به گزارش صبح ساحل، حبیب غزنوی روز یکشنبه گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۳۸۶ مورد ابتلای قطعی به بیماری مالاریا در محدوده دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گزارش شده است.
وی بیان کرد: کل موارد مثبت گزارش شده بیماری مالاریا در سال گذشته ۱۲۳ مورد بوده اما افزایش موارد این بیماری در سالجاری متاثر از بارندگیهای اخیر در استان و آنسوی مرزهاست که قابل پیشبینی بود و هماینک شرایط لازم برای انتقال بیش از پیش بیماری مهیاست.
رییس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ادامه داد: بارندگیهای گسترده و افزایش موارد این بیماری در پاکستان و عدم وجود ساختار مناسب برای بیماریابی و کشف موارد جدید بیماری در این کشور، در شکلگیری کانونهای جدید بیماری موثر بوده و عمده موارد گزارش شده در سالجاری نیز بصورت وارده از این کشور است.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین دستاوردهای دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در سالهای اخیر حذف انتقال محلی بیماری مالاریا در محدوده تحت پوشش این دانشگاه بود افزود: این مهم به لطف توسعه زیرساختهای لازم و همچنین برخورداری مناطق روستایی از برق پایدار و اقدامات مداخلهای دانشگاه به دست آمده است.
غزنوی تصریح کرد: بیماری مالاریا تقریبا در تمام شهرهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان مشاهده شده و بدنبال این افزایش موارد، موارد بستری در بیمارستانها نیز افزایش پیدا که براساس آزمایشهای انجام شده از هر ۲ نوع انگلهای ویواکس و فالسیپاروم است.
وی گفت شهرستان سراوان به علت هم مرزی با کشور پاکستان و همچنین ترددهای غیرقانونی، بیشترین موارد ابتلا را در بین شهرستانهای تحت پوشش دانشگاه زاهدان تا کنون داشته است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: این دانشگاه با برخورداری از کارشناسان با تجربه در زمینه کنترل بیماری مالاریا و پوشش خدمات بهداشتی درمانی در تمام نقاط شهری و روستایی تحت پوشش، اقدامات پیشگیرانهای از جمله بیماریابی تشدید یافته، توزیع پشه بند آغشته به سم در مناطق عشایری و روستاهای بدون برق، سم پاشی و مه پاشی کانونهای جدید ایجاد شده و ارسال تجهیزات مورد نیاز به کانونهای فعال بیماری را برنامه ریزی کرده است.
علائم بیماری مالاریا
مالاریا معمولاً باعث تبهای بالا، لرز و علائمی شبیه آنفلوآنزا میشود.
مالاریا میتواند منجر به عفونتهای شدید شده و اگر به موقع درمان نشود، ممکن است منجر به مرگ شود. اگرچه مالاریا میتواند یک بیماری کشنده باشد، اما به کمک تشخیص به موقع و درمان مناسب میتوانیم از بیماری و مرگ ناشی از مالاریا پیشگیری کنیم.
معمولاً افراد با نیش پشه آنوفل ماده به مالاریا مبتلا میشوند. تنها پشههایی که قبلا یک فرد آلوده را نیش زده باشند، میتوانند باعث انتقال مالاریا شوند. هنگامی که پشه یک فرد مبتلا را نیش میزند، خون حاوی انگلهای میکروسکوپی مالاریا وارد بدن پشه میشود. حدود یک هفته بعد، زمانی که پشه فرد سالمی را نیش بزند، این انگلها با بزاق پشه مخلوط و وارد بدن فرد میشوند.
از آنجایی که انگل مالاریا در گلبولهای قرمز خون فرد مبتلا یافت میشود، مالاریا میتواند از طریق انتقال خون، پیوند اعضا یا استفاده مشترک از سوزن یا سرنگ آلوده به خون نیز منتقل شود. مالاریا همچنین ممکن است طی بارداری یا حین زایمان از مادر به جنین منتقل شود (مالاریا مادرزادی).
علائم و نشانههای بیماری مالاریا چیست؟
اگر ساکن مناطق با شیوع بالای مالاریا باشیم یا به این مناطق سفر کنیم، آگاهی از علائم مالاریا اهمیت زیادی دارد. این علائم عبارتند از:
- تب 38 درجه سانتیگراد یا بیشتر
- احساس تب و لرز
- سردرد
- استفراغ
- دردهای عضلانی
- اسهال
مالاریا ممکن است باعث کم خونی و زردی پوست و چشم، به دلیل از بین رفتن گلبولهای قرمز خون شود. عدم درمان به موقع میتواند باعث عفونت شدید، نارسایی کلیه، تشنج، گیجی، کما و مرگ شود.