29

آبان

1403


اقتصادی

08 آبان 1403 08:11 0 کامنت

بر اساس گزارش‌ها دولت سیزدهم نرخ سود سپرده را از ۱۸ درصد به ۲۲.۵ درصد رساند که بالاترین میزان نرخ سود در دولت‌های پس از انقلاب محسوب می‌شود نرخ بهره بانکی به رقم بی‌سابقه ۲۲.۵ درصد و اوراق سپرده گواهی در رقم 25 تا ۳۰ درصد قرار دارد؛ موضوعی که باعث شده وزیر اقتصاد دولت جدید دو بار نسبت به آن نقدهایی وارد کند و خواهان کاهش آن باشد؛ اما هنوز از سوی شورای پول و اعتبار اقدامی برای کاهش این ارقام صورت نگرفته است... در این راستا با حسن مکرمی کارشناس ارشد امور بانکی و مسائل اقتصادی، در گفتگو با صبح ساحل به مزایا و معایب کاهش نرخ سود بانکی در دولت فعلی پرداخت. وی معتقد است که نرخ بهره بانکی می‌تواند تأثیرات مهمی بر نرخ حاشیه سود واحدهای تولیدی داشته باشد. مدیریت در هزینه‌های تولید و استفاده از اوراق منتشرشده گواهی خاص هر پروژه که به تازگی ابداع شبکه بانکی هست  راهی برای حفظ سرمایه در شرایط کنونی اقتصاد کشور است.

 

مزایا کاهش نرخ بهره بانکی برای اقتصاد فعلی ایران ازنظر شما چیست؟

 

این موضوع، تأثیرات متعددی دارد. کاهش هزینه‌های تأمین مالی با کاهش نرخ بهره، هزینه‌های وام‌گیری برای واحدهای تولیدی کاهش می‌یابد. این موضوع می‌تواند به افزایش سود خالص کمک کند. افزایش سرمایه‌گذاری با نرخ بهره پایین‌تر ممکن است واحدهای تولیدی را ترغیب کند تا در تجهیزات و فناوری‌های جدید سرمایه‌گذاری کنند که می‌تواند به بهبود بهره‌وری و کاهش هزینه‌ها منجر شود. در مورد افزایش تقاضا نیز باید بگویم، کاهش نرخ بهره معمولاً به افزایش مصرف و تقاضا منجر می‌شود. این افزایش تقاضا می‌تواند به رشد فروش و درنهایت افزایش حاشیه سود کمک کند.


چرا شما معتقدید که در حال حاضر بورس به حفظ سرمایه بیشتر کمک می‌کند؟


کاهش فشار بر قیمت‌ها با افزایش تقاضا و بهبود بهره‌وری، واحدهای تولیدی ممکن است بتوانند قیمت‌ها را به‌طور رقابتی حفظ کنند و حاشیه سود را افزایش دهند. درمجموع، کاهش نرخ بهره بانکی می‌تواند به بهبود وضعیت مالی واحدهای تولیدی و افزایش حاشیه سود آن‌ها کمک کند. بله بورس می‌تواند به حفظ سرمایه کمک کند؛ اما باید به نکات زیر توجه کرد. برای مثال، سرمایه‌گذاری بلندمدت در این حوزه، سرمایه‌گذاری در بورس معمولاً برای مدت طولانی، می‌تواند به رشد سرمایه کمک کند و اثر نوسانات کوتاه‌مدت را کاهش دهد. با سرمایه‌گذاری در چندین شرکت یا صنایع مختلف، می‌توان ریسک را کاهش داد و به حفظ سرمایه کمک کرد. سرمایه‌گذاری در بورس ممکن است به‌عنوان یک ابزار محافظت در برابر تورم عمل کند؛ زیرا قیمت سهام معمولاً با افزایش قیمت‌ها همسو می‌شود. از سویی، بورس دارای ریسک و نوسانات بالایی است. سرمایه‌گذاران باید به این نکته توجه کنند و استراتژی‌های مدیریت ریسک را در نظر بگیرند. درنهایت، درحالی‌که بورس می‌تواند به حفظ و افزایش سرمایه کمک کند، ضروری است که با آگاهی و دانش کافی اقدام کنید.

سرمایه‌گذاری‌ها را ازلحاظ ریسک، چگونه بررسی می‌کنید؟


از قدیم‌الایام در کشور ما بازارهای ثانویه سرمایه گذاری کاذب  از قبیل. دلار و ارز سکه و طلا و مسکن و گاه‌گداری هم سیم کارت همه و همه به‌نوعی به‌عنوان بازارهای ثانویه دیده می‌شد. هر زمان هرکدام از این چیزهایی که اسم بردم به‌نوعی خواهان خودش را داشته و بازده بازی‌های مخصوص به خودش رو داشت. یک‌زمانی رشد مسکن آن‌قدر بالابود که تمامی وجوه سرگردان برای سرمایه‌گذاری تولید انتقال پیدا می‌کرد به بازار مسکن، بعضاً دلار بعضاً هم طلا و غیره. حفظ سرمایه یک جامعه، بسته به اقتصاد سالم و توسعه اقتصادی دارد. در حال حاضر توسعه اقتصادی یکی از محورهای اصلی است که همواره مقام معظم رهبری هم در چند سال گذشته به آن تأکید داشته است.

بورس، سکه و دلار هر یک ویژگی‌ها و مزایای خاص خود رادارند و نمی‌توان گفت یکی به‌طور کامل جانشین دیگری می‌شود؛ اما هرکدام می‌توانند در شرایط خاص جذابیت بیشتری داشته باشند: بورس، معمولاً به‌عنوان ابزاری برای رشد سرمایه و دریافت سودهای بالاتر در بلندمدت شناخته می‌شود. ریسک آن بالاست؛ اما در صورت مدیریت صحیح می‌تواند بازدهی خوبی داشته باشد؛ اما سکه به‌عنوان دارایی فیزیکی و محافظ در برابر تورم عمل می‌کند. سکه می‌تواند در مواقع بی‌ثباتی اقتصادی یا سیاسی به‌عنوان یک پناهگاه مطمئن محسوب شود. در شرایط ناپایداری اقتصادی، سرمایه‌گذاری در دلار به‌عنوان یک ارز معتبر می‌تواند به حفظ ارزش دارایی‌ها کمک کند. هر یک از این ابزارها می‌تواند بسته به شرایط اقتصادی و فردی سرمایه‌گذار مورداستفاده قرار گیرد. تنوع در سرمایه‌گذاری و ارزیابی ریسک‌ها از نکات کلیدی برای حفظ و رشد سرمایه است.

آیا مشکل واحدهای تولیدی تنها کاهش یا افزایش بهره بانکی است؟


واحدهای تولیدی باید مدیریت مالی صحیحی داشته باشند اگر این مدیریت مالی صحیح به‌درستی اعمال نشود هرچند هم نرخ بهره بانکی پایین بیاید هیچ توفیری در قیمت تمام‌شده واحدهای تولیدی محصولات تولیدی نخواهد داشت. ما شاهد این هستیم که بعضاً  در واحدهای تولیدی هزینه‌های ثابت و متغیر و هزینه‌های مرتبط بر تولید واحدها بسیار بالاست و در بخش هزینه تأمین، هیچ نظارت و کنترلی نیست. حتی نرخ بیمه‌ها بالاست اون‌ها هم باید متناسب با تورم یا رشد کند یا متناسب‌تر برای واحدهای تولیدی اعمال شود.
به‌هرحال احتمالاً دولت در نظر دارد نرخ بهره را پایین بیاورد به همان میزان هم احتمالاً نرخ سود سپرده‌ها را پایین می‌آورد بااینکه بانک‌ها به‌هرحال آنها  هم باید توازن ترازش مالیشان رو حفظ کنند. به‌هرحال بانک‌ها هم یک موسسه اقتصادی هستند و باید درنهایت تصمیم درست اقتصادی را بگیرند.

 

تأکید شما بر استفاده از اوراق گواهی سپرده خاص پروژه ها چیست؟


توسعه اقتصادی و مشارکت مردم و شعارهایی که به‌هرحال انتخاب می‌شود به‌عنوان شعار سال یکی از کلیدی‌ترین مسائل مطرح میباشد .تمامی این ابزارها ی تامین مالی باید از دانش به‌روزی استفاده بکنند تا بهترین بهره وری را عاید کشور بنماید با توجه به شرایط اقتصادی کشور قطعاً این کار یک مقدار سخت است؛ اما چاره‌ای نیست باید به آن مسیر قدم بزاریم و از راه‌های دیگ‌های تأمین مالی ازجمله انتشار اوراق گواهی سپرده خاص که در حال حاضر دارد جای خودش را به انواع بانکی می‌دهد استفاده کرد.
خوبی این اوراق این است که مشارکت تمامی مردم و اقشار جامعه را به دنبال دارد. با کمترین سرمایه می‌توان در انواع طرح‌ها مشارکت داشته باشند و در تحقق شعار سال پیشبردی حاصل کنیم مجدداً تأکید کنم که واحد تولیدی با کاهش نرخ بهره باید کمک بکنند. به اینکه قیمت محصولاتشان پایین‌تر و مناسب‌تر در اختیار مصرف‌کننده‌ها برسد.

 


 

دیدگاه ها (0)
img