03

آذر

1403


سیاسی

10 شهریور 1403 08:17 0 کامنت

با گذشت یک ماه از ترور اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران تا کنون پاسخی در رابطه با این اقدام اسرائیل که در خاک ایران و در رابطه با شخصی که مهمان رسمی ایران بود؛ صورت نپذیرفته است. مساله‌ای که افکار عمومی را با سوالات متعددی روبرو کرده است از جمله اینکه علت تاخیر در پاسخگویی ایران چیست و آیا پاسخی از سوی ایران نسبت به این اقدام اسرائیل انجام خواهد شد و اگر این پاسخ صورت بگیرد به چه صورتی می‌تواند انجام شود. پیرامون چرایی و علت این مساله با دکتر علم صالح پژوهشگر و دانشیار علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه ملی استرالیا به گفتگو پرداخته‌ایم.

  

 با توجه به اقدام اسرائیل در سوریه علیه کنسولگری ایران و پاسخ زود هنگام ایران به آن چرا تاکنون پاسخی در رابطه با ترور آقای هنیه در تهران از سوی ایران انجام نپذیرفته است؟ 

عدم برخورد ایران بعد از ترور آقای هنیه در تهران می‌تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. به حالت تعلیق نگه داشتن اسرائیل در مورد جواب ایران به خودی خود می‌تواند برای اسرائیل هزینه‌بردار باشد. به این معنی که هفته‌ها و روزها منتظر چنین برخوردی می‌تواند تشویش در سیستم امنیتی اسراییل ایجاد کند. معروف است که تهدید به عمل از انجام عمل خطرناک‌تر است از این لحاظ می‌تواند اسراییل را همیشه در حالت آماده باش قرار دهد. مخصوصا با درنظر گرفتن اینکه اسراییل در جنگ‌های متعددی در غزه و در جنوب لبنان نیز درگیر است. 
نکته دوم در مورد به تاخیر افتادن این برخورد این است که احتمالا ایران درحال مذاکره با قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی است که بتواند در مورد این موضوع امتیاز بگیرد. یا همانطور که درمورد حمله به کنسولگری با هماهنگی کشورهای منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای توانست عملیات خود را در سیزدهم آوریل انجام دهد این‌بار نیز بتواند با هماهنگی نشان دهد یک بازیگر مسوولیت‌پذیر و تعهدپذیر است که برخلاف اسرائیل رفتارهایش احساساتی و غیرمسوولانه نیست.
 اسراییل هم در حمله به کنسولگری ایران در دمشق و هم در ترور آقای هنیه تلاش می‌کرد تا پای ایران را بیش از پیش به منازعات منطقه‌ای باز کند و تنش را بالا ببرد تا جایی که آمریکا وارد بازی شود. ایران به خوبی بازی اسرائیل را می‌داند و در نهایت تلاش می‌کند که وارد بازی اسرائیل نشود.
نکته سوم  این است که ایران حق خودش را محفوظ نگه داشته است و می‌تواند زمانی حمله کند که وقت مناسب‌تری باشد. زمانی باشد که برخلاف حمله اول در سیزدهم آوریل که غافلگیرانه نبود اینبار غافلگیرانه و بدون هماهنگی باشد و صرفا یک حمله سمبلیک نباشد بلکه حمله‌ای باشد که ضربه‌ای به اسرائیل وارد کند. به همین دلیل ایران برای اینکار عجله‌ای ندارد. وقتی که این حق را برای خود محفوظ نگه می‌دارید همیشه این فرصت را به خود می‌دهید و همیشه طرف مقابل را در نگرانی و تشویش امنیتی نگه می‌دارید و این می‌تواند به همان اندازه در دراز مدت به اسرائیل ضربه بزند.
 

 در صوت پاسخگویی ایران علیه اسرائیل این اقدام را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا نوع پاسخ ایران مشابه پاسخی است که در رابطه با کنسولگری ایران در سوریه رخ داد است؟ 

حمله اینبار موشکی و هوایی خواهد بود و فرقی که با حمله اول دارد این است که غافلگیرانه خواهد بود. جنبه تبلیغاتی آن کمتر خواهد بود و در عوض جنبه نظامی آن بالاتر خواهد بود. مطمئنا این حملات از نظر نظامی خود به خود فرصتی است برای نظامیان که قدرت نظامی خود و  قدرت دفاعی طرف مقابل را بسنجند و گذشته از اینکه رفتاری است که معمولا برای بازدارندگی انجام می‌شود، یک مانور نظامی نیز به حساب می‌آید. به این معنی که ایران بعد از سال‌ها برای اولین بار این فرصت را دارد که یک هدف نظامی مشخصی را بزند و  قدرت خودش را  ارزیابی کند که در صورت لزوم  و در زمان لازم آیا می‌تواند بر روی قدرت موشکی خودش حساب کند یا خیر و هم اینکه قدرت دفاعی هوایی اسراییل را نیز بسنجد.
در حمله هوایی اول دیدم که اسرائیل به همراه آمریکا، انگلیس، فرانسه و حتی برخی کشورهای منطقه، توانسته بود تا حدودی قدرت دفاعی برای خود ایجاد کند. اینبار مطمئنا اینگونه نخواهد بود و اینبار چالش بزرگی برای اسرائیل خواهد بود زیرا حمله غافلگیرانه و بدون کمک کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای انجام خواهد شد و اینکه برای ایران نیز از لحاظ نظامی فرصت مناسبی است تا ارزیابی کند که در صورت لزوم و در یک جنگ تمام عیار آیا موشک‌های آن به اسرائیل خواهند رسید و ضربه را خواهند زد یا خیر.
  

 در صورت پاسخ ایران علیه اسرائیل این پاسخ  چه پیامدهایی برای منطقه به همراه خواهد داشت؟

جواب ایران به مسائل منطقه‌ای ارتباطی ندارد و بیشتر حالت بازدارندگی دارد. بازدارندگی به این معناست که طرف متخاصم بداند که اگر ضربه‌ای به شما وارد کرد، حداقل به همان اندازه ضربه خواهد خورد. این ضربه می‌تواند نظامی، سیاسی، اقتصادی یا حیثیتی باشد. 
به همین خاطر ایران با جوابی که به اسرائیل خواهد داد بیشتر تلاش می‌کند جلوی رفتارهای اینگونه اسرائیل را در آینده بگیرد. به این معنی که اسرائیل بعد از چندین حمله به منافع ایران متوجه خواهد شد که به منافعش حمله خواهد شد و اینجاست که بازدارندگی ایجاد خواهد شد. 
بنابراین پاسخ ایران یک پاسخ دفاعی است و برای دفاع از ایران خواهد بود. دلیل آن نیز این است که ما مشاهده کردیم که اسرائیل به خیلی از اهداف در یمن و در سوریه و لبنان حمله کرده است و ایران پاسخی نداده است و هیچوقت خود را ملزم به جوابگویی هم ندیده است. 
ایران فقط در دو مورد اقدام به پاسخگویی کرده است. یک مورد کنسولگری ایران بود که حمله به تمامیت ارضی ایران محسوب می‌شد و مورد دیگر ترور اقای هنیه که ترور یک مهمان رسمی ایران در تهران بود. 
در این دو مورد ایران تلاش می‌کند تا با جواب‌هایی که می‌دهد یک بازدارندگی ایجاد کند به این معنی که به اسرائیل این پیام را برساند که اگر به منافع ما حمله شود ما نیز به منافع شما حمله خواهیم کرد.
روزنامه صبح ساحل

تگ ها:

دیدگاه ها (0)
img