07

آذر

1403


اجتماعی

29 آبان 1401 08:26 0 کامنت
ارزش‌ها، تعهدات ما هستند وتصویری از آنچه خوب است و باید ستایش شود و آنچه خوب نیست و بهتر است مجازات شود را بازتاب می‌دهند.
 ارزش‌ها معیارهایی هستند که افراد درباره‌ی کنش‌های خود و کنش‌های دیگران در مقایسه با خود قضاوت می‌کنند. آ‌ن‌ها به ما می‌گویند که مردم چه هدف‌هایی را باید جستجو کنند، چه چیزی لازم است و چه چیزی ممنوع است، چه چیزی شرافتمندانه و چه چیزی شرم‌آور است، چه چیزی زشت و چه چیزی زیبا است. به این جملات فکر کنید:« پدر من بهتر از پدر تو است، دانشگاهی که من می‌روم از دانشگاه تو بالاتر است، مذهب من بر مذهب تو ارجحیت دارد و ...». این مقایسه‌ها با ارزش‌ها در ارتباط هستند. هر گاه که ما واژه‌هایی مانند بهتر، بهترین، خوب، بد، بدتر، پست‌تر، باید و نباید را به کار می‌بریم، وارد جهان ارزش‌ها می‌شویم. هنگامی که افراد به طور ضمنی یا آشکار واژه‌ی باید را به کار می‌برند، نشان می‌دهد که درباره‌ی ارزش‌ها بحث می‌کنند. در آن حالت است که کسی همیشه به قضاوت ارزشی می‌پردازد. این حکم با آنچه باید سر و کار دارد نه آنچه واقعا وجود دارد. در واقع هنگام مقایسه و استفاده از قضاوت‌های ارزشی انگار از جهان می‌پرسیم: «چرا دیگرانی که باید مانند ما باشند، اینطور نیستند؟» اگر من واقعا باور داشته باشم که داشتن خانواده برای یک زندگی معنی‌دار واقعا مهم است، این برای من یک ارزش محسوب می‌شود و از آن پس تبدیل به هسته‌ای می‌شود که باقی مسائل را در ارتباط با خود تعریف می‌کند.
 در واقع این ارزش‌ها هستند که شیوه‌ی زیست ما را شکل می‌دهند، اما هیچ راهی وجود ندارد که یکی از ما بتواند اثبات کند که ارزش‌هایش بهتر از ارزش‌های فرد دیگری است، زیرا هر گاه سعی می‌کنیم که این کار را بکنیم، ناگزیر با قضاوت‌های ارزشی هر چه بیشتری مواجه می‌شویم.
 همچنین ارزش‌هایی که پرورش می‌دهیم ممکن است با یکدیگر در تضاد باشند و هنگامی که ما با این تضادها روبه‌رو می‌شویم، امنیت روانی خود را تا حدی از دست داده و نمی‌دانیم در مقابل آن‌ها باید چه واکنشی نشان دهیم و به کدام عمل کنیم. جامعه‌شناسان معتقدند ما بر اساس ارزش‌هایی که داریم اطرافیانمان را تعیین می‌کنیم و تصمیم می‌گیریم چه کسانی را دوست بداریم و از چه کسانی متنفر باشیم.
 همچنین انسان‌ها به این باور گرایش دارند که ارزش‌های خود را حقیقی و مسلم بپندارند و مرتبا از ارزش‌های خود دفاع کنند. با این تفاسیر خیلی کم پیش می‌آید که بخواهیم حرف کسانی که ارزش‌هایی مخالف با ارزش‌های ما را دارا هستند را بشنویم چه برسد به اینکه فکر کنیم قضاوت‌ها و ارزش‌های ما ممکن است اشتباه باشد. اما بهتر است همیشه باب انعطاف‌پذیری و پذیرش انتقاد را به روی خود باز بگذاریم، زیرا تنها در این شرایط است که از افتادن در دام ارزش‌هایی که ممکن است زندگی ما را به باد دهند، نجات پیدا می‌کنیم. برای شروع قدرت سوال پرسیدن و به دنبال حقیقت گشتن را در خود پرورش دهید. این گام «تفکر نقادانه» نام دارد، که همیشه از خودمان شروع می‌شود.  
     
روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img