03

آذر

1403


اقتصادی

06 شهریور 1401 12:03 0 کامنت

موانع موجود بر سر راه ورود خودرو به بورس کالا برداشته شد و درنهایت، ۲۶ مردادماه، ۳۵۰ دستگاه فیدلیتی و ۲۵۰ دستگاه دیگنیتی متعلق به گروه بهمن موتور راهی تالار صنعتی شد. بر این اساس امروز در نخستین عرضه محصولات ایران‌خودرو در بورس کالای ایران، ۳۰۰ دستگاه هایما S۷ مشکی و ۲۰۰ دستگاه هایما S۷ سفید عرضه می‌شود. در ادامه این گزارش قصد داریم مروری بر جزییات فروش «هایما» در معاملات بورس کالا و زمان ورود سایپا به بورس داشته باشیم.

عرضه هایما در بورس کالا

در اولین عرضه محصول‌های ایران‌خودرو در بورس کالا، یکشنبه، ششم شهریورماه درمجموع ۵۰۰ دستگاه هایما عرضه می‌شود. بر اساس اطلاعیه عرضه، هر کد ملی صرفا مجاز به ثبت سفارش در یک کد عرضه خودرو و صرفاً برای یک دستگاه خودرو است و صدور سند و شماره‌گذاری فقط به اسم شخص خریدار خودرو خواهد بود. همچنین در این اطلاعیه اشاره‌شده صدور سند و شماره‌گذاری خودرو فقط به اسم شخص خریدار خواهد بود و خریداران جهت تحویل خودرو باید هم‌زمان با تسویه مبلغ معامله در بورس کالا با مراجعه به سایت فروش اینترنتی ایران‌خودرو و در زمان مقرر که طی پیامک اطلاع‌رسانی می‌شود اقدام به ایجاد و تکمیل صفحه شخصی کرده و ضمن انتخاب یکی از نمایندگی‌های مجاز ایران‌خودرو، بیمه‌گر را نیز انتخاب و نسبت به واریز وجوه هزینه‌های جانبی اقدام کنند. در ادامه عرضه خودروهای بهمن موتور به بورس کالا، «مجید عشقی»، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در جلسه هفته گذشته اتاق بازرگانی از ورود خودروهای ایران‌خودرو به بورس کالا خبر داد و گفته بود: «در حوزه عرضه خودرو در بورس با موانعی مواجه بودیم که مشکلات برطرف شد و موفق به عرضه برخی از خودروها در این بازار شدیم و دو محصول ایران‌خودرو هم به‌زودی وارد تابلوی بورس کالا می‌شود». به دنبال مطرح‌شدن چنین صحبتی از رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، بورس کالا در اطلاعیه‌ای به شفاف‌سازی از جزییات ورود خودروهای ایران‌خودرو به این بازار پرداخت و اعلام کرد: «یکشنبه (۶ شهریورماه) در نخستین عرضه محصولات ایران‌خودرو در بورس کالای ایران، ۳۰۰ دستگاه هایما S۷ مشکی و ۲۰۰ دستگاه هایما S۷ سفید عرضه می‌شود.» در این اطلاعیه آمده بود: قیمت پایه هایما S۷ تولیدی ایران‌خودرو در بورس کالای ایران ۷۴۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. با توجه به وعده‌های داده‌شده، دستگاه هایما مشکی، یکشنبه (۶ شهریورماه) با قیمت پایه ۷۴۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در بورس کالا عرضه و بدون رقابت معامله شد. همچنین، پس از  ۸ دقیقه رقابت خریداران، ۲۰۰ دستگاه هایما سفید که با قیمت پایه ۷۴۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در بورس کالا عرضه شد با میانگین قیمتی ۷۵۳ میلیون و ۳۴۲ هزار و ۵۰۰ تومان و رقابت ۱.۴۶ درصدی معامله شد. به دلیل نبودن تقاضا در قیمت‌های بالاتر، تمام هایماهای مشکی عرضه‌شده در بورس کالا به قیمت پایه به فروش رسیدند. به‌عبارت‌دیگر، خریداران خودرو را با قیمت کارخانه خریدند. هر دستگاه هایما S7 مشکی به قیمت ۷۴۲.۵ میلیون تومان معامله شد که با احتساب هزینه‌های جانبی، هزینه نهایی برای خریداران ۸۴۳ میلیون تومان خواهد بود. این رقم همچنان ۱۲ درصد ارزان‌تر از قیمت این خودرو در بازار است. «لطف‌الله سیاهکلی»، یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اعلام اینکه دولت قصد جابه‌جایی وزیر صمت را دارد، گفت: شاید به دلیل جابه‌جایی وزیر صمت واگذاری سهام دولتی ایران‌خودرو و سایپا به تعویق بیفتد. به گفته وی، واگذاری جزء اهداف و مطالبات مجلس است اما اینکه به چه کسی و چگونه واگذار شود اهلیت طرف باید مورد توجه قرار گیرد. سیاهکلی با بیان اینکه واگذاری سهام ایران خودرو و سایپا فی‌النفسه خوب است، گفت: واگذاری را قبول داریم و در تلاش هستیم تا در یک پروسه برنامه‌ریزی‌شده این اتفاق و تحول در صنعت خودروسازی کشور رخ دهد. وی گفت که دولت قصد جابه‌جایی وزیر صمت را دارد شاید این واگذاری به تاخیر بیفتد و باید منتظر باشیم وزیر بعدی صمت در این زمینه چه اقداماتی انجام می‌دهد.

نقش کمرنگ سایپا در بورس کالا

برخلاف ورود زودهنگام ایران‌خودرو به بورس کالا، سایپا اعلام کرد که از بهمن‌ماه امسال تا بهمن‌ماه سال ۱۴۰۲ هشت خودرو از این شرکت وارد بورس کالا می‌شوند. به گفته‌ی «محمدعلی تیموری»، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا با عرضه شاهین در بورس کالا سایپا متعهد می‌شود با توجه به سازوکارهای بورس کالا این محصول را بر اساس زمان اعلام‌شده به مشتریان تحویل دهد. مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا وعده داد که سایپا در تلاش است ظرف دو هفته آینده شاهین را در بورس کالا عرضه کند که در فاز نخست، حداقل ۵۰۰ دستگاه شاهین راهی بورس کالا می‌شود. همچنین با افزایش تولید خودروی شاهین T این محصول از فرآیند قرعه‌کشی حذف شد. همچنین تیموری درباره این موضوع که سایپا محصول دیگری را در بورس کالا پذیرش و عرضه می‌کند، گفت: «خودروی پر تیراژ دوم سایپا یعنی کوییک را نیز در بورس کالا عرضه خواهیم کرد. در ابتدا از کوییک اتومات شروع می‌کنیم و سپس به سمت مدل‌های بعدی می‌رویم». مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا به‌عنوان یک خبر خوب برای سهامداران سایپا، گفت: «خبر خوبی که می‌تواند روی زیان انباشته شرکت اثر بگذارد ادعا (کلیم) ها و مطالباتی است که از شرکت‌های خارجی طلب داریم. به‌محض اعمال تحریم شرکت سیتروئن از بازار ایران خارج شد و مسئولیت گارانتی و خدمات پس از فروش تمام خودروها را سایپا بر عهده گرفت. درباره شرکت رنو نیز همین اتفاق رخ داد و به محض خروج این شرکت از بازار ایران علاوه بر اینکه سایپا مکلف به عرضه محصول‌های جایگزین در بازار شد، گارانتی و خدمات پس از فروش آن‌ها را نیز عهده‌دار شد؛ بنابراین، عدد مطالبات فراوان است که در مرحله محاسباتی است و امیدواریم این عدد به‌زودی محاسبه و به سهامداران اطلاع‌رسانی و ابلاغ شود. این موضوع می‌تواند بر کاهش زیان انباشته سایپا تأثیر بگذارد.» سایپا در سال ۱۴۰۰ بیش از ۲ هزار میلیارد تومان عرضه قطعات لوازم‌یدکی داشت و امسال برنامه‌ریزی‌شده این رقم (تنها با افزایش عرضه) به ۱۰ هزار میلیارد تومان برساند. همچنین سوم شهریورماه، سایپا از اولین نمونه محصول اقتصادی خود رونمایی کرد و به‌موجب اطلاعات محدود، خودروی موردنظر، ظاهری شبیه خودروی کوئیک خواهد داشت و قرار است از نیمه دوم سال ۱۴۰۲ با قیمتی زیر دویست میلیون تومان به بازار عرضه شود.

چگونه باید در بورس کالا خودرو خریداری کنیم؟

متقاضیان چه‌کارهایی باید انجام دهند که بتوانند به‌راحتی در بورس کالا خودرو خریداری کنند. متقاضیان برای خرید این خودروها در بورس کالا ابتدا باید نسبت به اخذ کد معاملات بورس کالا اقدام کنند. نحوه اخذ کد بورس کالا نیز به این شکل است که متقاضیان به یکی از کارگزاری‌های مجاز مراجعه و به‌صورت آنلاین یا حضوری کد بورس کالا را دریافت می‌کنند. البته پیش‌تر باید در سامانه سجام ثبت‌نام کرده و احراز هویت شده باشند. متقاضیان پس از اخذ کد بورس کالا، باید نسبت به گشایش حساب وکالتی اقدام کنند. حساب وکالتی حسابی است که به بورس کالا این امکان را می‌دهد که پس‌ازآنکه خریدار در فرآیند رقابت شرکت کرده و کالا را خریداری کرد بتواند از آن حساب برداشت کند و به‌این‌ترتیب مراحل تسویه انجام شود. نکته‌ای که باید به آن توجه شود این است که برای خرید خودرو، باید ۳۰ درصد قیمت پایه خودرو در حساب وکالتی خریدار موجود باشد. به‌این‌ترتیب زمانی که ثبت سفارش صورت می‌گیرد این مبلغ تا زمان انجام فرآیند حراج در حساب وکالتی مسدود می‌شود. پس از نهایی شدن ثبت سفارش خریداران در روزی که عرضه و فرآیند حراج صورت می‌گیرد، خریداران بر مبنای قیمت پایه در فرایند حراج شرکت و درصورتی‌که تقاضا از عرضه بیشتر باشد در رقابت شرکت خواهند کرد و همچنین مالیات بر ارزش‌افزوده‌ای که پرداخت خواهد شد بر مبنای قیمت نهایی است که خریدار در سامانه ثبت و خرید خود را نهایی کرده است.

منابع: ایرنا/تجارت نیوز/مهر/تسنیم

 

 

 

دیدگاه ها (0)
img