03

آذر

1403


اقتصادی

20 شهریور 1403 08:34 0 کامنت

 علی‌رغم اینکه هنوز بین خودروسازان بزرگ، این اتفاق نظر وجود دارد که بالاخره همه خودروها برقی خواهد شد؛ اما مدتی است که بزرگترین خودروسازها از معرفی مدل‌های جدید الکتریکی خود عقب‌نشینی کرده‌اند. ولوو در حال تجدید نظر در برنامه‌های خود برای داشتن ناوگان تمام الکتریکی تا سال 2030 است. فورد سرعت سرمایه‌گذاری خود را در مدل‌های جدید باتری‌دار کاهش داده است. جنرال موتورز برنامه‌های ساخت بیوک E.V جدیدش و کارخانه کامیون‌های برقی خود را به تعویق انداخته است. تویوتا موتور ژاپن برنامه‌های تولید خودروهای الکتریکی خود را برای سال ۲۰۲۶ به یک سوم کاهش داده است. مرسدس بنز هدف خود را در مورد ساخت خودروهای برقی، با پنج سال تعویق به سال 2030 منتقل کرده است و حالا این سوال وجود دارد که اگر قرار است همه خودروها برقی شوند؛ این موضوع چقدر طول خواهد کشید؟

 چرا همه عقب‌نشینی کردند؟
تقریبا در همه کارخانه‌های خودروسازی، فروش ماشین‌های الکتریکی با چالش مواجه شده است و به سرعت سال گذشته رشد نمی‌کند. علت اصلی این موضوع این است که هنوزخودروهای بنزینی ارزان‌تر از خودروهای برقی است و بسیاری از مصرف‌کنندگان مرفه‌، خودروهای برقی خود را خریده‌اند و طبیعی است که فعلا تقاضا برای این خودروها کاهش پیدا کند. اما با این حال در یک نگاه کلان، فروش خودروهای برقی همچنان در حال رشد است. علاوه‌بر این افزایش میزان سرمایه‌گذاری در کارخانه‌های جدیدی که خودروهای الکتریکی تولید می‌کنند و همچنین مشاغلی که آن‌ها ایجاد می‌کنند؛ نشان از آینده‌دار بودن خودروهای برقی در دنیا است.
تویوتا و BMW پیشگام ایجاد تغییرات در عرصه خودروهای برقی
با کاهش فروش در سراسر صنعت خودروسازی، بسیاری از خودروسازان استراتژی‌های خودروهای الکتریکی خود را تغییر داده‌اند و به جای دنبال کردن فناوری‌های پیشرفته‌تر پیشرانه مانند سلول‌های سوختی، به خودروهای هیبریدی مقرون‌به‌صرفه‌تری روی آورده‌اند تا الزامات آلایندگی را برآورده کنند. با این وجود قرار است این دو شرکت روی توسعه سیستم پیل سوختی و بهبود زیرساخت‌ها و توسعه نسل سوم سیستم سلول سوختی با یکدیگر همکاری کنند و این فناوری در مدل‌های مختلف خودروهای برقی هر دو شرکت نصب شود تا طیف وسیع‌تری از خودروهای الکتریکی، سلول سوختی  یا FCEV به مشتریان ارائه دهد. تویوتا و BMW در تلاش‌ هستند تا با حذف کربن، هیدروژن را به عنوان یک منبع انرژی کلیدی جایگزین کنند. به همین منظور در اولین گام، BMW قصد دارد اولین FCEV تولید انبوه خود را در سال 2028 رونمایی کند. 
صنعت آینده‌دار خودروهای برقی
بر اساس گزارش صندوق دفاع از محیط زیست، طی 9 سال گذشته، 199 میلیارد دلار در صنعت خودروهای برقی سرمایه‌گذاری شده‌است و 200 هزار شغل جدید نیز ایجاد کرده است. لازم به ذکر است که اکثریت قریب به اتفاق این سرمایه‌گذاری‌ها در دو یا سه سال گذشته و پس از امضای قوانین آب‌و‌هوایی توسط دولت بایدن رقم خورد. این گزارش نشان می‌دهد که تا سال 2027، تأسیسات تولیدی قادر خواهند بود سالانه 5.8 میلیون خودروی الکتریکی جدید تولید کنند که بیش از یک سوم تقاضای سالانه آمریکا را تشکیل می‌دهد. این در حالی است که خودروهای برقی در حال حاضر حدود یک درصد از فروش جهانی خودرو را تشکیل می‌دهند. همچنین نظرسنجی از مصرف کنندگان آمریکایی نشان می‌دهد که 38 درصد مردم آمریکا تمایل زیادی به خرید خودروهای برقی دارند اما تنها 8.5 درصد از ثبت سفارش‌های جدید خودرو در سال گذشته به خودروهای برقی اختصاص داشته است. 
یک نقطه اوج غریب الوقوع
کارشناسان معتقدند برای اینکه خودروهای برقی بتوانند جای خود را در بازار پیدا کنند و همانند خودروهای بنزینی پرطرفدار شوند؛ حداقل بین 5 تا 9 سال زمان لازم است و چندان قریب الوقوع نیست. 
همچنین تخمین زده می‌شود که خودروهای برقی با متوسط برد خودروهای بنزینی، می‌توانند بین سال های 2029 تا 2033 به قیمت برابر با خودروهای گازسوز برسند. این درحالی است که برای خودروهایی با سرعت و برد محدودتر، برابری قیمت سریعتر اتفاق می‌افتد. در خصوص قیمت خودروهای برقی باید گفت که در حال حاضر میانگین قیمت یک خودروی الکتریکی بیش از 56 هزار دلار است؛ در حالی که متوسط قیمت خودروهای بنزینی 48 هزار دلار برآورد می‌شود.  اما در حالی که انتظار می‌رود هزینه تولید خودروهای بنزینی به دلیل متغیرهایی مانند افزایش قیمت نفت افزایش یابد. این تغییر در ساختار هزینه، ممکن است منجر به افزایش پذیرش خودروهای الکتریکی شود. همچنین پیش‌بینی می‌شود ۱۵ درصد از شرکت‌های برقی که از دهه گذشته تأسیس شده‌اند؛ تا سال ۲۰۲۷، خریداری یا ورشکسته شوند. این بدان معنا نیست که بخش خودروهای الکتریکی در حال فروپاشی است بلکه وارد مرحله جدیدی می‌شود که در آن شرکت‌هایی با بهترین محصولات و خدمات بر بقیه پیروز خواهند شد. خودروهای برقی در سال ۲۰۲۴ به رشد روزافزون ضریب نفوذ خود در بازار ادامه خواهند داد.
 وضعیت خودروهای برقی در ایران
از آنجایی‌که خودروهای برقی می‌توانند از انرژی برق تولید شده در نیروگاه‌های بزرگی همچون نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه اصفهان و نیروگاه بادی سنگان استفاده کنند؛ می‌توان به آینده خودروهای برقی در ایران امیدوار بود.  با این حال هنوز وضعیت بازار خودروهای برقی در ایران کمی متفاوت با دنیا است. خودروهای برقی در ایران عمدتا وارداتی هستند و به دلیل مشکلاتی مانند نبود زیرساخت‌های شارژ کافی برای این خودروها، قیمت بالای این خودروها و عدم وجود تکنسین و قطعات کافی برای تعمیر و نگهداری از ماشین‌های برقی، هنوز بازار این خودروها در ایران، به اندازه سایر کشورهای دنیا رشد نکرده است. اما براساس سند چشم‌انداز عرضه خودرو برقی تا سال ۱۴۱۰، به عنوان یکی از مهم‌ترین اسناد پیش‌بینی وضعیت آینده صنعت خودروهای برقی در ایران، پیش‌بینی می‌شود که تا پایان این سال، تعداد ایستگاه‌های شارژ خودرو برقی افزایش یابند. 
بر‌این اساس، پیش‌بینی شده است که یک میلیون و ۷۰هزار ایستگاه شارژ برای خودروهای برقی سواری و ۱۰۴ ایستگاه برای اتوبوس‌های برقی ساخته شود. با بهره‌برداری از نیروگاه‌های تولید انرژی‌های تجدیدپذیر مانند پروژه‌های شرکت صنایع نیرو و انرژی پاک فولاد (صناپ) نیز می‌توان به تأمین انرژی مورد نیاز این ایستگاه‌ها امیدوار بود.

دیدگاه ها (0)
img