فرهنگی و هنری
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اختتامیه جایزه کتاب سال از تلاش برای رسیدن به خودکفایی ۸۰ درصدی در حوزه کاغذ تا پایان سال ۱۴۰۱ خبر داد.
به گزارش صبح ساحل، سیونهمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و بیستونهمین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، امروزسهشنبه 24 اسفندماه 1400 با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور، محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدعلی زلفیگل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، علیرضا مختارپور، رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران، جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و اهالی فرهنگ در تالار وحدت برگزیدگان خود را شناخت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم در سخنانی گفت: دولت مردمی از ابتدا با وجود اینکه حوزه مطالبات مردم و مشکلات اقتصادی و معیشتی ایجاب میکرد که فضای دولت معطوف به حل این مشکلات شود، تلاش کرد تا پابهپای اقتصاد به فرهنگ و هنر هم توجه جدی شود و از ابتدای دولت در این حوزه شاهد ارتقاء و تلاش چشمگیر در این حوزه هستیم. برای حوزه کتاب، فعالیتهای متنوعی مدنظر قرار گرفته است که تلاش برای خودکفایی در صنعت نشر و تولید کاغذ در اولویت قرار دارد. تلاشمان این است تا پایان سال 1401 تا 80 درصد به خودکفایی در حوزه کاغذ برسیم. تلاش میکنیم همه کارهایی را که برای تولید ارزان نیاز است، انجام دهیم.
وی ادامه داد: با وجود شیوع کرونا، کار بزرگی که دولت مردمی انجام داد، تلاش برای تعطیل نشدن برنامههای فرهنگی بود. در این مدت، دو دوره نمایشگاه مجازی کتاب تهران برگزار شد که در دوره دوم یکمیلیون و 331 هزار نسخه کتاب فروخته شد و این کتابها بهصورت رایگان به 2975 روستا و 1265 شهر ارسال شدند که اتفاقی کمنظیر بوده است، با تمهیدی که در ستاد ملی مبارزه با کرونا دیده شده، انشاءالله نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در سال 1401 بهصورت حضوری برگزار خواهد شد.
اسماعیلی از 3 فعالیت مهم فرهنگی دولت نام برد و گفت: در این چندماهه که از فعالیت دولت مردمی میگذرد، شاهد برگزاری جایزه ادبی جلال آل احمد و جشنواره شعر فجر بودیم و این سومین رویداد مهم فرهنگی که با دقت و جدیت فراوان و داوریهای علمی انجام شد.
حجتالاسلام حمید پارسانیا دبیر علمی سی و نهمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی گفت: ورود علم در عرصه فرهنگ و تمدن و حفظ و انباشت آن از مسیر کتابت میگذرد و از این طریق هویت بینالاذهانی پیدا میکند. این دو جایزه یکی از آنها به حوزه جمهوری اسلامی و دیگری به تلاشهای محققان در حوزه بینالمللی اختصاص دارد و پاسداشت حریم فرهنگ ایرانی اسلامی در درون و خارج از مرزهاست.
وی گفت: کتابهایی که در عرصه بینالمللی ناظر به دو مؤلفه اصلی فرهنگ ما یعنی مطالعات ایران و اسلام نگاشته میشوند، از یکسو حاکی از وجهه بینالمللی ما و از سوی دیگر بیانگر اهمیت و سهم فرهنگ و تمدن ما در جلب توجه متفکران و اندیشمندان جهانی است. چنین نگاهی برخاسته از داعیه فرهنگی سترگی است که هم خودش را قابل گفتوگو میداند و هم دیگران آن را شریکی ممتاز در عرصهی گفتوگوهای میانفرهنگی میدانند.
دبیر علمی سی و نهمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی با ارائه گزارشی از فعالیتهای دبیرخانه گفت: جایزه کتاب سال در سه حوزه تالیف، ترجمه و احیا متون برگزار میشود. در سیونهمین جایزه کتاب سال، ابتدا از هریک از گروههای هفتادگانه جایزه، یک داور به داوری اولیه و انتخاب آثار منتشرشده پرداختند که با آثار رسیده به دبیرخانه از طریق فراخوان، درمجموع 12.148 اثر در مرحله اول مورد ارزیابی و داوری قرار گرفت. در این مرحله که از آذر شروع شد، هر گروه علمی با حضور حداقل 3 تن از داوران برگزار شد و درنهایت 257 عنوان کتاب به مرحله دوم داوری راه یافت.
وی گفت: در مجموع دو مرحله داوری، 592 (بدون تکرار) داور با دبیرخانه جایزه کتاب سال همکاری علمی داشتند. در مرحله اول درمجموع در 70 گروه علمی، 201 داور (با تکرار) کار بررسی، ارزیابی و انتخاب آثار را به عهده داشتند. با توجه به مطالعه و بررسی که هریک از داوران در طول سال درباره آثار دارند، اگر برای هر داور در طول داوری، 80 ساعت درنظر بگیریم درمجموع 16.080 نفر ـ ساعت کار داوری در مرحله اول صورت گرفته است. در مرحله دوم داوری، 257 اثر را دستکم 771 داور (با تکرار) به عهده داشتهاند که اگر هر کتاب را هر داور، طی 10 و هر روز 8 ساعت بررسی کرده باشند، هر کتاب حدود 80 ساعت برای داوری وقت برده است.
دبیر علمی سی و نهمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی از تفکیک بخش فلسفه از روانشناسی در این دوره خبر داد و گفت: طبقه بندی علوم در هر دوره تاریخی بنا به اهمیت آن مورد توجه بوده است و لازم است در این باره دقت لازم صورت گیرد.در این دوره پس از گزینش اولیه آثار از میان بیش از 1600 عنوان کتابِ شناسایی شده با موضوعاتِ مختلفِ مطالعات اسلامی و مطالعات ایرانی، 97 اثر توسط بیش از 22 داور مورد ارزیابی قرارگرفت و سرانجام از بین 23 اثر راه یافته به مرحله پایانی، با مشورت هیئت علمی، 5 کتاب به عنوان آثار برگزیده این دوره معرفی شد.
وی گفت: در بخش «مطالعات اسلامی» آثاری در شاخههای مطالعاتی: علوم قرآنی و ترجمه قرآن، هنر و معماری اسلامی، تاریخ علم، اقتصاد اسلامی، علم کلام، فقه و حقوق اسلامی، تصوف و عرفان اسلامی، تاریخ اسلام و تمدن اسلامی، فلسفه اسلامی، مطالعات شیعی، اسلام معاصر، و در بخش «مطالعات ایرانی» آثاری در شاخههای مطالعاتی: تاریخ و جغرافیای ایران بزرگ، تاریخ، تمدن و زبانهای ایران باستان، هنر و معماری ایران، زبان و ادبیات فارسی، صنایع دستی و صنعت گردشگری، جامعهشناسی ایران و ترجمه آثار اندیشمندان ایرانی، بررسی و ارزیابی شد. کتابهای ارزیابی شده در این دوره به زبانهای انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، چینی، عربی، بنگالی، هندی، مالایی، اسپانیایی، ترکی استانبولی، بوده است و برگزیدگان این دوره از کشورهای بنگلادش، آمریکا، چین، آلمان و انگلستان هستند.
دبیر علمی سی و نهمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی در پایان گفت: در وضعیت کنونی جوایز مختلف کتابی اعم از جایزه کتاب سال، جایزه جلال، جایزه پیامبر اعظم(ص) و ... برگزار میشود که لازم است با توجه به برخی از همپوشانیهای حوزههای مختلف در این جوایز بازنگری شده و تجمیع صورت گیرد.
نظرسنجی
اخبار مرتبط
اختصاص 1200 میلیارد تومان به کشاورزی میناب
خلیج فارس نقطه اتصال فرهنگ مبارزه با تفرقه افكنان می شود
عملیات اجرایی مصلی امام علی (ع) در منطقه آزاد قشم آغاز شد
استفاده از ظرفیت های فرهنگی برای مقابله با تصویر سازی خشن از مسلمانان
از قائم مقام نماینده ولیفقیه در امور اهلسنت استان هرمزگان
پربازدیدترین ها
مجموعه سازه گستر گامبرون
شرایط جدیدی برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت اعلام شده که براساس آن شش گروه از سهامداران نمیتوانند کارت اعتباری بگیرند.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان منطقه آزاد قشم از الکترونیکی شدن مراحل ثبت نام و تمدید کارت شهروندی قشم با هدف کاهش مراجعات حضوری برای کنترل بهتر و مقابله با شیوع ویروس کرونا در جزیره خبر داد.
جدیدترین اخبار