03

آذر

1403


اجتماعی

07 شهریور 1402 08:42 0 کامنت
در یادداشت پیشین چگونگی عملکرد بازاریابی اجتماعی و تاثیری که این رویکرد بر زندگی افراد می‌گذارد را واکاوی کردیم و حالا  کتاب "چگونه سوگیری و تبلیغات را در رسانه‌ها تشخیص دهیم" اثر ریچارد پل و لیندا الدر، می‌تواند به ما را در کامل کردن این مبحث کمک کند.
 
در جهان امروز، که خبرها و تغییراتی که در سطح جهان رخ می‌دهد؛ بر زندگی فردی، اجتماعی و اقتصادی تک‌تک ما تاثیر مهم و قابل توجهی می‌گذارد، از کجا باید رسانه‌یی پیدا کنیم که مطمئن باشیم خبرها و نظرات آن بدون سوگیری و بدون جهت‌گیری اعلام می‌شود؟ نویسندگان در توضیح این اثر به خوبی بیان می‌کنند که :« تقریبا همه‌ی رسانه‌های جهان مدعی‌اند که گزارش‌های خبری‌شان را به صورت مستقل، بی‌طرفانه و محققانه تولید می‌کنند. مدعی‌اند که صرفا به گزارش و توصیف واقعیت عینی می‌پردازند و از هرگونه نتیجه‌گیری و قضاوت پرهیز می‌کنند. از سوی دیگر ادعا می‌کنند که رسانه‌های رقیب این واقعیت‌ها را به نحو توطئه آمیز تحریف کرده و  به آن جهت می‌دهند. آیا این مدعا درست است؟ آیا رسانه‌ی مستقل و بی‌طرف وجود دارد؟ ظاهرا پاسخ این پرسش منفی است».
در واقع این اثر معتقد است که رسانه‌ها حتی اگر به فرض محال از ایده‌ها و عقاید صاحب امتیازان خود تاثیر نگیرند، از مخاطبان، فرهنگ زمینه‌ای، رسانه‌های رقیب و دیگر عوامل تاثیر می‌پذیرند.
جامعه‌یی که رسانه در آن شکل می‌گیرد، دارای یک هسته‌ از عقاید، افراد و عملکردهایی است که درونی انگاشته شده و "ما" را شکل می‌دهد و در مقابل این هسته‌ی درونی "ما" ، افراد، فرهنگ‌ها و افکاری بیرونی وجود دارند که "آن‌ها" تلقی می‌شوند. در بیشتر شرایط ما و آن‌ها درست مقابل هم قرار می‌گیرند و همین مساله یکی از اصل‌های پوشش خبری و تبلیغات را در بر می‌گیرد. مثلا ماجرا از دیدگاه ما و جامعه‌ی ما اینگونه است، پس حقیقت همین است؛ این خبرها باورهای ما را تایید می‌کنند بنابراین همین‌ها واقعیت هستند؛ این گزارش‌ها و تبلیغات بیشترین جذابیت را برای مخاطبین ما دارد، پس همین اخبار و برنامه‌ها پخش خواهد شد و گزاره‌هایی این چنینی که نشان می‌دهد مخاطب، فرهنگ، ایده‌ی صاحبان رسانه و غیره بر نوع اخبار و برنامه‌های رسانه تاثیر مستقیم می‌گذارد.
نویسندگان این کتاب، اثر را بیشتر برای شروع اندیشه‌ورزی و تفکر انتقادی نسبت به یکی از مهم‌ترین موضوعات اجتماعی آماده کرده‌اند. آن‌ها معتقدند سوگیری دقیقا از همان جایی آغاز می‌شود که نسبت به یک مساله یقین کامل پیدا کنیم، از آن‌جا به بعد حتی اگر به دنبال واقعیت بگردیم، فقط آن قسمتی را خواهیم دید که در توجیه و تایید باورهای ما باشند. این کتاب بهترین اثر در زمینه‌ی سواد رسانه‌ای نیست، اما برای شروع تفکر نقادانه در این باب می‌تواند بسیار موثر و آموزنده باشد.  
 
روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img