29

آبان

1403


اجتماعی

22 اسفند 1400 08:22 0 کامنت
دیگر پا به عرصه‌ای از زمان گذاشته‌ایم، که درصد کثیر و قابل توجهی از مردمان جامعه در شرایط اقتصادی به سر می‌برند که به راحتی می‌توان آن را بغرنج نامید. ما به عنوان قشر طبقات پایین جامعه، دیگر تنها خرج‌هایی را برای خودمان مجاز می‌دانیم که ضرورت دارند و این اطمینان را به ما می‌دهند که در روزهای آینده هم بقا خواهیم یافت. در چنین شرایطی احتمالا بارها برای شما هم پیش آمده که احساس کنید، نیاز دارید با روانشناس یا روانکاو صحبت کنید، اما زمانی که به هزینه‌اش فکر کرده‌اید منصرف شده‌اید.
روانشناس‌ها برای توجیه هزینه‌های گزاف جلسات رواندرمانی و مشاوره، به این استدلال تکیه می‌کنند که تا مراجع، برای هزینه‌های جلسات روانشناسی تلاش نکند، قدر جلسات را نخواهد دانست، یا اینکه انسان تنها برای آن دسته از خدماتی ارزش قائل می‌شود که بداند هزینه‌ی آن  را از جیب پرداخت کرده است. متاسفانه روانشناسی جریان غالب این امر را فراموش می‌کند، که امروز  مردم حتی از بیماری‌های مهلک جسمی‌شان هم چشم‌پوشی می‌کنند، چرا که هزینه‌ی درمان و پیگیری را نمی‌توانند پرداخت کنند. حال برای روند زمان بر رواندرمانی چطور می‌تواند پولی کنار بگذارد؟ و از طرف دیگر، طبقه‌ی کارگر برای امرار معاش اکثر ساعت‌های روز را مشغول کار است و اصولا دیگر زمانی برای جلسات پی در پی و مرتب رواندرمانی نخواهد داشت.
اینجاست که تنها بخش کوچکی از مردم طبقات مرفه قادر به استفاده از خدمات رواندرمانی خواهند بود و به اصطلاح روانشناسی غالب، خواسته و ناخواسته دچار جهت‌گیری طبقاتی می‌شود. یک رویکرد تنها زمانی می‌تواند ادعا کند در خدمت سلامت و یا منافع مردم است، که شرایط بهره‌بری از آن صرفا متعلق به یک یا دو قشر خاص نباشد و این شرایط را مهیا کند که تمام طبقات جامعه به طور برابر بتوانند از آن استفاده کنند. در غیر این صورت، آن رویکرد نه تنها در خدمت جامعه نیست، که در خدمت جیب خود و منافع طبقه‎ی خاصی است. این انتقاد کلی به فرایند روانشناسی است، نه تنها در ایران، که در کشور‌های اروپایی و آمریکایی هم وضع به همین منوال است. در واقع روانناسی به امری برای نادیده گرفتن طبقه‌ی کارگر تبدیل شده است، مگر آنکه بتواند از درون بدنه، انتقادهای وارده را بپذیرد و در پی رفع نواقص خود بربیاید.
البته روی صحبت این یادداشت، به روانشناسی آکادمیک و دانشگاهی موجود است، نه روانشناسی زرد که صرفا در پی فروختن رویای موفقیت و ثروت است. 

روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img