اجتماعی
سازمان جهانی یونسکو به عنوان معتبرترین سازمان آموزشی و فرهنگی در جهان که در حوزههای علم، فرهنگ و آموزش فعالیت میکند، نخستین بار در ۱۹۹۹ میلادی در نشست بوداپست مجارستان ۱۰ نوامبر را به عنوان روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه نامگذاری کرد.
سازمان جهانی یونسکو به عنوان معتبرترین سازمان آموزشی و فرهنگی در جهان که در حوزههای علم، فرهنگ و آموزش فعالیت میکند، نخستین بار در ۱۹۹۹ میلادی در نشست بوداپست مجارستان ۱۰ نوامبر را به عنوان روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه نامگذاری کرد.
به گزارش صبح ساحل، روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه فرصتی در اختیار جهانیان میگذارد تا بار دیگر علوم مختلف را برای ساختن جهانی بهتر بررسی کنند. در سایه نوآوری، پژوهش های علمی و توجه به استعدادهای بشری، یافتن راهحل برای چالشهای گوناگون، دست یافتنی به نظر میرسد. دانش بهترین سرمایه انسان برای حمایت از توسعه فراگیر و منصفانه است.
از مهمترین اهداف یونسکو از نام گذاری روز علم، بهره مندی آحاد جامعه از ثمرات علم، فنآوری و نوآوری، ایجاد بستر و فضای مناسب گفتمان پیرامون تاثیر علم، فنآوری و نوآوری بر زندگی روزمره مردم، صلح و توسعه و معرفی برخی موقعیتهای جدید بود که موجب ارتقا کیفیت عمومی زندگی میشود.
روز جهانی علم برای صلح و توسعه نقش مهم علم در جامعه و لزوم مشارکت بیشتر مردم در بحث درباره مسائل علمی نوظهور را برجسته می کند. همچنین بر اهمیت و ارتباط علم در زندگی روزمره ما تأکید می کند.
با پیوند بیشتر علم با جامعه ، روز جهانی صلح و توسعه علم این اطمینان را می دهد که شهروندان از تحولات علمی مطلع شوند. همچنین تأکید می کند که دانشمندان در گسترش درک ما از سیاره قابل توجه و شکننده ای که ما آن را خانه می نامیم و پایدارتر شدن جوامع ما بازی می کنند.
در سال 2020 ، در زمانی که همه گیری جهانی COVID-19 نقش مهم علمی را در پرداختن به چالش های جهانی بیشتر نشان داد ، تمرکز روز جهانی علم بر علوم و جامعه است.
سخن مقام معظم رهبری درمورد روز علم در خدمت صلح و توسعه
در این زمینه آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب در دیدار با نخبگان کشور با اشاره به سرعت پیشرفت علمی ایران، درباره جایگاه علمی کشور در سخنانی خاطرنشان کردند: جایگاه علمی ایران پایین نیامده است، اما متوجه باشیم که قرار بود جایگاه علمی ایران بالاتر برود. سرعت پیشرفت علمی ایران به هیچ وجه نباید کاهش یابد، بلکه باید بیشتر شود، زیرا دچار عقبماندگیهای علمی فراوان هستیم.
اهداف روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه
بسیاری از کشورها از نامگذاری دهم نوامبر به عنوان روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه از طرف یونسکو استقبال کردهاند و این نامگذاری در تقویم رسمی بسیاری از کشورها ثبت شده است. از اینرو، دهم نوامبر به عنوان روز جهانی علم از سوی سازمان یونسکو، کشورها و سازمانهای فعال در این زمینه به نیکویی گرامی داشته میشود. صلح جهانی مورد نظر یونسکو، صلحی است که در اذهان بشر ساخته میشود چرا که جنگ پیش از آنکه اتفاق بیفتد، در ذهن مردم شکل میگیرد. در حوزه علم نیز تحقق صلح به دانشمندانی نیاز دارد که خود به صلح میاندیشند و به اعتقاد دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو این امکانپذیر نیست مگر آنکه دانشمندان، اخلاق و خرد را همراه دانش خود کنند.
روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه، هرچند عنوان کلی است؛ اما این عنوان کلی دربردارنده اهداف و برنامههای دیگری است که کشورها و نهادهای علمی باید تلاش کنند تا به آن دست یابند، این اهداف عبارتند از:
بهرهمندی آحاد جامعه از ثمرات علم، فناوری و نوآوری.
معرفی پیشکسوتان و شخصیتهای علمی برجسته کشور.
ایجاد زمینه مناسب برای آشنایی دانشآموزان با مهارتها و مشاغل علمی.
ایجاد بستر و فضای مناسب گفتمان پیرامون تأثیر علم، فناوری و نوآوری بر زندگی روزمره مردم.
ایجاد تمهیدات لازم برای بازدیدهای عمومی از موزههای علمی کشور.
بازدید عمومی از مراکز و مؤسسات مؤثر در ایجاد تعامل بین علم، صلح و توسعه.
معرفی برخی موقعیتهای نو که موجب ارتقاء کیفیت عمومی زندگی میشود.
برجسته ترین تاثیرات علم در جامعه
آنچه گرامیداشت این روز یادآور آن است، نقش مهم علم در جامعه و نیاز به درگیر کردن عموم گستردهتری از مردم در مباحث و پیشرفتهای علمی است. واقعیت این است که علم امروزه بیش از پیش با زندگی مردم عجین شده است. افزایش تعداد دانشجویان در مراکز آموزشی و پژوهشی، افزایش کتابهای علمی، نشریات ادواری علمی، راهیابی محتوای علمی به تلویزیون، شبکههای اجتماعی و ... گواهی بر این موضوع است.
انتقال علم از لایههای بالاتر و تخصصی جامعه به لایههای پایینتر و عموم که با عنوان ترویج علم از آن یاد میشود، امری است که بر عهده برخی نهادهای ترویجی در جامعه از جمله موزهها، مراکز علمی، نمایشگاهها، جشنوارههای علمی، همایشها، انجمنهای علمی و رسانهها است.
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) برخی اهداف نامگذاری روزی به این نام را افزایش آگاهی در خصوص نقش علم برای رسیدن به جوامع صلحآمیز و پایدار، توسعه همبستگی ملی و بینالمللی برای به اشتراک گذاشتن علم میان کشورها، تجدید تعهد ملی و بینالمللی برای استفاده از علم در راستای منافع جوامع و جلب توجه و حمایت نسبت به چالشهای پیش روی علم عنوان کرده است به عبارت دیگر چنانچه مردم در زندگی خود پذیرای علم باشند، کیفیت زندگی خود را ارتقا خواهند داد و از طرف دیگر میتوانند حامی پیشرفت علم در جامعه باشند. با در نظر گرفتن این موضوع که یافتههای علم محصول همکاری اجتماعی بوده و به اجتماع تعلق دارند این حمایت و نگرش مثبت نسبت به علم میتواند پیشرفت جامعه و توسعه آن را رقم بزند.
با این حال باید توجه داشت که در اهداف نامگذاری این روز از طرف یونسکو بر مفاهیم صلح، توسعه پایدار و اشتراکگذاری علم میان ملتها تأکید شده است. به عبارتی پیشرفت در این عرصه یک امر انحصاری تلقی نشده و باید به گونهای باشد که همه ملتها از آن بهرهمند شوند. این موضوع ضرورت از میان رفتن شکاف آگاهی و افزایش عدالت آموزشی را بیش از پیش یادآوری میکند، ضمن آن که تحقق صلح و آشتی میان کشورها در گرو این عدالت است.
نقش علم در ایجاد توسعه پایدار
علم در خدمت توسعه پایدار، نکته دیگری به شمار می رود که در این نامگذاری بر آن تاکید می شود. توسعه پایدار ناظر بر محدودیتهای بیوفیزیکی کره زمین و فرآیندی است که آیندهای مطلوب را از طریق حفظ منابع تجدیدناپذیر، برای بشر رقم میزند. به عبارتی چنانچه توسعه پایدار محقق شود، شرایطی فراهم میآید که در آن استفاده از منابع و رفع نیازها، یکپارچگی، زیبایی و ثبات نظامهای حیاتی را بر هم نزده و زندگی نسلهای آینده بر روی این کره خاکی را ممکن میسازد. بیجهت نیست که امروزه ملتها علم و سرمایه علمی را برای دستیابی به اهداف محیطزیستی به کار گرفتهاند.
بنابراین پیشرفت علم نمیتواند انحصاری باشد، چنانکه تنیدگی علم با قدرت نیز امروزه به عنوان یکی از چالشهای اساسی نهاد علم مطرح شده است. خاصیت انباشتگی علم ایجاب میکند که متعلق به همگان باشد، موجبات صلح و توسعه پایدار را فراهم آورد و جهان بهتری را برای آیندگان رقم بزند.
منابع: ایرنا، سیویلیکا
تگ ها:
نظرسنجی
اخبار مرتبط
۱۱ شعبان ولادت حضرت علی اکبر و روز جوان
ازدواج و طلاق در هرمزگان افزایش یافت
بازگشت حجاج هرمزگانی از حج تمتع
رگ مصنوعی جایگزین شریان بيماربندرعباسي شد
شرکت آب و فاضلاب روستایی هرمزگان رتبه سوم دستگاه برتر استانی را کسب کرد
پربازدیدترین ها
مجموعه سازه گستر گامبرون
شرایط جدیدی برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت اعلام شده که براساس آن شش گروه از سهامداران نمیتوانند کارت اعتباری بگیرند.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان منطقه آزاد قشم از الکترونیکی شدن مراحل ثبت نام و تمدید کارت شهروندی قشم با هدف کاهش مراجعات حضوری برای کنترل بهتر و مقابله با شیوع ویروس کرونا در جزیره خبر داد.
جدیدترین اخبار
زلزله ۴.۶ ریشتری بندرکنگ را لرزاند
آغاز امتحانات نهایی دانشآموزان از فردا؛ امتحانات صرفا «حضوری» برگزار میشود
«سلیمان ایرانمنش» پیشکسوت موسیقی هرمزگان درگذشت
خلیج فارس مواج می شود/ شناورهای سبک، صیادی و تفریحی از رفت و آمد خودداری کنند
هویت تاریخی و فرهنگی بندر تاریخی لافت در «ایکوم ایران» معرفی شد لافت؛ اکوموزهای با ارزشهای کهن
27 بهله شاهین پس از کشف، در طبیعت رها شدند؛ پرندگان کمیاب در چنگ کارمند قاچاقچی