به گزارش صبح ساحل و به نقل از ایسنا، آرایه میلیمتری/زیر میلیمتری آتاکاما(ALMA) معروف به آلما، تصویری با بالاترین وضوح تاکنون به اشتراک گذاشته که ستارهای را در آخرین مراحل تکامل نشان میدهد.
آلما یک آرایه تلسکوپ زمینی است که در فلات چاجنانتور(Chajnantor) در صحرای آتاکاما در شمال شیلی واقع شده است. این تلسکوپ با ۶۶ گیرنده، بزرگترین تلسکوپ موج میلیمتری در جهان به حساب میآید. جدیدترین رصد آن که تصویری با بالاترین وضوح تا به امروز است نمایی از یک ستاره تکامل یافته به نام
آر خرگوش(R Leporis) را نشان میدهد که در کهکشان راه شیری ما، در فاصله حدود ۱۳۵۰ سال نوری از زمین قرار دارد.
یوشیهارو آساکی(Yoshiharu Asaki)، نویسنده اصلی این مطالعه، در بیانیهای گفت: این دستاورد قابل توجه در تصویربرداری با وضوح بالا از طریق قابلیتهای پیشرفته آلما نقطه عطفی در تلاش ما برای درک جهان بوده است.
برای ثبت این تصویر بیسابقه، محققان روش کالیبراسیون جدیدی به نام روش باند به باند توسعه دادند.
آنتونیو هیلز(Antonio Hales)، معاون مدیر مرکز منطقهای آلمای آمریکای شمالی و بخشی از تیم علمی، گفت: دستیابی به این وضوح بینظیر از طریق روش باند به باند، قابلیتهای آلما را به بالاترین حد رسانده است و دریچه جدیدی را برای اخترفیزیک باز کرده است. این موضوع به اخترشناسان اجازه میدهد تا پدیدهها را با دقتی که زمانی دور از دسترس بود، بررسی کنند.
این تصویر جدید که در روز ۱۵ نوامبر منتشر شد، با استفاده از بالاترین فرکانس باند آلما و پیکربندی آرایهای که ۱۰ مایل(۱۶ کیلومتر) را در بر میگیرد، گرفته شده است. روش باند به باند به طور قابل توجهی قابلیتهای فرکانس بالای آلما را افزایش میدهد و تلسکوپ را قادر میسازد تا اجرام را با وضوح زاویهای پنج میلیثانیه قوسی رصد کند که معادل رصد اتوبوسی به طول ۳۳ فوت(۱۰ متر) در ماه از روی زمین است.
با این وضوح، آلما انتشار امواج زیر میلیمتری از سطح ستاره را مشاهده کرد که به رنگ نارنجی نشان داده شده است، همراه با ساختار حلقهای درخشان از گاز که از ستاره و به فضای اطراف پخش میشود که به رنگ آبی دیده میشود. مشاهدات از این ستاره دارای وضوح کافی برای تشخیص موقعیت انتشار این امواج نبود.