29

آبان

1403


اقتصادی

24 آبان 1401 08:05 0 کامنت

به‌تازگی شاهد رشد قیمت دلار در بازار ارز بودیم و دلار 36 هزار تومان را نیز به خود دید. در همین حین بانک مرکزی با وضع قوانین و عرضه ارز سعی در آرام کردن دلار داشت و توانست بخشی از رشد دلار را مهار کند. در روزهای نخست افزایش قیمت دلار یعنی درست زمانی که دلار به اوج رسیده بود؛ شاهد صف‌های طولانی خرید ارز در مقابل صرافی‌ها بودیم .به نظر می‌رسد یکی از دلایل صعودی شدن نرخ دلار صدور قطعنامه علیه ایران بود. آمریکا به همراه سه کشور اروپایی عضو برجام اقدام به تهیه پیش‌نویس قطعنامه‌ای علیه ایران شدند که گفته می‌شود قرار است در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مورد بررسی قرار گیرد. متن مذکور پیرامون توضیحات «فوری و اساسی» ایران در مورد ذرات اورانیوم یافت شده ادعایی در تاسیسات هسته ای این کشور است.

 
 تاثیر قیمت طلای آبشده بر دلار


حباب طلای آبشده اخیرا منفی شد. این منفی شدن یعنی قیمت آبشده در بازار تهران کمتر از ارزش واقعی است و یکی از دلایل منفی شدن حباب، افزایش قیمت طلای جهانی بود که باعث عقب افتادن قیمت طلای آبشده از قیمت اونس جهانی می‌شود و ممکن است در روزهای آتی این عقب ماندگی را جبران کند و به نوعی محرک رشد دلار شود. اما از طرفی اگر بانک مرکزی اقدام به مداخله و ارزپاشی در بازار نماید به دلیل کمبود نقدینگی که در شش ماهه دوم سال معمولا وجود دارد؛ تنها باعث رکود و سنگین شدن معاملات در بازار شود و قیمت دلار فعلا کشش نرخ‌های بالاتر را نداشته باشد. نکته‌ای که خریداران دلار بایستی همواره به آن دقت کنند این است که خرید ارز در بازار متشنج موجب متضرر شدن خواهد شد. چراکه عموما در این شرایط، صرافان به دنبال خرید ارز در قیمت‌های بسیار پایین و فروش در بالاترین قیمت‌ها هستند و بنابراین مردم عادی به دلیل همین موضوع در بازار متشنج عموما دچار زیان می‌شوند.

 

 توجه به تورم و ریز موج‌های اقتصادی در زمان خرید


اگر بنا به هر دلیلی به دنبال خرید ارز و حتی طلا و سکه هستید؛ دقت کنید که هر زمانی برای خرید مناسب نیست و حتی ممکن است در ظاهر گمان کنید که سود کرده‌اید ولی با کنار هم قراردادن برخی پارامترهای اقتصادی که به آن اشاره می‌شود؛ عملا دچار زیان شده‌اید. به طور مثال به نظر شما خریداران سکه در سال 99 زمانی که قیمت سکه روی تابلوی طلا فروشی 14 میلیون تومان قیمت داشت؛ اگر سکه را در سقف قیمتی 16 میلیونی 1401 به فروش رسانده باشند؛ سود کرده‌اند یا زیان؟ درنگاه اول همه ما معتقدیم که 2 میلیون تومان به ازای هر سکه و یا ده درصد سود کرده‌اند اما واقعیت این است که این افراد زیان کرده‌اند. چراکه در این معامله زمانی که سکه روی تابلوی طلافروشی 14 میلیون تومان بوده‌است. طلافروش آن را به قیمت بالاتری به خریدار فروخته است و زمانی هم که فروشنده قصد نقد کردن سرمایه خود را داشته است؛ آن را به قیمت کمتر از 16 میلیون به فروش رسانده است. اگر از این فاکتور صرف نظر کنیم. خود فاکتور تورم برای زیان کردن ما کافی است. همان‌طور که می‌دانید از سال 99 تا کنون شاهد تورم سرسام‌آوری بوده‌ایم. یعنی عملا ارزش دارایی و قدرت خرید کاهش پیدا کرده‌است. پس عملا ما با نگه داشتن طولانی مدت یک دارایی زیان کرده‌ایم. با توجه به فشار تورمی که در کشور موجود است و بنابر نظریه برابری قدرت خرید، اگر تورم کشور ما با یک کشور مورد نظر مانند آمریکا اختلاف داشته باشد؛ به مقدار آن اختلاف ارز کشور ما در بازه یک ساله بایستی تضعیف شود یعنی اکنون که در یک بازه زمانی یک ساله نزدیک به۳۷ تا ۳۸ درصد با آمریکا اختلاف تورمی داریم، نرخ ارز ما نیز باید به همین میزان بالا برود و اگر بالاتر نرفته است به دلیل کنترل بازار توسط بانک مرکزی است والا به لحاظ بنیادی پتانسیل این افزایش قیمت وجود دارد. پس زمانی که قصد خرید یک دارایی مثل طلا، سکه، ارز و ... را دارید توجه کنید که حتما آن دارایی از تورم عقب مانده باشد و همچنین قبل از شروع موج صعودی آن باشد. ترجیحا نیز قبل از به پایان رسیدن موج صعودی اقدام به فروش آن کنید و فریب تله روانی « بخر، بنداز کنار، سود میکنی» نشوید. چون این استراتژی زمانی که کشور با فضای تورمی شدید دست و پنجه نرم می‌کند؛ عملا یک استراتژی شکست خورده است.

 
 دلار تا پایان سال به کدام سو خواهد رفت؟

برای پی بردن به روند قیمت دلار قبل از هرچیز بایستی طرف عرضه و تقاضا را بسنجیم. در روزهای اخیر بخشی از تقاضا برای حفظ ارزش پول ملی با توجه به جو روانی کاهش ارزش ریال بوده است که مشخصاً در چند روز گذشته با افزایش عرضه متوقف شده است. از طرفی بانک مرکزی نیز اقدام به عرضه بیش از یک میلیارد دلار ارز در سامانه نیما نموده است که بیشتر از میزان تقاضا بوده است. پس با این حساب بایستی به طور موقت شاهد کاهش قیمت دلار باشیم. اما در مورد تحلیل قیمت دلار حتما باید به نرخ دلار نیما توجه کنیم. چراکه عموما نرخ نیما کف قیمت دلار بازار آزاد را به ما خواهد گفت. دلار نیما این روزها در محدود 27 تا 28 هزار تومان در نوسان بوده است. پس عملا دلار در خوشبینانه‌ترین حالت ممکن نمی‌تواند از این کف پایین‌تر بیایید. اما نکته ظریف ماجرا این است که عموما دلار بازار آزاد کمتر از ده درصد با این قیمت را تجربه نمی‌کند. پس با این حساب دلار 31 هزار تومانی یک کف معقول برای دلار خواهد بود. لازم به ذکر است که تجربه ثابت کرده است هرگاه اختلاف دلار نیما و بازار آزاد از سی درصد فراتر می‌رود بازار ارز دچار افت می‌شود. پس با توجه به همین نکته می‌توان محدوده‌های کف و سقف دلار را پیش‌بینی کرد. همچنین بایستی به ارزش ذاتی نرخ دلار که بر اساس پارامتر تورمی به آن اشاره شد نیز توجه کرد. یعنی با توجه به اینکه دلار در پایان اسفند 1400 در محدوده 26 هزار و 500 تومان بوده است پس دلار در پایان اسفند 1401 پتانسیل رسیدن به 37 هزار تومان را دارد. اما کنترل نرخ ارز توسط بانک مرکزی ممکن است اجازه رسیدن قیمت دلار به این عدد را ندهد.

روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img