01

دی

1403


علم و فناوری

15 آذر 1401 15:27 0 کامنت

دانشمندان رسماً اعلام کردند که پروژه احداث بزرگ‌ترین تلسکوپ رادیویی دنیا موسوم به SKA یا «آرایه کیلومتر مربعی» کلید خورد.

به گزارش صبح ساحل، به نقل از دیجیاتو، احداث بزرگ‌ترین تلسکوپ رادیویی دنیا با نام «آرایه کیلومتر مربعی» (SKA) رسماً در استرالیا آغاز شد. توسعه این پروژه از سه دهه پیش کلید خورده بود. این تلسکوپ علاوه بر استرالیا، در آفریقای جنوبی هم ساخته خواهد شد. این تلسکوپ با بیش از 130 هزار آنتن می‌تواند میلیاردها سال به عقب برگردد و در دورترین اجرام کیهانی به‌دنبال حیات و پاسخ دیگر پرسش‌های دانشمندان بگردد.

به گزارش گاردین، SKA در ابتدا شامل دو آرایه خواهد بود. یکی در غرب استرالیا ساخته می‌شود که SKA-Low نام می‌گیرد و از 131,072 آنتن شبیه درخت ساخته می‌شود. نام این آرایه به‌خاطر حساسیتش نسبت به سیگنال‌های رادیویی فرکانس پایین انتخاب شده و قرار است هشت برابر حساس‌تر از تلسکوپ‌های مشابه باشد و 135 برابر سریع‌تر از آسمان نقشه‌برداری کند.

  

آرایه دوم با 197 بشقاب معمولی با نام SKA-Mid در آفریقای جنوبی ساخته می‌شود. ساخت این تلسکوپ در‌نهایت شش سال طول خواهد کشید. البته دانشمندان و منجمان می‌توانند پیش از تکمیل احداث SKA به اطلاعات آن دسترسی پیدا کنند. بنابراین احتمالاً اولین رصدهای این تلسکوپ رادیویی از چهار سال دیگر آغاز خواهد شد.

تلسکوپ SKA چه اهدافی را دنبال می‌کند؟

پروفسور «الن دافی»، دانشمند ارشد مؤسسه سلطنتی استرالیا درباره بخشی از اهداف SKA می‌گوید: «اهداف علمی این پروژه درست مثل ابعاد آن بسیار عظیم‌ هستند و از تحقیق به‌دنبال شکل‌گیری سیارات و نشانه‌های حیات بیگانه گرفته تا نقشه‌برداری از تار کیهانی ماده تاریک و رشد کهکشان‌ها در رشته‌های گسترده در جهان را شامل می‌شود.»

دکتر «سارا پیرس» از مدیران پروژه SKA نیز می‌گوید: «تلسکوپ‌های SKA آن‌قدر حساس هستند که می‌توانند رادار یک فرودگاه روی سیاره‌ای در حال گردش به دور یک ستاره در فاصله ده‌ها سال نوری از ما را تشخیص دهند، پس شاید بتوان جواب بزرگ‌ترین سؤال تمام دوران‌ها را پیدا کرد: آیا ما در جهان تنها هستیم؟»

«فیلیپ دایموند»، دبیرکل سازمان SKA می‌گوید: ساخت این تلسکوپ رادیویی یکی از بزرگ‌ترین تلاش‌های علمی تاریخ بشر خواهد بود.

دیدگاه ها (0)
img