلبی و قاچاق طی یکسال گذشته با همکاری نزدیکتر وزارت بهداشت با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، نیروی انتظامی و وزارت اطلاعات وارد مرحله جدیدی شده است.

دكتر مصطفي اسماعيلي گفت:"از ابتداي سال 89 طي هماهنگي هاي به عمل آمده با قوه قضاييه، وزارت ارتباطات ، وزارت ارشاد، وزارت اطلاعات و نيروي انتظامي جلساتي برگزار و قرار شد با اعلام شماره تلفن ها  زیر نویس ماهواره ای توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي مواردي كه به دارو ، لوازم بهداشتي، خدمات پزشكي و به طور كلي، سلامت مربوط مي شود به مراجع قضايي اعلام شود و مرجع قضايي هم بلافاصله مجوز لازم را براي پیگیری آن سيم كارت ها و يا شماره تلفن هاي ثابت صادر كند".

اما نكته اصلي اين است كه عوارض مصرف اين داروها تبلیغاتی اغلب حاد نيست و مزمن است مثل انواع و اقسام سرطان ها و تحت تاثير قرار دادن فعاليت نرمال كبد كه فرد در آينده به آن دچار مي شود به عبارت ديگر فرد ممكن است اين داروها را مصرف كند و فورا هم نتيجه بگيرد اما به دليل تركيبات خطرناك از جمله آمفتامين مشكلات بعدي را بعد ها متوجه مي شود و آن هم زماني است كه در آينده آزمايش بدهد. دکتر اسماعیلی  از تایید نبودن همه محصولات بهداشتی، آرایشی و دارویی که در شبکه های ماهواره ای تبلیغ می شود سخن گفت و افزود:"مردم بايد از استفاده داروها و محصولات بهداشتي و آرايشي که به طور گسترده در شبکه هاي ماهواره اي تبليغ مي شود، پرهيز و يا حداقل در مورد استفاده از اين گونه داروها با پزشکان و متخصصان پوست و مو مشورت کنند". وی  تصریح کرد:" اگر تاكيد ما بر اين است كه دارو فقط از داروخانه ها خريداري شود براي اين است كه تمهيدات لازم براي اين دارو در نظر گرفته شده و فردي تحت عنوان داروساز در داروخانه حضور دارد كه در صورت وجود مشكل مي تواند آن را پيگيري كند".

کشف 107 هزار دارو و اقلام بهداشتی غیر مجازدر عطاری ها

 ازابتدای سال 89 تا 10 ماهه امسال، 107 هزارو 714 عدد  داروهای غیر مجاز نیروزا، مکمل های غذایی واقلام آرایشی و بهداشتی غیرمجاز کشف شد. معاون غذا ودارو دانشگاه علوم پزشكي هرمزگان با بیان این مطلب، در خصوص کشفیات داروهای مخدر از سطح عطاری های استان خاطرنشان کرد:"در این مدت قرص متادون 5 میلی هزارو 74 عدد،20 میلی 503 و40 میلی هزارو 312 عدد کشف شد". وی ادامه می دهد:" شربت متادون 4 عدد و شربت  ترامادول 100 میلی 3 هزارو288 عدد از سطح عطاری ها  کشف شد".

عرضه و فروش هر نوع دارو در سوپرمارکت ها و عطاری ها ممنوع

 عرضه و فروش هر نوع دارو در سوپرمارکت ها و به طور کلي خارج از داروخانه ها ممنوع است و از اين پس با سوپرمارکت هايي که اقدام به فروش دارو مي کنند، برخورد مي شود.

 اداره کل نظارت بر دارو و مواد مخدر وزارت بهداشت با انتشار اطلاعيه يي از مردم خواست با توجه به وجود انواع تقلبي و قاچاق دارو در سوپرمارکت ها عطاری ها اين اقلام را صرفاً از داروخانه ها خريداري کنند.اين وزارتخانه مسوول نظارت بر سلامت کليه فرآورده هاي دارويي اعم از داروهاي با نسخه و بدون نسخه، ويتامين ها، مکمل ها و داروهاي گياهي است و با توجه به مشاهده موارد تقلبي اين کالاها در خارج از داروخانه ها در اين زمينه به مردم هشدار مي دهد. بر اين اساس عرضه و فروش هر گونه فرآورده دارويي صرفاً در داروخانه ها مجاز است و از اين پس با سوپرمارکت هايي که به صورت غيرقانوني نسبت به عرضه اين گونه فرآورده ها اقدام مي کنند، برخورد قانوني مي شود.

دکتر اسماعیلی با اشاره به اینکه عطاري ها زير مجموعه وزارت بهداشت نيستند و يك صنف ديگري به شمار مي آيند یادآور شد:"عطاری ها مي توانند اندام هاي گياهي را از جمله برگ و ريشه را بفروشند ولي طبابت نمي توانند بكنند عطاري ها مرکز عرضه و فروش گياهان دارويي است نه داروهاي گياهي". وی  گياهان دارويي را شامل بخش هايي از گياه دانست که پس از خشکاندن بدون ايجاد هر گونه تغييري به شرط عاري بودن از آلودگي ميکروبي، قارچي و بدون تبليغ و ادعايي روي بسته بندي در عطاري به فروش مي رسد.

"دخالت عطاري ها در امور پزشکي جرم است". این مقام مسوول با بیان این مطلب عنوان نمود:"عطاري ها به هيچ عنوان مجاز به فروش دارو نيستند  ومشكل ما با عطاري ها اين است كه اين ها در درمان دخالت مي كنند عطاری ها زیر نظر اصناف فعالیت می کنند و مستقیما زیر نظر وزارت بهداشت قرار ندارند اما اگر دخالتی در بحث درمان داشته باشند یا به عرضه دارو بپردازند به لحاظ نوع تخلفشان وزارت بهداشت می تواند در امور آنها دخالت نماید".  وي با اشاره به اين که نظارت و بازرسي منظم و برخورد با متخلفان از جمله راه حل هاي مقابله با تجويز غيرمجاز دارو و عرضه تقلبي آن در استان است، تصريح کرد: "برنامه ريزي صحيح براي فرهنگ سازي و ارتقاي سطح دانش و آگاهي عمومي مردم در مورد داروهاي گياهي و فرآورده هاي غيرمجاز از ديگر راه حل هاي اعمال شده توسط دانشگاه علوم پزشکي استان است".

داروهای قاچاق تهدید جدی بر سلامتی جامعه

با توجه به نظارت دقیق تر در داروخانه ها و مراکز مجاز میزان کاهش این داروها در داروخانه ها صفر شده است.

دکتر اسماعیلی در این باره گفت:"استفاده از داروهاي قاچاق تقلبي، تاريخ گذشته و فاقد پروانه ساخت، تهديدي جدي براي سلامت افراد جامعه است همچنين دقت و توجه به مشخصات برچسب در هنگام خريد اقلام دارويي و بهداشتي گامي مؤثر در جلوگيري از قاچاق كالا و اطمينان خاطر افراد از سلامت فرآوردههاي دارويي است".

داروهاي قاچاق به علت نامشخص بودن محل توليد، توزيع و شرايط نگهداري و...غيرقابل استفاده محسوب مي شود.

به گفته معاون غذا ودارو دانشگاه علوم پزشكي هرمزگان، هركشوري فهرست رسمي از داروهاي مصوبش دارد كه هر داروي جديد پس از بررسي علمي از سوي کارشناسان دارويي و پزشكي به آن فهرست افزوده مي گردد،هر دارويي كه خارج از روال وارد كشور شود و مورد استفاده قرار گيرد داروي قاچاق و تقلبي به حساب مي آيد و به دلیل اعمال نظارت های شدید، داروی تقلبی در بین داروهای تولید داخل وجود ندارد. دکتر اسماعیلی در خصوص هولگرام های جدید برای جلوگیری از جعل داروها افزود:"کلیه شرکت های واردکننده تجهیزات پزشکی با هماهنگی شرکت های مجری تایید سازمان معاونت غذا و دارو ملزم به ارائه کدهای 10 رقمی  وهولوگرافیک امنیتی  هستند در حال حاضر با بسته بندی های پیشرفته و تکنیکهای جدید برچسب زنی ترکیب شده تا مشکلات جعل و تقلب دارویی را از میان بردارد".

کشف 15 هزاروقلم لوازم آرایشی و بهداشتی

در 10 ماهه اول سال جاری 53 مورد بازرسی فروشگاه بندرعباس، قشم و میناب انجام گرفته که  در این رابطه 15 هزارو 900 قلم آرایشی و بهداشتی در این سه شهر کشف و 9 واحد متخلف به سازمان تعزیرات معرفی شدند. دکتر اسماعیلی این آمار را در سال 89 در بازرسی از فروشگاه های بندرعباس، میناب و قشم کشف  7 هزارو 600 قلم مواد آرایشی و بهداشتی غیر مجاز و معرفی 10 واحد متخلف که اکثرا در بندرعباس بوده است خبر داد. وی این را اضافه کرد: "هر هفته یک تیم بازرگانی، استانداری ، تعزیرات و معاونت غذا و دارو  از مراکز فروش اقلام بهداشتی و آرایشی بازدید دارند".

دکتر اسماعیلی گفت:"شهروندان در صورت مشاهده موارد مشكوك مي توانند با تلفن گويا 7661761 و 7661755 معاونت غذا و دارو و دانشگاه علوم پزشكي استان تماس بگيرند".

 آمپول دگزامتازون پرمصرف ترین دارو در استان

 بر اساس سیستم نسخه پرداز نسخ دارویی پزشکان بررسی و میانگین مصرف انواع داروها در استان گرفته می شود پرمصرف ترین دارو در استان آمپول دگزامتازون بوده که مراجعه کنندگان به پزشک این آمپول را دریافت کرده اند.در10 ماهه  سال جاری یک میلیون 173 هزارو 420 نسخه  آنالیز شده میانگین اقلام دارویی کمتر از 3 قلم،  85/2 بوده است.

دکتر اسماعیلی بیماران دریافت کننده داروی تزریقی را  33 درصد و آنتی بیوتیک ها را  44 درصد  بیان کرد و گفت:"در سال گذشته  یک میلیون 431 هزارو 104 نسخه  آنالیز شده میانگین اقلام دارویی 97/2 که بیماران دریافت کننده  بوده که داروی تزریقی 36 درصد،آنتی بیوتیک ها 51 درصد به ثبت رسیده است".

سال گذشته آمپول دگزامتازون، شربت دیفن هیدرامین، شربت کتوتیفن، کپسول آموکسی سیلین به ترتیب  جزء پر مصرف ترین اقلام دارویی بوده است. وی پر مصرف ترین اقلام دارویی در امسال را به ترتیب  آمپول دگزامتازون، کپسول آموکسی سیلین، شربت دیفن هیدرامین، شربت کتوتیفن نامید.

آنتی بیوتیک ها پر مصرف ترین داروهای کشور

آنتی بیوتیک ها دسته ای از داروها هستند که برای از بین بردن عوامل ایجاد کننده ی بسیاری از بیماری های عفونی،  به صورت گسترده در سراسر دنیا مصرف می شود کشف این مواد، کمک بزرگی به علم پزشکی کرده و طی سالیان اخیر جان انسان های زیادی را نجات داده است با این همه،آنچه به شدت دانشمندان را نگران کرده است، بی اثر شدن آنتی بیوتیک ها در درمان برخی از بیماری های عفونی است.

"به دنبال مطالعات انجام شده برای یافتن علت این مساله مهم، یکی از دلایل قطعی ثابت شده، عبارت است از پیدایش مقاومت تعدادی از عوامل عفونی به آنتی بیوتیک های موجود. میکروب ها با ایجاد ژن مقاوم در برابر آنتی بیوتیک ها، این مقاومت را از نسلی به نسل دیگر منتقل می کنند و حتی به صورت شایع این ژن از یک گونه میکروبی به گونه دیگری انتقال می یابد.اینجاست که با وجود تجویز آنتی بیوتیک در مقادیر بالا، نتیجه ای حاصل نمی شود و عفونت پایدار می ماند".

معاون غذا ودارو دانشگاه علوم پزشكي هرمزگان با بیان این مطلب گفت:"در اصل میکروب یاد می گیرد که چگونه خود را در برابر آنتی بیوتیک ها محافظت کند و چطور آن را خنثی و بی اثر کند.به همین دلیل است که تشخیص درست و به موقع برای استفاده از آنتی بیوتیک ها یکی از هنرهای پزشکان است تا بیمار با مصرف کمترین تعداد آنتی بیوتیک، بهبود کامل بیابد".

متاسفانه برخی از هموطنان معتقدند که مثلاً باید برای هر گلودرد یا دندان درد،  حتماً از این دسته ی دارویی استفاده کنند و گاه تا حدی جلو می روند که حتی به داروی خوراکی بسنده نمی کنند و فقط و فقط داروی تزریقی را علاج دردشان می دانند.حال اگر پزشک در برابر این خواسته ی آنها مقاومت کند، آن قدر پزشک خود را عوض می کنند تا سرانجام به مقصودشان برسند.

جالب است بدانید  که دکتر اسماعیلی معتقد است  بیشتر گلودردها و سرماخوردگی ها در فصول مختلف سال، نیاز به درمان با آنتی بیوتیک ندارند در اصل این دسته دارویی نیز مثل همه داروهای دیگر عوارضی دارند. در حقیقت تنها در زمان احتیاج و نیاز است که تجویز آنها به صلاح است، (حتی اگر مختصر عوارضی هم ایجاد کند)، ولی وقتی بدن برای مقابله با بیماری نیازی به آنتی بیوتیک ندارد، قبول خطر عوارض آنها، منطقی نیست.

 در ایران مصرف آنتی بیوتیک ها خیلی زیاد است علاوه بر تجویز این داروها از طریق نسخه های پزشکی، آمار فروش آنتی بیوتیک ها را از طریق دیگر می توان نشان مصرف بالای این قبیل داروها دانست.

این مسوول آنتی بیوتیک ها پر مصرف ترین و پرکاربردترین داروها در سراسر جهان نیز دانست که موارد مصرف آنها در سال های اخیر با سرعت زیادی در حال افزایش بوده که این امر نگرانی زیادی را به وجود آورده است.

بدون نسخه پزشک قرص استامینوفن کدئین ممنوع

 مسئولان امور دارویی در ایران تا کنون بارها داروخانه ها را از فروش بدون نسخه استامینوفن کدئین و سایر داروهایی که مانند این قرص حاوی مواد مخدر هستند منع کرده اند. متاسفانه مصرف بی رویه از این دارو می شود دکتر اسماعیلی گفت:"استامینوفن کدئین باید با تجویز پزشک مصرف شود چون مصرف مداوم آن مانند داروهای دیگر عوارض سوء زیادی بر بدن دارد".

دیدگاه ها (0)
img