03

دی

1403


اقتصادی

18 تیر 1401 17:40 0 کامنت

براساس قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، از این به بعد مالیات درآمد مشاغل و اصناف بر مبنای عملکرد کارتخوان آن‌ها محاسبه می‌شود که این موضوع برخی از مشاغل و کسب‌وکارها را به انجام کارت به کارت برای انتقال وجوه مربوط به تجارت خود سوق داده است.

 

به گزارش صبح ساحل، در راستای اجرای ماده ۱۱ قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان،  بانک مرکزی باید با همکاری سازمان مالیاتی دستگاه‌های کارتخوان بانکی یا درگاه‌های پرداخت الکترونیکی را ساماندهی کند که در سال گذشته، اتصال دستگاه‌های کارتخوان بانکی و یا درگاه‌های پرداخت الکترونیکی به پرونده‌های مالیاتی کلید خورد.

براساس اعلام رئیس سازمان امور مالیاتی، در سال گذشته بالغ بر ۷.۲ میلیون کارتخوان به پرونده مالیاتی متصل و حدود سه میلیون کارتخوان نیز غیرفعال شدند.

همچنین طبق گفته وی، وضعیت یک میلیون و ۴۰۰ هزار کارتخوان بلاتکلیف مانده است و آن‌ها نه به پرونده مالیاتی متصل و نه غیرفعال شده‌اند که بانک مرکزی باید تا یک ماه آینده آن‌ها را غیرفعال کند.

در این بین، نگرانی مشاغل از مالیات باعث شد تا از کارتخوان استفاده نکنند و عمده انتقال وجوه در تجارت و کسب‌وکار خود را از طریق کارت به کارت انجام دهند که گزارش‌ سازمان مالیاتی درباره سوت‌زنی نیز بیانگر ثبت بیشترین شکایت‌های مردمی از استفاده نکردن اصناف به‌خصوص پزشکان از کارتخوان است.

البته، بیشترین آمار گزارش‌های سوت زنی مربوط به پزشکان است که از تعداد ۷۸۱ گزارش تخلف مربوط به حوزه پزشکی (اعم از پزشک، بیمارستان، درمانگاه و...)، که اغلب در زمینه استفاده نکردن از کارتخوان بوده، پس از اخذ و تکمیل اطلاعات کافی، به ۱۶۶ نفر از متخلفین، پیامکی حاوی ضرورت قانونی نصب و استفاده از کارتخوان و پیامدهای قانونی عدم نصب و استفاده دستگاه پوز، ارسال شده است.

در شرایطی که اغلب مشاغل به استفاده نکردن از کارتخوان رو آورده‌اند، در خردادماه امسال سازمان امور مالیاتی قدم بعدی برای اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان برداشت و تفکیک حساب‌های تجاری و شخصی را آغاز کرد که براساس آن هر یک از فعالان اقتصادی و مشاغل باید حساب‌های تجاری خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند و این حساب مبنای فروش و درآمد آن‌ها قرار خواهد گرفت.

پس از این اقدام، مؤدیان ملزم شدند تا در زمان ارائه اظهارنامه مالیاتی حساب‌های تجاری خود را اعلام کنند.

بنابراین، تفکیک حساب‌های تجاری و شخصی، کار برخی از مشاغل که می‌خواهند مالیات کارتخوان را با کارت به کارت کردن، دور بزنند، سخت کرد زیرا، با این تفکیک اگر فردی بخواهد از طریق کارت یا حساب بانکی خود از کارتخوان استفاده نکند، نظارت بانکی بر آن حساب‌ها بیشتر می‌شود.

به عبارت دیگر، حساب‌ها و کارت‌های بانکی که بیشتر از سقف تعداد و مبلغی که شورای پول و اعتبار تعیین می‌کند، در ماه تراکنش داشته باشند، به عنوان حساب تجاری شناسایی می‌شوند و مشمول پرداخت مالیات خواهند شد.

در این زمینه، طبق گفته رئیس سازمان امور مالیاتی، بانک مرکزی در ماه آینده آیین‌نامه تفکیک حساب‌های تجاری را منتشر می‌کند تا مشخص شود، چه تعداد و مبلغ تراکنش در ماه یک حساب را به عنوان حساب تجاری شناسایی می‌کند که با ابلاغ این آیین‌نامه و اجرای آن در ماه‌های آینده به نوعی راه دور زدن مالیات کارتخوان با کارت به کارت کردن بسته خواهد شد.

 

گفتنی است که رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور برای جلوگیری از فرار مالیاتی از شهروندان خواست با مراجعه به درگاه ملی مالیات به نشانی intamedia.ir در قسمت ویژه «سوت زنی»، گزارش‌‏های خود را ارسال کنند و از پاداش ویژه آن که تا یک درصد مبلغ مالیات قطعی وصول شده خواهد بود، بهره مند شوند.

 

سوت زنی مالیاتی چیست؟

در زبان عامه، اصطلاح سوت زنی برای کسانی به کار می‌رود که به دنبال افشای فساد و جرم در موسسه یا سازمان‌های مختلف هستند. همان‌طور که پلیس‌های راهنمایی رانندگی برای هشدار حین مشاهده تخلفات خیابانی سوت می‌زنند، سوت زنی مالیاتی نیز فراخوانی عمومی برای هشدار به جرم‌های مالیاتی است. معمولا پای مبالغ و منافع هنگفتی در فسادهای مالیاتی درمیان است، به همین دلیل تقلب‌های مالیاتی یکی از پرسودترین و پرگردش‌ترین تجارت‌های جهان است. کارشناسان ضدفساد مالیاتی، تقلب‌های مالیاتی را به جنگی تشبیه کرده‌اند که سربازان هر دو جبهه به صورت جانانه با یکدیگر پیکار می‌کنند.

 

سوت زنی در ایران

در ایران براساس ماده 34 آئین نامه اجرایی ماده 219 قانون مالیاتهای مستقیم که در 9 آذرماه 1398 ابلاغ شده است، چنانچه اطلاعات ارسالی اشخاص ثالث (سوت زنی مالیاتی) منجر به مطالبه و وصول مالیات بشود، سازمان امورمالیاتی متناسب با اطلاعات مکتسبه  به اشخاص مذکور پاداش می دهد.البته این طرح همانند سایر طرح ها، موافقان و مخالفانی دارد که هرکدام از دیدگاه خود به این موضوع نگاه می کنند.

از نظر موافقان این طرح، تدوین آئین نامه اجرایی برای این موضوع و تعیین پاداش برای این کار، باعث می گردد که از یک طرف، اشخاص ثالثی که دسترسی به اطلاعات مالی فراریان مالیاتی دارند انگیزه لازم و کافی برای انجام این کار را داشته باشند و از طرف دیگر هم سازمان امور مالیاتی بتواند از این طریق لایه های زیرزمینی و ناشناخته فراریان مالیاتی را شناسایی نموده و نسبت به وصول مالیات و ایصال حقوق دولت، وظایف خود را به نحو شایسته ای انجام بدهد.

ولی از نظر مخالفان این طرح، تعیین پاداش برای لو دادن اطلاعات مالی فراریان مالیاتی، باعث ایجاد فضای بدبینی و اصطلاحاً زیرآب زنی در بین مردم جامعه می گردد که در شرایط فعلی به نفع کشور نیست.

 

منابع: ایسنا، سپیدار سیستم، آقای مالیات

دیدگاه ها (0)
img