29

آبان

1403


سلامت

15 مرداد 1403 08:30 0 کامنت

 امروزه جراحی‌های زیبایی به یکی از کارهای پرطرفدار تبدیل شده‌اند و افراد زیادی به انجام این نوع جراحی‌ها تمایل دارند. حتی مردان نیز مانند زنان به این نوع جراحی‌ها روی آوردند. به نظر می‌رسد که جراحی بینی، متقاضی بیشتری به نسبت سایر کارها دارد. همین مسئله باعث شده باورهای زیادی در رابطه با این نوع جراحی شکل بگیرد که برخی از آن‌ها نادرست است و پایه و اساس علمی ندارد. برای اینکه با نکات مهم جراحی بینی بیشتر آشنا شوید و نگاه واقعی‌تری به این نوع جراحی داشته باشید، صحبت‌های «دکتر سامان خرمی‌نژاد»، متخصص گوش، حلق و بینی را به دقت بخوانید. 

                
 زیبایی یا درمانی؟
بسیاری از بیمارانی که برای انجام جراحی زیبایی مراجعه می‌کنند، دارای مشکلات داخلی بینی نیز هستند. انحراف تیغه بینی، بزرگی شاخک‌های بینی یا مشکلات سینوس‌ها و...، در تعداد زیادی از مراجعه کنندگان دیده می‌شود. به افرادی که چنین مشکلاتی دارند در وهله اول توصیه می‌کنیم که مشکل داخلی را برطرف کنند و جراحی با هدف زیبایی انجام ندهند. این مسئله به ویژه برای آقایان، خانم‌های با سن بالا و آن دسته از افرادی که بینی در اصطلاح گوشتی دارند، بیش از پیش تاکید می‌شود چون نتایج جراحی زیبایی برای این دسته از افراد، چندان ایده‌آل نیست. 
 تغییری در کار است؟
بسیاری از افرادی که متقاضی جراحی بینی (رینوپلاستی) به ویژه جراحی درمانی همراه با زیبایی هستند، چنین تصور می‌کنند که با انجام این نوع جراحی تغییرات زیادی خواهند داشت. متقاضیان جراحی باید توجه داشته باشند که بینی به تنهایی، در ظاهر افراد تاثیری ندارد و مواردی چون عدم قرینگی صورت، مشکلات پلک، افتادگی ابروها، گردی بدون بیش از حد صورت و نداشتن زاویه در صورت (عدم برجستگی گونه و چانه) و...، نیز در ظاهر فرد موثر است. پس این مسئله را باید به بیمار یادآوری کرد که با جراحی بینی، قرار نیست در همه افراد چهره جدیدی به وجود بیاید و گاهی تغییرات بسیار کم است.
 رابطه جراحی و اعتماد به نفس!
تجربه نشان داده است که بسیاری از افرادی که متقاضی جراحی زیبایی بینی هستند، بعد از انجام این کار اعتماد به نفس آن‌ها بهبود می‌یابد. اما در رابطه با بیمارانی که تنها با هدف بهبود اعتماد به نفس خود مراجعه می‌کنند باید دقت کرد و این دسته از افراد را به مشاور روانشناس ارجاع داد. بهبود اعتماد به نفس، به موارد زیادی وابسته است و تنها با یک جراحی زیبایی بینی نمی‌توان مشکلات اعتماد به نفس بیمار را برطرف کرد. 
 وسواسی‌ها سراغ جراحی نروند
برخی از افرادی که برای جراحی زیبایی مراجعه می‌کنند، به اختلال وسواس مبتلا هستند. جراحی زیبایی بینی در این افراد مشکلات زیادی را برای جراح و خود فرد به همراه دارد چون در صورت رسیدن به بهترین نتیجه، باز هم این دسته از افراد احساس رضایت و خوشحالی نخواهند داشت. هدف از جراحی بینی این است که بیمار از نظر جسمی و روانی احساس رضایت داشته باشد ولی اختلال وسواس، باعث عدم رضایت و مشکلات جدی در فرد می‌شود. این دسته از افراد باید پیش از انجام هر نوع کار زیبایی با مشاور روانشناس مشورت کنند و به توصیه مشاور خود توجه کافی داشته باشند. 
 ارتودنسی پس از جراحی؟
در رابطه با اینکه پیش از جراحی بینی ارتودنسی انجام شود یا پس از آن، نظرات مختلفی وجود دارد. اما به طور کلی، بسیاری از متخصصین ارتودنسی بیماران خود را پیش از انجام کار، به متخصصین گوش و حلق و بینی ارجاع می‌دهند تا از نظر وضعیت تنفسی مورد بررسی قرار بگیرند. اگر فردی مشکلات تنفسی داشته باشد و در عین حال ارتودنسی نیز برای او ضروری تشخیص داده شود، باید اول برای رفع مشکل تنفسی خود اقدام کند چون ارتودنسی در چنین شرایطی مشکلاتی ایجاد خواهد کرد. در واقع بیمار به جای تنفس از بینی با دهان تنفس خواهد کرد که دردسرهای خاص خود را دارد. 
 اول چشم بعد بینی؟
آن دسته از بیمارانی که از عینک طبی استفاده می‌کنند و به آن وابسته‌اند بهتر است قبل از انجام جراحی بینی، عمل لازک یا لیزیک چشم خود را در صورت صلاح‌دید چشم پزشک انجام بدهند. البته اگر قصد اصلاح نمره چشم خود را دارند. زدن عینک برای افرادی که جراحی بینی انجام می‌دهند برای مدتی سخت است و باید با تمهیدات خاصی این کار انجام شود.
 اگر زیبایی نخواهیم
اصلاح مواردی چون انحراف تیغه بینی و پولیپ بینی (پولیپز) را به تنهایی می‌توان انجام داد و الزامی برای جراحی زیبایی بینی به شکل هم‌زمان وجود ندارد. البته باید به این مسئله توجه داشت که گاهی انحراف بینی به قدری شدید است که ظاهر بینی از بیرون نیز به شدت کج به نظر می‌رسد. در چنین شرایطی اگر ظاهر بینی اصلاح نشود و به صورت صاف قرار نگیرد، با وجود اصلاح داخل بینی، باز هم فرد برای تنفس با مشکل مواجه خواهد شد. در موارد شکستگی شدید و محور کج بینی، با اصلاح انحراف تیغه بینی، هم زمان اصلاح ظاهر بینی نیز انجام می‌شود. 
 خداحافظی با آلرژی
بسیاری از افراد تصور می‌کنند که با انجام جراحی زیبایی بینی، آلرژی آن‌ها برطرف خواهد شد در حالی‌‌که آلرژی زمینه ژنتیکی دارد و ارتباط چندانی به ساختار بینی ندارد در نتیجه با انجام جراحی بینی آلرژی از بین نمی‌رود. آلرژی همیشه با فرد است و در مقاطعی از زندگی تشدید می‌یابد و گاهی نیز شدت علائم آن کم خواهد شد. البته برطرف کردن انحراف تیغه بینی و اصطلاح ظاهر آن، با بهبود راه تنفسی همراه است ضمن اینکه گرفتگی بینی و ترشحات پشت حلق نیز تا حدی کم می‌شود. این موارد ممکن است تا حدودی به کاهش شدت علائم آلرژی کمک کند. 
 بینی عروسک برای انسان؟!
برخی افراد به دلیل عدم آگاهی انتظار دارند که جراح بینی آن‌ها را بیش از حد کوچک و در اصطلاح عروسکی کند. به هیچ عنوان جراح نباید تحت تاثیر این خواسته بیمار قرار بگیرد چون راه تنفسی در بینی‌های کوچک محدود خواهد شد. انجام چنین کاری در دراز مدت مثلا 2 یا 3 سال بعد از جراحی، با مشکلات جدی همراه است. گرفتگی بینی، صدادار شدن تنفس، مشکلات خواب و ...، برخی از عوارض بینی بیش از حد کوچکا ست. انجام این نوع جراحی علمی نیست و به هیچ عنوان تایید نمی‌شود.
 سن را در نظر بگیرید
جراحی‌ زیبایی بینی باید در سنی انجام شود که رشد فرد کامل شده باشد. معمولا در منابع علمی 4 سال بعد از سن بلوغ برای جراحی بینی در نظر گرفته شده است در نتیجه در سنین 17 تا 18 سال با توجه به شرایط فرد و با بررسی‌های لازم، می‌توان این نوع جراحی را انجام داد. البته در حال حاضر در سن حدود 15 سال نیز متقاضی جراحی بینی وجود دارد که در این سن به دلیل کامل نشدن رشد و تغییرات ناشی از آن، جراحی توصیه نمی‌شود. 
 بینی‌های شکننده
بسیاری از افراد بر این باورند که بینی‌هایی که تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند، استحکام کافی ندارند. این مسئله تا حدی درست است و در چند ماه اول پس از جراحی، بینی استحکام قبل را ندارد که دلیل آن شکستن استخوان‌ها برای جابجایی و تغییر شکل آن‌ها است. در واقع تا زمانی که استخوان‌های شکسته جوش بخورند، نسبت به هر نوع ضربه حتی ضربات کوچک حساس هستند. در حدود یک سال زمان لازم است تا بینی به استحکام قبلی خود برگردد. بعد از گذشت این مدت زمان، مقاومت بینی عمل شده مانند بینی عمل نشده است و دیگر در برابر ضربات کوچک آسیب‌پذیر نیست و نباید نگران شد.  نوک بینی و جاذبه زمین زاویه نوک بینی (زاویه بین بینی و لب)، همیشه به مرور زمان کم می‌شود و نوک بینی به سمت پایین می‌آید. به طور کلی جراح این مسئله را در اتاق عمل مد نظر قرار می‌دهد تا به مرور زمان، بینی حالت افتاده پیدا نکند. البته علاوه بر تکنیک جراح در پیشگیری از این مسئله، موارد دیگری نیز وجود دارد. برای مثال نوع پوست بیمار(ضخیم یا نازک بودن پوست) و گرافت‌های غضروفی (برای افزایش استحکام بینی به کار می‌رود)، در پایین آمدن نوک بینی نقش دارند. بسیاری از جراحان، زاویه نوک بینی را کمی بالاتر در نظر می‌گیرند که در اثر گذشت زمان، نوک بینی به سمت پایین نیاید یا به عبارت دیگر زاویه بین بینی و لب کاهش نداشته باشد. 
 شبیه خودتان باشید
برخی بیماران تصور می‌کنند با نشان دادن عکس فرد دیگری به جراح، می‌توانند به ظاهر بینی دلخواه خود دست پیدا کنند. چنین باوری اشتباه است و هر فردی آناتومی مخصوص به خود را دارد و حتی دو قلوها هم در صورت جراحی بینی، کاملا شبیه یکدیگر نخواهند شد. تفاوت در نوع پوست، ساختار بینی و قدرت ترمیم بدن در هر فرد متفاوت با دیگری است پس نتایج نیز متفاوت خواهند شد. البته سلیقه بیمار را در کنار اصول علمی باید مد نظر قرار داد تا از انجام جراحی بینی رضایت داشته باشد. 
به حالت قبل برمی‌گردد؟
بیمارانی که پوست خیلی ضخیم و غضروف ضعیف دارند، ممکن است بینی‌شان تغییرات کمی بعد از جراحی داشته باشد اما معمولا با گذشت زمان به حالت قبل برنمی‌گردد. این دسته از بیماران باید توجه داشته باشند که تفاوت محسوسی در آن‌ها ایجاد نخواهد شد و بهبود تا حدی در بینی‌شان ایجاد می‌شود. این دسته از افراد نباید با تصور بهتر شدن ظاهر بینی به جراحی ثانویه روی بیاورند. جراحی ثانویه به دلایل مختلفی برای برخی افراد (فارغ از گوشتی بودن بینی) ممکن است لازم باشد. برای مثال، اختلال در عملکرد داخل بینی، مشکل تنفسی، تنفس صدادار، احساس کیپ بودن بینی، مشکلات تقارن در ظاهر بینی، عدم یکنواختی سطح بینی، مشکلات دیواره‌ها، پشت بینی و ...، دلایل جراحی ثانویه هستند. این عمل باید حداقل یک‌سال بعد از جراحی اول باشد تا ورم جراحی اول کاملا برطرف شود. نتیجه جراحی ثانویه بینی کاملا به مشکلات بیمار بستگی دارد و ممکن است نتیجه خیلی خوب یا فقط در حد بهبود وضعیت باشد. 

دیدگاه ها (0)
img